Ny runde med en British Best Bitter!
Forrige, batch #18, ble en smule flat, litt lite karbonert, så jeg tenkte jeg måtte prøve igjen.
Denne gangen tilsetter jeg også kalsiumkarbonat (kritt) til meskevannet, oppå mesken etter innmesk, noe som skal bidra til å øke pH litt.
For første gang forsøker jeg å tilsette humle før skylling og koking, 35 minutter før kok, en teknikk som kalles First Wort Hopping (FWH).
Visstnok skal dette bidra til et rikere smaksbilde fra humlen i tillegg til litt bedre utnyttelse av alfasyrene.
Resultatet blir sikkert bra :)
Forrige, batch #18, ble en smule flat, litt lite karbonert, så jeg tenkte jeg måtte prøve igjen.
Justeringer fra forrige gang
Jeg brukte ikke sirkuleringspumpa denne gangen, men sirkulerte med bøtte istedet. Det tok litt lenger tid og mer fysisk arbeid for å øke temperatur, men utbyttet ble bra med denne metoden også.Denne gangen tilsetter jeg også kalsiumkarbonat (kritt) til meskevannet, oppå mesken etter innmesk, noe som skal bidra til å øke pH litt.
For første gang forsøker jeg å tilsette humle før skylling og koking, 35 minutter før kok, en teknikk som kalles First Wort Hopping (FWH).
Visstnok skal dette bidra til et rikere smaksbilde fra humlen i tillegg til litt bedre utnyttelse av alfasyrene.
Resultatet blir sikkert bra :)
Bryggeskjema
Bryggedato: | 08.01.2017 | BRYGG NR: | 24 | ||
Navn: | Bitter End | ||||
Kategori: | English Pale Ale | Volum (liter) | 27 | ||
Subtype: | Best Bitter | ||||
BJCP: | 11B @ BJCP 2015 | ||||
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte | |
4.000 | Pale malt 3-4 EBC | 83.33% | 296 | 43.85 | |
0.500 | Caramel malt 40 EBC | 10.42% | 268 | 4.96 | |
0.200 | Hvetemalt | 4.17% | 296 | 2.19 | |
0.100 | Special W | 2.08% | 268 | 0.99 | |
0.00% | 0.00 | ||||
4.800 | Malt | 52.00 | |||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU | |
7.00 | Horizon (FWH) | 11.5 | 90 | 8.0 | |
20.00 | Chinook (AA 12.7% i 2014) (FWH) | 9.7 | 90 | 19.4 | |
0.0 | |||||
0.0 | |||||
0.0 | |||||
27.00 | HUMLE | 27.4 | |||
Vekt (g) | Tilsetninger | Koketid (min) | Utgjæring | ||
0.00 | |||||
0.00 | |||||
0.00 | |||||
0.00 | Tilsetninger | 0.00 | |||
Tilsetting av vann (ºC) | Mål (ºC) | Tid (min) | Liter | ||
Innmesk | 71 | 67 | 5 | 22 | |
1. mesking | 67 | 60 | |||
2. mesking | 78 | 30 | |||
Utvask | 80 | 78 | 15 | 14 | |
Vannjusteringer | Natron | Kalsiumsulfat (gips) | Kalsiumklorid | Kalsiumkarb. (kritt) | |
Formel | --- | NaHCO3 | CaSO4 | CaCl2 | CaCO3 |
Innmesk | 4g | 4g | 4g | 2g | |
1. mesking | |||||
2. mesking | |||||
Utvask | 3g | 3g | |||
Måltall: | |||||
(oechsle grader) | (oechsle grader) | ||||
OG: | 44 | FG: | 9 | ||
Førkok SG: | 40 | ||||
Utnyttelse: | 85% | ABV: | 4.6 % | ||
Bitterhet (IBU): | 29 | ||||
Gjær type | Danstar Nottingham slurry fra #20 | Farge (EBC): | 15 | ||
Dato | Temp (C) | Tid | |||
1. Gjæring | 19.0 | 2 uker | |||
2. Gjæring | |||||
Flasking/Karbonering | 20.0 | 2 uker | |||
Kommentar: | |||||
Starte med 22 liter meskevann (ca 33.5 cm opp i BB30). | |||||
Fjerning av proteiner på toppen under koking. |
Kokeskjema
Bryggedato: | 08.01.2017 | BRYGG NR: | 24 | |
Navn: | Bitter End | Koketid (min): | 75 | |
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
-15 | 90 | Humle FWH | ||
0 | 75 | Kok | ||
60 | 15 | Protafloc, halv tablett | ||
61 | 14 | Kjølespiral oppi, for desinfisering | ||
73 | 2 | Yeast-VIT, ca 2 gram | ||
75 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. |
Målinger SG/Brix
Test # | Tid | Kommentar | Refrakto #1 | Refrakto #2 | Hydro #1 | ||||||||
SG | BRIX | SG | BRIX | SG | |||||||||
1 | Rent vann | 1.000 | 0.0 | ||||||||||
2 | Avrenning maltsil #1 (tatt med) | 1.011 | |||||||||||
3 | Avrenning maltsil #2 (tatt med) | ||||||||||||
4 | Avrenning maltsil #3 (ikke tatt med) | ||||||||||||
5 | Før skylling (i mesk) | 1.079 | |||||||||||
6 | Før kok (pre-boil) | 1.042 | |||||||||||
7 | OG (etter kok, ingen Wort Correct) | 1.044 |
Bryggelogg
Kommentarer: | |||||||
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert. | |||||||
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W) | |||||||
Temperatur | |||||||
Klokke | Koker | Mesk | Effekt | Kommentar | |||
14:30 | 13 | 100% | Start oppvarming av 22 liter vann til 71ºC. | ||||
14:36 | Vanntilsetninger: Natron, Gips og Kalsiumklorid. | ||||||
14:42 | Målt opp Kalsiumkarbonat. | ||||||
15:21 | 71 | 71.1 | 0% | Start innmesk. | |||
15:27 | AV | Ferdig innmesk (6 min). Tilsatt Kalsiumkarbonat. Varme av. | |||||
15:31 | 68 | 65.0 | AV | Sirk m/bøtte. Lokk på! Isolert. Start meskesteg 1! | |||
15:51 | Målt opp skyllevann, 15 liter m/tilsetninger. | ||||||
15:58 | 63 | 65.3 | 0% | ||||
17:21 | 60 | 65.5 | 0% | ||||
17:23 | 50% | Ferdig meskesteg 1! Forbereder skylling. Termostat 80ºC. | |||||
17:43 | Effekt mellom 0-50%. pH=5.8 i topp av mesk. SG=1.066@60ºC=1.079. | ||||||
17:51 | 83 | 66.0 | Effekt mellom 0-50%. | ||||
17:59 | Målt opp humle til FWH: 7g Horizon (tomt i lageret), 20g Chinook. | ||||||
18:36 | 50% | pH=6.0 i topp av mesk etter sirkulering. | |||||
18:38 | 66.8 | 50% | Sirk m/bøtte. | ||||
18:48 | 77 | 72.0 | 50% | Sirk m/bøtte. | |||
19:00 | Tok fram Nottingham slurry fra #20. Ølet på topp av gjæren smakte «pyton». Helte ut øverste lag av gjæren. Plan er å pitche ca 3 dl. | ||||||
19:02 | 83 | 0% | |||||
19:05 | 84 | 74.3 | 0% | Avsluttet mesketrinn 2! | |||
19:08 | Løftet opp maltsil for avrenning! | ||||||
19:10 | 80% | Humle oppi (FWH, First-Wort-Hopping, mitt første forsøk på dette). Fikk lurt det innunder maltsila. | |||||
19:11 | 80% | Startet skylling, 80ºC. | |||||
19:25 | 80% | Ferdig skylling med 12.5 liter. Siste avrenning SG=1.006@40ºC=1.011. | |||||
19:27 | 90 | ||||||
19:30 | 92 | Preboil-size=45.5cm(h)=31 liter. | |||||
Preboil-SG: #1: SG=1.025@63ºC=1.041. #2 SG=1.036@43ºC=1.042. | |||||||
19:45 | 99 | Koker! Start kokeskjema! | |||||
20:44 | Kjøler oppi. Fjernet proteinskum underveis. | ||||||
20:45 | Whirlfloc oppi (tilsvarende Protafloc). | ||||||
20:56 | Volum=43cm(h)=29.3 liter. | ||||||
20:58 | Yeast-VIT oppi (2g). | ||||||
21:00 | AV | Varme av! Start kjøling! | |||||
21:20 | Måling 1: OG=1.044@23ºC=1.045. | ||||||
21:36 | 27 liter inkl ca 3 dl gjær til gjæringsspann. | ||||||
22:28 | Ferdig vasket. Total tid: 8 timer |
Temperaturer
Figur viser temperatur avlest fra BB30 (koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.Bilder
#24 British Best Bitter til gjæring (27 liter) |
Kommentarer
Legg inn en kommentar