Gå til hovedinnhold

Batch #24 - British Best Bitter

Ny runde med en British Best Bitter!
Forrige, batch #18, ble en smule flat, litt lite karbonert, så jeg tenkte jeg måtte prøve igjen.

Justeringer fra forrige gang

Jeg brukte ikke sirkuleringspumpa denne gangen, men sirkulerte med bøtte istedet. Det tok litt lenger tid og mer fysisk arbeid for å øke temperatur, men utbyttet ble bra med denne metoden også.

Denne gangen tilsetter jeg også kalsiumkarbonat (kritt) til meskevannet, oppå mesken etter innmesk, noe som skal bidra til å øke pH litt.

For første gang forsøker jeg å tilsette humle før skylling og koking, 35 minutter før kok, en teknikk som kalles First Wort Hopping (FWH).
Visstnok skal dette bidra til et rikere smaksbilde fra humlen i tillegg til litt bedre utnyttelse av alfasyrene.

Resultatet blir sikkert bra :)



Bryggeskjema

Bryggedato: 08.01.2017
BRYGG NR: 24






Navn: Bitter End


Kategori: English Pale Ale Volum (liter) 27
Subtype: Best Bitter


BJCP: 11B @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
4.000 Pale malt 3-4 EBC 83.33% 296 43.85
0.500 Caramel malt 40 EBC 10.42% 268 4.96
0.200 Hvetemalt 4.17% 296 2.19
0.100 Special W 2.08% 268 0.99


0.00%
0.00
4.800 Malt

52.00






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
7.00 Horizon (FWH) 11.5 90 8.0
20.00 Chinook (AA 12.7% i 2014) (FWH) 9.7 90 19.4




0.0




0.0




0.0
27.00 HUMLE

27.4






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring



0.00



0.00



0.00
0.00 Tilsetninger
0.00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 71 67 5 22
1. mesking
67 60

2. mesking
78 30

Utvask 80 78 15 14












Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsiumkarb. (kritt)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk
4g 4g 4g 2g
1. mesking




2. mesking




Utvask

3g 3g












Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 44 FG: 9
Førkok SG: 40









Utnyttelse: 85%
ABV: 4.6 %









Bitterhet (IBU): 29
Gjær type Danstar Nottingham slurry fra #20
Farge (EBC): 15














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

19.0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20.0 2 uker






Kommentar:




Starte med 22 liter meskevann (ca 33.5 cm opp i BB30).
Fjerning av proteiner på toppen under koking.


Kokeskjema

Bryggedato: 08.01.2017
BRYGG NR: 24





Navn: Bitter End Koketid (min): 75










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
-15 90 Humle FWH
0 75 Kok
60 15 Protafloc, halv tablett
61 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
73 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
75 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Refrakto #1
Refrakto #2
Hydro #1






SG BRIX
SG BRIX
SG
1
Rent vann
1.000 0.0





2
Avrenning maltsil #1 (tatt med)






1.011
3
Avrenning maltsil #2 (tatt med)








4
Avrenning maltsil #3 (ikke tatt med)








5
Før skylling (i mesk)






1.079
6
Før kok (pre-boil)






1.042
7
OG (etter kok, ingen Wort Correct)






1.044

Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W)


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


14:30 13
100% Start oppvarming av 22 liter vann til 71ºC.
14:36


Vanntilsetninger: Natron, Gips og Kalsiumklorid.
14:42


Målt opp Kalsiumkarbonat.
15:21 71 71.1 0% Start innmesk.
15:27

AV Ferdig innmesk (6 min). Tilsatt Kalsiumkarbonat. Varme av.
15:31 68 65.0 AV Sirk m/bøtte. Lokk på! Isolert. Start meskesteg 1!
15:51


Målt opp skyllevann, 15 liter m/tilsetninger.
15:58 63 65.3 0%
17:21 60 65.5 0%
17:23

50% Ferdig meskesteg 1! Forbereder skylling. Termostat 80ºC.
17:43


Effekt mellom 0-50%. pH=5.8 i topp av mesk. SG=1.066@60ºC=1.079.
17:51 83 66.0
Effekt mellom 0-50%.
17:59


Målt opp humle til FWH: 7g Horizon (tomt i lageret), 20g Chinook.
18:36

50% pH=6.0 i topp av mesk etter sirkulering.
18:38
66.8 50% Sirk m/bøtte.
18:48 77 72.0 50% Sirk m/bøtte.
19:00


Tok fram Nottingham slurry fra #20. Ølet på topp av gjæren smakte «pyton». Helte ut øverste lag av gjæren. Plan er å pitche ca 3 dl.
19:02 83
0%
19:05 84 74.3 0% Avsluttet mesketrinn 2!
19:08


Løftet opp maltsil for avrenning!
19:10

80% Humle oppi (FWH, First-Wort-Hopping, mitt første forsøk på dette). Fikk lurt det innunder maltsila.
19:11

80% Startet skylling, 80ºC.
19:25

80% Ferdig skylling med 12.5 liter. Siste avrenning SG=1.006@40ºC=1.011.
19:27 90


19:30 92

Preboil-size=45.5cm(h)=31 liter.




Preboil-SG: #1: SG=1.025@63ºC=1.041. #2 SG=1.036@43ºC=1.042.
19:45 99

Koker! Start kokeskjema!
20:44


Kjøler oppi. Fjernet proteinskum underveis.
20:45


Whirlfloc oppi (tilsvarende Protafloc).
20:56


Volum=43cm(h)=29.3 liter.
20:58


Yeast-VIT oppi (2g).
21:00

AV Varme av! Start kjøling!
21:20


Måling 1: OG=1.044@23ºC=1.045.
21:36


27 liter inkl ca 3 dl gjær til gjæringsspann.
22:28


Ferdig vasket. Total tid: 8 timer

Temperaturer

Figur viser temperatur avlest fra BB30 (koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.

Bilder

#24 British Best Bitter til gjæring (27 liter)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.