Gå til hovedinnhold

Batch #31 - American Pale Ale Mosaic - Hyttefest 120 (Sommerfuglløkka)

Jeg henger litt etter på skrivingen her og det har nå gått noen måneder. Artikkelen er tilbakedatert til bryggedato.

Dette ølet brykkes til et dobbelt 60-årslag for mine foreldre.
Timingen er perfekt, for det er 4 uker til festen: Hyttefest 120.

Kjøpte mer kalsiumsulfat (gips, CaSO4).

Brukte 3 pakker Safale US-05 fordelt på 2 gjæringsspann, så ca 1.5 pakke til hver, rehydrert.

Fjernet proteinskummet som la seg på toppen under kok.

BB60-apparatet sin termostat slår ut ved ca 6,5ºC høyere enn merket.

Bryggeskjema


Bryggedato: 14.07.2018
BRYGG NR: 31






Navn: Sommerfuglløkka


Kategori: American Ale Volum (liter) 50
Subtype: American Pale Ale


BJCP: 18B @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
10,000 Pale Ale 3-4 EBC 83,33% 296 59,20
1,600 Caramel malt 40 EBC 13,33% 268 8,58
0,400 Hvetemalt 3,33% 268 2,14


0,00% 268 0,00


0,00%
0,00
12,000 Malt

69,92






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
35,00 Mosaic 12 120 20,2
30,00 Mosaic 12 30 12,2
20,00 Mosaic 12 15 5,3
20,00 Mosaic 12 5 2,1
98,00 Mosaic 12 0 0,0
203,00 HUMLE

39,8






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring








0,00



0,00
0,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 72 65 5 40
1. mesking
65 90

2. mesking
78 5

Skylling 79 78 30 30












Vannjusteringer Natron (E500) Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsium-karbonat (kritt) (E170)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk

12g
4g
Skylling

9g













Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 58 FG: 14
Førkok SG: 55









Utnyttelse mesking: 83%
ABV: 6,3 %









Bitterhet (IBU): 37
Gjær type Safale US-05 (3pk á 11g)
Farge (EBC): 14














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

20,0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20,0 2 uker







Kokeskjema


Bryggedato: 14.07.2018

BRYGG NR: 31







Navn: Sommerfuglløkka Koketid (min): 90














Fra start (min) Koketid Tid Hva / Oppgave Neste
0 90
Kok -30
-30 120
Humle 1 (FWH) 90
60 30
Humle 2 15
75 15
Humle 3 0
75 15
Kjølespiral oppi, for desinfisering 0
75 15
Protafloc, hel tablett 10
85 5
Humle 4 3
88 2
Yeast-VIT, 3 gram 2
90 0
Skru av koker. Start kjøling. 0
90 0
Ta av isolasjon. Whirlpool. 1
91 -1
Humle 5 (etter avkjøling) -1


Målinger og SG

Preboil SG: 1.046 (hydrometer)
Preboil Size: 60 liter

OG: 1.051 (hydrometer)


Bryggelogg


Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt).
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


10:00

3000 Start oppvarming av 40 liter meskevann, til 72ºC i isolert BB60-kjele, og oppvarming av 30 liter skyllevann til 78ºC i BB30.
10:39


Vanntilsetninger i meskevann og skyllevann.
10:57
71,8 1000 Start innmesk!
11:04
66,0 0 Ferdig innmesk! Sirkulering m/bøtte. Lokk på!
11:13
68,1 0 Mer sirk m/bøtte.
11:16
67,5 0 Lokk av. Glemte å kompansere for at temperaturen på maltet er høyere i dag enn ved forrige brygg. Maltet holdt nok ca 25ºC.
11:25
67,8 0
11:43
67,5 0
12:11
67,9 0 Rart at temperaturen stiger nå...
12:40
67,3 0 63.5ºC langs kanten av mesk.
12:42

3000 Mesketrinn 1 ferdig (1:38)! Start trinn 2, øker til 78ºC. Sirk m/pumpe.
12:45
61,0 3000 Stor forskjell i temp i og utenfor mesk. Muligens vørteren under meskesila som holdt veldig lav temperatur?
13:02
78,2 3000 Varme litt av og på.
13:07
79,3 0 Målt opp humle. Var litt over 100g i en av pakkene, ca 103g. H1=35g, H2=30g, H3=20g, H4=20g, H5=98g.
13:10

0 Mesketrinn 2 ferdig! Starter avrenning!




H1 oppi første bøtta (First Wort Hopping). Skyllevann holder 78-79ºC.
13:40


Ferdig avrent 53 liter. Ble veldig tynn vørter mot slutten. (Hmm, er notatene mine feil, var det heller 63 liter?)
14:01


Ferdig vasket. Heller tilbaake og starter oppkok. Uten lokk.
14:05 69,0
3000 Ferdig å helle vørter tilbake til kjele. Helt full kjele.
14:15 73,5


14:24


Preboid-prøve ved 60 liter. Rørt godt først.
1.037@49ºC=1.047 --> 1.042@35ºC=1.046
14:28 79,8
3000 Proteiner begynner å samles på toppen.
14:59 94,3
3000 Fjerner proteiner fra toppen.
15:09 97,8
3000
15:17 98,2
3000
15:30 100,3
2000 Start kokeskjema!




Koker opp vann for rehydrering av gjær.
17:00

0 Kokeskjema ferdig! Start kjøling!
17:45


Start tapping! Tatt OG-prøve.




Tatt OG-prøve. OG=1.0485@29ºC=1.051




Tappet 25 liter inkl gjær til #31A.




Tappet 24 liter inkl gjær til #31B.










Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,