Når jeg er på hytta så har jeg ikke de samme mulighetene til å sette et stort brygg. Fasilitetene er tilstede, men "bryggeriet" mitt er ikke så langt unna, så da drar jeg heller dit hvor jeg har alt utstyret klart allerede.
Men så har jeg jo av og til lyst til å bare være på hytta, og når jeg samtidig har lyst til å brygge øl, så er ekstraktbrygg en god løsning. Jeg kjøpte noen Coopers sett ("Draught" og "Real Ale") på en Sverige-tur før sommeren, og den ene boksen av "Coopers Draught" skulle brukes i dag.
Coopers Draught er på 1.7 kg maltekstrakt med innblandet humle.
Bitterhet: 420 IBU
Farge: 130 EBC
Kastet gjæren som fulgte med og brukte istedet Sigmund Gjernes Kveik (Voss).
Varmet opp 2.5 liter til kok og blandet inn maltekstrakten.
Fylte 9 liter kaldt vann på ca 5ºC oppi gjæringsbøtta.
Overførte så den kokende vørteren, ca 3.75 liter.
Totalt ble det ca 13 liter.
Tilsatte en dæsj vossakveik og rista det inn.
Fordelte så alt over på 2 stk glassbeholdere med dispenser, hver på 7 liter, og satte de på badet med litt varme på gulvet.
Sommeren har vært god å varm, som hjelper godt med når vossaølet gjerne skal gjæres på nærmere 37ºC.
Etter noen dager så var ølet drikkbart. Minimalt med kullsyre. Litt høy bitterhet, som skyldes at maltekstrakten inneholder humle beregnet for ca 20-25 liter ferdig øl, mens jeg endte opp med ca 12-13 liter ferdig øl.
Fordi beholderne ikke er tette, så holder ølet seg drikkbart i bare 5-7 dager. Dispenserne forble stående på badet, og plasseringen gjorde at man kunne tappe seg en øl mens man satt på do. Dassølet er klar til servering!
Men så har jeg jo av og til lyst til å bare være på hytta, og når jeg samtidig har lyst til å brygge øl, så er ekstraktbrygg en god løsning. Jeg kjøpte noen Coopers sett ("Draught" og "Real Ale") på en Sverige-tur før sommeren, og den ene boksen av "Coopers Draught" skulle brukes i dag.
Coopers Draught er på 1.7 kg maltekstrakt med innblandet humle.
Bitterhet: 420 IBU
Farge: 130 EBC
Kastet gjæren som fulgte med og brukte istedet Sigmund Gjernes Kveik (Voss).
Varmet opp 2.5 liter til kok og blandet inn maltekstrakten.
Fylte 9 liter kaldt vann på ca 5ºC oppi gjæringsbøtta.
Overførte så den kokende vørteren, ca 3.75 liter.
Totalt ble det ca 13 liter.
Tilsatte en dæsj vossakveik og rista det inn.
Fordelte så alt over på 2 stk glassbeholdere med dispenser, hver på 7 liter, og satte de på badet med litt varme på gulvet.
Sommeren har vært god å varm, som hjelper godt med når vossaølet gjerne skal gjæres på nærmere 37ºC.
Hvordan det gikk...
Det skummet godt under stormgjæringen, og noe av skummet fant veien ut av beholderne, som gjorde vaskeprosessen litt tyngre når ølet var drukket opp. Størknet øl og skum sitter godt fast.Etter noen dager så var ølet drikkbart. Minimalt med kullsyre. Litt høy bitterhet, som skyldes at maltekstrakten inneholder humle beregnet for ca 20-25 liter ferdig øl, mens jeg endte opp med ca 12-13 liter ferdig øl.
Fordi beholderne ikke er tette, så holder ølet seg drikkbart i bare 5-7 dager. Dispenserne forble stående på badet, og plasseringen gjorde at man kunne tappe seg en øl mens man satt på do. Dassølet er klar til servering!
Gode tilbud i Sverige er vanskelig å motstå :) |
Hyttebrygging i baris |
God fart i gjæringen |
Drikkbart øl etter 3 dager! |
Ikke mye kullsyre, og heller ikke så kald, men god og oppfriskende allikevel i sola! |
Kommentarer
Legg inn en kommentar