Gå til hovedinnhold

Batch #24 - British Best Bitter

Ny runde med en British Best Bitter!
Forrige, batch #18, ble en smule flat, litt lite karbonert, så jeg tenkte jeg måtte prøve igjen.

Justeringer fra forrige gang

Jeg brukte ikke sirkuleringspumpa denne gangen, men sirkulerte med bøtte istedet. Det tok litt lenger tid og mer fysisk arbeid for å øke temperatur, men utbyttet ble bra med denne metoden også.

Denne gangen tilsetter jeg også kalsiumkarbonat (kritt) til meskevannet, oppå mesken etter innmesk, noe som skal bidra til å øke pH litt.

For første gang forsøker jeg å tilsette humle før skylling og koking, 35 minutter før kok, en teknikk som kalles First Wort Hopping (FWH).
Visstnok skal dette bidra til et rikere smaksbilde fra humlen i tillegg til litt bedre utnyttelse av alfasyrene.

Resultatet blir sikkert bra :)



Bryggeskjema

Bryggedato: 08.01.2017
BRYGG NR: 24






Navn: Bitter End


Kategori: English Pale Ale Volum (liter) 27
Subtype: Best Bitter


BJCP: 11B @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
4.000 Pale malt 3-4 EBC 83.33% 296 43.85
0.500 Caramel malt 40 EBC 10.42% 268 4.96
0.200 Hvetemalt 4.17% 296 2.19
0.100 Special W 2.08% 268 0.99


0.00%
0.00
4.800 Malt

52.00






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
7.00 Horizon (FWH) 11.5 90 8.0
20.00 Chinook (AA 12.7% i 2014) (FWH) 9.7 90 19.4




0.0




0.0




0.0
27.00 HUMLE

27.4






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring



0.00



0.00



0.00
0.00 Tilsetninger
0.00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 71 67 5 22
1. mesking
67 60

2. mesking
78 30

Utvask 80 78 15 14












Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsiumkarb. (kritt)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk
4g 4g 4g 2g
1. mesking




2. mesking




Utvask

3g 3g












Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 44 FG: 9
Førkok SG: 40









Utnyttelse: 85%
ABV: 4.6 %









Bitterhet (IBU): 29
Gjær type Danstar Nottingham slurry fra #20
Farge (EBC): 15














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

19.0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20.0 2 uker






Kommentar:




Starte med 22 liter meskevann (ca 33.5 cm opp i BB30).
Fjerning av proteiner på toppen under koking.


Kokeskjema

Bryggedato: 08.01.2017
BRYGG NR: 24





Navn: Bitter End Koketid (min): 75










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
-15 90 Humle FWH
0 75 Kok
60 15 Protafloc, halv tablett
61 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
73 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
75 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Refrakto #1
Refrakto #2
Hydro #1






SG BRIX
SG BRIX
SG
1
Rent vann
1.000 0.0





2
Avrenning maltsil #1 (tatt med)






1.011
3
Avrenning maltsil #2 (tatt med)








4
Avrenning maltsil #3 (ikke tatt med)








5
Før skylling (i mesk)






1.079
6
Før kok (pre-boil)






1.042
7
OG (etter kok, ingen Wort Correct)






1.044

Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W)


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


14:30 13
100% Start oppvarming av 22 liter vann til 71ºC.
14:36


Vanntilsetninger: Natron, Gips og Kalsiumklorid.
14:42


Målt opp Kalsiumkarbonat.
15:21 71 71.1 0% Start innmesk.
15:27

AV Ferdig innmesk (6 min). Tilsatt Kalsiumkarbonat. Varme av.
15:31 68 65.0 AV Sirk m/bøtte. Lokk på! Isolert. Start meskesteg 1!
15:51


Målt opp skyllevann, 15 liter m/tilsetninger.
15:58 63 65.3 0%
17:21 60 65.5 0%
17:23

50% Ferdig meskesteg 1! Forbereder skylling. Termostat 80ºC.
17:43


Effekt mellom 0-50%. pH=5.8 i topp av mesk. SG=1.066@60ºC=1.079.
17:51 83 66.0
Effekt mellom 0-50%.
17:59


Målt opp humle til FWH: 7g Horizon (tomt i lageret), 20g Chinook.
18:36

50% pH=6.0 i topp av mesk etter sirkulering.
18:38
66.8 50% Sirk m/bøtte.
18:48 77 72.0 50% Sirk m/bøtte.
19:00


Tok fram Nottingham slurry fra #20. Ølet på topp av gjæren smakte «pyton». Helte ut øverste lag av gjæren. Plan er å pitche ca 3 dl.
19:02 83
0%
19:05 84 74.3 0% Avsluttet mesketrinn 2!
19:08


Løftet opp maltsil for avrenning!
19:10

80% Humle oppi (FWH, First-Wort-Hopping, mitt første forsøk på dette). Fikk lurt det innunder maltsila.
19:11

80% Startet skylling, 80ºC.
19:25

80% Ferdig skylling med 12.5 liter. Siste avrenning SG=1.006@40ºC=1.011.
19:27 90


19:30 92

Preboil-size=45.5cm(h)=31 liter.




Preboil-SG: #1: SG=1.025@63ºC=1.041. #2 SG=1.036@43ºC=1.042.
19:45 99

Koker! Start kokeskjema!
20:44


Kjøler oppi. Fjernet proteinskum underveis.
20:45


Whirlfloc oppi (tilsvarende Protafloc).
20:56


Volum=43cm(h)=29.3 liter.
20:58


Yeast-VIT oppi (2g).
21:00

AV Varme av! Start kjøling!
21:20


Måling 1: OG=1.044@23ºC=1.045.
21:36


27 liter inkl ca 3 dl gjær til gjæringsspann.
22:28


Ferdig vasket. Total tid: 8 timer

Temperaturer

Figur viser temperatur avlest fra BB30 (koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.

Bilder

#24 British Best Bitter til gjæring (27 liter)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S