lørdag 14. juli 2018

Batch #31 - American Pale Ale Mosaic - Hyttefest 120 (Sommerfuglløkka)

Jeg henger litt etter på skrivingen her og det har nå gått noen måneder. Artikkelen er tilbakedatert til bryggedato.

Dette ølet brykkes til et dobbelt 60-årslag for mine foreldre.
Timingen er perfekt, for det er 4 uker til festen: Hyttefest 120.

Kjøpte mer kalsiumsulfat (gips, CaSO4).

Brukte 3 pakker Safale US-05 fordelt på 2 gjæringsspann, så ca 1.5 pakke til hver, rehydrert.

Fjernet proteinskummet som la seg på toppen under kok.

BB60-apparatet sin termostat slår ut ved ca 6,5ºC høyere enn merket.

Bryggeskjema


Bryggedato: 14.07.2018
BRYGG NR: 31






Navn: Sommerfuglløkka


Kategori: American Ale Volum (liter) 50
Subtype: American Pale Ale


BJCP: 18B @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
10,000 Pale Ale 3-4 EBC 83,33% 296 59,20
1,600 Caramel malt 40 EBC 13,33% 268 8,58
0,400 Hvetemalt 3,33% 268 2,14


0,00% 268 0,00


0,00%
0,00
12,000 Malt

69,92






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
35,00 Mosaic 12 120 20,2
30,00 Mosaic 12 30 12,2
20,00 Mosaic 12 15 5,3
20,00 Mosaic 12 5 2,1
98,00 Mosaic 12 0 0,0
203,00 HUMLE

39,8






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring








0,00



0,00
0,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 72 65 5 40
1. mesking
65 90

2. mesking
78 5

Skylling 79 78 30 30












Vannjusteringer Natron (E500) Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsium-karbonat (kritt) (E170)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk

12g
4g
Skylling

9g













Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 58 FG: 14
Førkok SG: 55









Utnyttelse mesking: 83%
ABV: 6,3 %









Bitterhet (IBU): 37
Gjær type Safale US-05 (3pk á 11g)
Farge (EBC): 14














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

20,0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20,0 2 uker







Kokeskjema


Bryggedato: 14.07.2018

BRYGG NR: 31







Navn: Sommerfuglløkka Koketid (min): 90














Fra start (min) Koketid Tid Hva / Oppgave Neste
0 90
Kok -30
-30 120
Humle 1 (FWH) 90
60 30
Humle 2 15
75 15
Humle 3 0
75 15
Kjølespiral oppi, for desinfisering 0
75 15
Protafloc, hel tablett 10
85 5
Humle 4 3
88 2
Yeast-VIT, 3 gram 2
90 0
Skru av koker. Start kjøling. 0
90 0
Ta av isolasjon. Whirlpool. 1
91 -1
Humle 5 (etter avkjøling) -1


Målinger og SG

Preboil SG: 1.046 (hydrometer)
Preboil Size: 60 liter

OG: 1.051 (hydrometer)


Bryggelogg


Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt).
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


10:00

3000 Start oppvarming av 40 liter meskevann, til 72ºC i isolert BB60-kjele, og oppvarming av 30 liter skyllevann til 78ºC i BB30.
10:39


Vanntilsetninger i meskevann og skyllevann.
10:57
71,8 1000 Start innmesk!
11:04
66,0 0 Ferdig innmesk! Sirkulering m/bøtte. Lokk på!
11:13
68,1 0 Mer sirk m/bøtte.
11:16
67,5 0 Lokk av. Glemte å kompansere for at temperaturen på maltet er høyere i dag enn ved forrige brygg. Maltet holdt nok ca 25ºC.
11:25
67,8 0
11:43
67,5 0
12:11
67,9 0 Rart at temperaturen stiger nå...
12:40
67,3 0 63.5ºC langs kanten av mesk.
12:42

3000 Mesketrinn 1 ferdig (1:38)! Start trinn 2, øker til 78ºC. Sirk m/pumpe.
12:45
61,0 3000 Stor forskjell i temp i og utenfor mesk. Muligens vørteren under meskesila som holdt veldig lav temperatur?
13:02
78,2 3000 Varme litt av og på.
13:07
79,3 0 Målt opp humle. Var litt over 100g i en av pakkene, ca 103g. H1=35g, H2=30g, H3=20g, H4=20g, H5=98g.
13:10

0 Mesketrinn 2 ferdig! Starter avrenning!




H1 oppi første bøtta (First Wort Hopping). Skyllevann holder 78-79ºC.
13:40


Ferdig avrent 53 liter. Ble veldig tynn vørter mot slutten. (Hmm, er notatene mine feil, var det heller 63 liter?)
14:01


Ferdig vasket. Heller tilbaake og starter oppkok. Uten lokk.
14:05 69,0
3000 Ferdig å helle vørter tilbake til kjele. Helt full kjele.
14:15 73,5


14:24


Preboid-prøve ved 60 liter. Rørt godt først.
1.037@49ºC=1.047 --> 1.042@35ºC=1.046
14:28 79,8
3000 Proteiner begynner å samles på toppen.
14:59 94,3
3000 Fjerner proteiner fra toppen.
15:09 97,8
3000
15:17 98,2
3000
15:30 100,3
2000 Start kokeskjema!




Koker opp vann for rehydrering av gjær.
17:00

0 Kokeskjema ferdig! Start kjøling!
17:45


Start tapping! Tatt OG-prøve.




Tatt OG-prøve. OG=1.0485@29ºC=1.051




Tappet 25 liter inkl gjær til #31A.




Tappet 24 liter inkl gjær til #31B.










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar