Jeg henger litt etter på skrivingen her og det har nå gått noen måneder. Artikkelen er tilbakedatert til bryggedato.
Dette ølet brykkes til et dobbelt 60-årslag for mine foreldre.
Timingen er perfekt, for det er 4 uker til festen: Hyttefest 120.
Kjøpte mer kalsiumsulfat (gips, CaSO4).
Brukte 3 pakker Safale US-05 fordelt på 2 gjæringsspann, så ca 1.5 pakke til hver, rehydrert.
Fjernet proteinskummet som la seg på toppen under kok.
BB60-apparatet sin termostat slår ut ved ca 6,5ºC høyere enn merket.
Dette ølet brykkes til et dobbelt 60-årslag for mine foreldre.
Timingen er perfekt, for det er 4 uker til festen: Hyttefest 120.
Kjøpte mer kalsiumsulfat (gips, CaSO4).
Brukte 3 pakker Safale US-05 fordelt på 2 gjæringsspann, så ca 1.5 pakke til hver, rehydrert.
Fjernet proteinskummet som la seg på toppen under kok.
BB60-apparatet sin termostat slår ut ved ca 6,5ºC høyere enn merket.
Bryggeskjema
Bryggedato: | 14.07.2018 | BRYGG NR: | 31 | ||
Navn: | Sommerfuglløkka | ||||
Kategori: | American Ale | Volum (liter) | 50 | ||
Subtype: | American Pale Ale | ||||
BJCP: | 18B @ BJCP 2015 | ||||
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte | |
10,000 | Pale Ale 3-4 EBC | 83,33% | 296 | 59,20 | |
1,600 | Caramel malt 40 EBC | 13,33% | 268 | 8,58 | |
0,400 | Hvetemalt | 3,33% | 268 | 2,14 | |
0,00% | 268 | 0,00 | |||
0,00% | 0,00 | ||||
12,000 | Malt | 69,92 | |||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU | |
35,00 | Mosaic | 12 | 120 | 20,2 | |
30,00 | Mosaic | 12 | 30 | 12,2 | |
20,00 | Mosaic | 12 | 15 | 5,3 | |
20,00 | Mosaic | 12 | 5 | 2,1 | |
98,00 | Mosaic | 12 | 0 | 0,0 | |
203,00 | HUMLE | 39,8 | |||
Vekt (g) | Tilsetninger | Koketid (min) | Utgjæring | ||
0,00 | |||||
0,00 | |||||
0,00 | Tilsetninger | 0,00 | |||
Tilsetting av vann (ºC) | Mål (ºC) | Tid (min) | Liter | ||
Innmesk | 72 | 65 | 5 | 40 | |
1. mesking | 65 | 90 | |||
2. mesking | 78 | 5 | |||
Skylling | 79 | 78 | 30 | 30 | |
Vannjusteringer | Natron (E500) | Kalsiumsulfat (gips) | Kalsiumklorid | Kalsium-karbonat (kritt) (E170) | |
Formel | --- | NaHCO3 | CaSO4 | CaCl2 | CaCO3 |
Innmesk | 12g | 4g | |||
Skylling | 9g | ||||
Måltall: | |||||
(oechsle grader) | (oechsle grader) | ||||
OG: | 58 | FG: | 14 | ||
Førkok SG: | 55 | ||||
Utnyttelse mesking: | 83% | ABV: | 6,3 % | ||
Bitterhet (IBU): | 37 | ||||
Gjær type | Safale US-05 (3pk á 11g) | Farge (EBC): | 14 | ||
Dato | Temp (C) | Tid | |||
1. Gjæring | 20,0 | 2 uker | |||
2. Gjæring | |||||
Flasking/Karbonering | 20,0 | 2 uker | |||
Kokeskjema
Bryggedato: | 14.07.2018 | BRYGG NR: | 31 | |||
Navn: | Sommerfuglløkka | Koketid (min): | 90 | |||
Fra start (min) | Koketid | Tid | Hva / Oppgave | Neste | ||
0 | 90 | Kok | -30 | |||
-30 | 120 | Humle 1 (FWH) | 90 | |||
60 | 30 | Humle 2 | 15 | |||
75 | 15 | Humle 3 | 0 | |||
75 | 15 | Kjølespiral oppi, for desinfisering | 0 | |||
75 | 15 | Protafloc, hel tablett | 10 | |||
85 | 5 | Humle 4 | 3 | |||
88 | 2 | Yeast-VIT, 3 gram | 2 | |||
90 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. | 0 | |||
90 | 0 | Ta av isolasjon. Whirlpool. | 1 | |||
91 | -1 | Humle 5 (etter avkjøling) | -1 |
Målinger og SG
Preboil SG: 1.046 (hydrometer)
Preboil Size: 60 liter
OG: 1.051 (hydrometer)
Bryggelogg
Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt). | |||||||
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W. | |||||||
Temperatur | |||||||
Klokke | Koker | Mesk | Effekt | Kommentar | |||
10:00 | 3000 | Start oppvarming av 40 liter meskevann, til 72ºC i isolert BB60-kjele, og oppvarming av 30 liter skyllevann til 78ºC i BB30. | |||||
10:39 | Vanntilsetninger i meskevann og skyllevann. | ||||||
10:57 | 71,8 | 1000 | Start innmesk! | ||||
11:04 | 66,0 | 0 | Ferdig innmesk! Sirkulering m/bøtte. Lokk på! | ||||
11:13 | 68,1 | 0 | Mer sirk m/bøtte. | ||||
11:16 | 67,5 | 0 | Lokk av. Glemte å kompansere for at temperaturen på maltet er høyere i dag enn ved forrige brygg. Maltet holdt nok ca 25ºC. | ||||
11:25 | 67,8 | 0 | |||||
11:43 | 67,5 | 0 | |||||
12:11 | 67,9 | 0 | Rart at temperaturen stiger nå... | ||||
12:40 | 67,3 | 0 | 63.5ºC langs kanten av mesk. | ||||
12:42 | 3000 | Mesketrinn 1 ferdig (1:38)! Start trinn 2, øker til 78ºC. Sirk m/pumpe. | |||||
12:45 | 61,0 | 3000 | Stor forskjell i temp i og utenfor mesk. Muligens vørteren under meskesila som holdt veldig lav temperatur? | ||||
13:02 | 78,2 | 3000 | Varme litt av og på. | ||||
13:07 | 79,3 | 0 | Målt opp humle. Var litt over 100g i en av pakkene, ca 103g. H1=35g, H2=30g, H3=20g, H4=20g, H5=98g. | ||||
13:10 | 0 | Mesketrinn 2 ferdig! Starter avrenning! | |||||
H1 oppi første bøtta (First Wort Hopping). Skyllevann holder 78-79ºC. | |||||||
13:40 | Ferdig avrent 53 liter. Ble veldig tynn vørter mot slutten. (Hmm, er notatene mine feil, var det heller 63 liter?) | ||||||
14:01 | Ferdig vasket. Heller tilbaake og starter oppkok. Uten lokk. | ||||||
14:05 | 69,0 | 3000 | Ferdig å helle vørter tilbake til kjele. Helt full kjele. | ||||
14:15 | 73,5 | ||||||
14:24 | Preboid-prøve ved 60 liter. Rørt godt først. 1.037@49ºC=1.047 --> 1.042@35ºC=1.046 |
||||||
14:28 | 79,8 | 3000 | Proteiner begynner å samles på toppen. | ||||
14:59 | 94,3 | 3000 | Fjerner proteiner fra toppen. | ||||
15:09 | 97,8 | 3000 | |||||
15:17 | 98,2 | 3000 | |||||
15:30 | 100,3 | 2000 | Start kokeskjema! | ||||
Koker opp vann for rehydrering av gjær. | |||||||
17:00 | 0 | Kokeskjema ferdig! Start kjøling! | |||||
17:45 | Start tapping! Tatt OG-prøve. | ||||||
Tatt OG-prøve. OG=1.0485@29ºC=1.051 | |||||||
Tappet 25 liter inkl gjær til #31A. | |||||||
Tappet 24 liter inkl gjær til #31B. |
Kommentarer
Legg inn en kommentar