Gå til hovedinnhold

Hytteøl - en liten historie om dassølet

Når jeg er på hytta så har jeg ikke de samme mulighetene til å sette et stort brygg. Fasilitetene er tilstede, men "bryggeriet" mitt er ikke så langt unna, så da drar jeg heller dit hvor jeg har alt utstyret klart allerede.

Men så har jeg jo av og til lyst til å bare være på hytta, og når jeg samtidig har lyst til å brygge øl, så er ekstraktbrygg en god løsning. Jeg kjøpte noen Coopers sett ("Draught" og "Real Ale") på en Sverige-tur før sommeren, og den ene boksen av "Coopers Draught" skulle brukes i dag.

Coopers Draught er på 1.7 kg maltekstrakt med innblandet humle.
Bitterhet: 420 IBU
Farge: 130 EBC

Kastet gjæren som fulgte med og brukte istedet Sigmund Gjernes Kveik (Voss).

Varmet opp 2.5 liter til kok og blandet inn maltekstrakten.
Fylte 9 liter kaldt vann på ca 5ºC oppi gjæringsbøtta.
Overførte så den kokende vørteren, ca 3.75 liter.
Totalt ble det ca 13 liter.
Tilsatte en dæsj vossakveik og rista det inn.

Fordelte så alt over på 2 stk glassbeholdere med dispenser, hver på 7 liter, og satte de på badet med litt varme på gulvet.
Sommeren har vært god å varm, som hjelper godt med når vossaølet gjerne skal gjæres på nærmere 37ºC.

Hvordan det gikk...

Det skummet godt under stormgjæringen, og noe av skummet fant veien ut av beholderne, som gjorde vaskeprosessen litt tyngre når ølet var drukket opp. Størknet øl og skum sitter godt fast.

Etter noen dager så var ølet drikkbart. Minimalt med kullsyre. Litt høy bitterhet, som skyldes at maltekstrakten inneholder humle beregnet for ca 20-25 liter ferdig øl, mens jeg endte opp med ca 12-13 liter ferdig øl.

Fordi beholderne ikke er tette, så holder ølet seg drikkbart i bare 5-7 dager. Dispenserne forble stående på badet, og plasseringen gjorde at man kunne tappe seg en øl mens man satt på do. Dassølet er klar til servering!

Gode tilbud i Sverige er vanskelig å motstå :)

Hyttebrygging i baris

God fart i gjæringen

Drikkbart øl etter 3 dager!

Ikke mye kullsyre, og heller ikke så kald, men god og oppfriskende allikevel i sola!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,