Gå til hovedinnhold

Tapping av #24 British Best Bitter

Tappet brygg #24 British Best Bitter etter 21 dager på gjæringsspann.

Store flasker med 29mm korker

Dette ble første brygg som jeg tappet på champagne/musserende-vinflasker med 29mm korker.
Kjøpte for en liten stund siden en 29mm krone til flaskekorkeren min og 29mm korker.

I tillegg kjøpte jeg plastkorker som presses ned i flaska, tilsvarende prinsipp som for naturkork, noe jeg testa på én av flaskene.

Sukkerlake for karbonering

Ca 27 liter i gjæringsspannet, estimert til å bli ca 26 liter øl.
Temp i øl: 20ºC.
Ønsket vol CO2: 1.7

Blandet ut 90 gram hvitt sukker i 5 dl kokende vann.

Final Gravity

Målte FG til å være 1.008SG@20ºC.

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med ca 0.2%.
Beregnet alkoholinnhold i #24 er 5.0% ABV.

Tapping

Tappet ca 26.5 liter øl (inkludert litt til smaking og vasken) på 32 stk 0.75l, 4 stk 0.5l, 1 stk 0.33.

Statistikk


Bryggedato: 08.01.2017
BRYGG NR: 24
Tappedato: 29.01.2017


Gjæring: 21 dager






Navn: Bitter End

Øltype: English Pale Ale Volum (liter): 26.5





Gjær: Danstar Nottingham slurry fra #20











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1.044 10.96

FG: 1.008 2.05






ABV før karbonering:
4.76%

Utgjæringsgrad:
81.28%





Karbonering:



ABV før karbonering: 4.76%

Sukker (gram): 90

Sukker / liter (gram): 3.40

ABV økning karbonering: 0.20%

ABV på flaske: 4.96%

Gjærhøsting

Høstet gjæren, Danstar Nottingham.
Beholder merket Nottingham #24.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S