søndag 8. januar 2017

Batch #24 - British Best Bitter

Ny runde med en British Best Bitter!
Forrige, batch #18, ble en smule flat, litt lite karbonert, så jeg tenkte jeg måtte prøve igjen.

Justeringer fra forrige gang

Jeg brukte ikke sirkuleringspumpa denne gangen, men sirkulerte med bøtte istedet. Det tok litt lenger tid og mer fysisk arbeid for å øke temperatur, men utbyttet ble bra med denne metoden også.

Denne gangen tilsetter jeg også kalsiumkarbonat (kritt) til meskevannet, oppå mesken etter innmesk, noe som skal bidra til å øke pH litt.

For første gang forsøker jeg å tilsette humle før skylling og koking, 35 minutter før kok, en teknikk som kalles First Wort Hopping (FWH).
Visstnok skal dette bidra til et rikere smaksbilde fra humlen i tillegg til litt bedre utnyttelse av alfasyrene.

Resultatet blir sikkert bra :)



Bryggeskjema

Bryggedato: 08.01.2017
BRYGG NR: 24






Navn: Bitter End


Kategori: English Pale Ale Volum (liter) 27
Subtype: Best Bitter


BJCP: 11B @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
4.000 Pale malt 3-4 EBC 83.33% 296 43.85
0.500 Caramel malt 40 EBC 10.42% 268 4.96
0.200 Hvetemalt 4.17% 296 2.19
0.100 Special W 2.08% 268 0.99


0.00%
0.00
4.800 Malt

52.00






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
7.00 Horizon (FWH) 11.5 90 8.0
20.00 Chinook (AA 12.7% i 2014) (FWH) 9.7 90 19.4




0.0




0.0




0.0
27.00 HUMLE

27.4






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring



0.00



0.00



0.00
0.00 Tilsetninger
0.00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 71 67 5 22
1. mesking
67 60

2. mesking
78 30

Utvask 80 78 15 14












Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsiumkarb. (kritt)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk
4g 4g 4g 2g
1. mesking




2. mesking




Utvask

3g 3g












Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 44 FG: 9
Førkok SG: 40









Utnyttelse: 85%
ABV: 4.6 %









Bitterhet (IBU): 29
Gjær type Danstar Nottingham slurry fra #20
Farge (EBC): 15














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

19.0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20.0 2 uker






Kommentar:




Starte med 22 liter meskevann (ca 33.5 cm opp i BB30).
Fjerning av proteiner på toppen under koking.


Kokeskjema

Bryggedato: 08.01.2017
BRYGG NR: 24





Navn: Bitter End Koketid (min): 75










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
-15 90 Humle FWH
0 75 Kok
60 15 Protafloc, halv tablett
61 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
73 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
75 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Refrakto #1
Refrakto #2
Hydro #1






SG BRIX
SG BRIX
SG
1
Rent vann
1.000 0.0





2
Avrenning maltsil #1 (tatt med)






1.011
3
Avrenning maltsil #2 (tatt med)








4
Avrenning maltsil #3 (ikke tatt med)








5
Før skylling (i mesk)






1.079
6
Før kok (pre-boil)






1.042
7
OG (etter kok, ingen Wort Correct)






1.044

Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W)


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


14:30 13
100% Start oppvarming av 22 liter vann til 71ºC.
14:36


Vanntilsetninger: Natron, Gips og Kalsiumklorid.
14:42


Målt opp Kalsiumkarbonat.
15:21 71 71.1 0% Start innmesk.
15:27

AV Ferdig innmesk (6 min). Tilsatt Kalsiumkarbonat. Varme av.
15:31 68 65.0 AV Sirk m/bøtte. Lokk på! Isolert. Start meskesteg 1!
15:51


Målt opp skyllevann, 15 liter m/tilsetninger.
15:58 63 65.3 0%
17:21 60 65.5 0%
17:23

50% Ferdig meskesteg 1! Forbereder skylling. Termostat 80ºC.
17:43


Effekt mellom 0-50%. pH=5.8 i topp av mesk. SG=1.066@60ºC=1.079.
17:51 83 66.0
Effekt mellom 0-50%.
17:59


Målt opp humle til FWH: 7g Horizon (tomt i lageret), 20g Chinook.
18:36

50% pH=6.0 i topp av mesk etter sirkulering.
18:38
66.8 50% Sirk m/bøtte.
18:48 77 72.0 50% Sirk m/bøtte.
19:00


Tok fram Nottingham slurry fra #20. Ølet på topp av gjæren smakte «pyton». Helte ut øverste lag av gjæren. Plan er å pitche ca 3 dl.
19:02 83
0%
19:05 84 74.3 0% Avsluttet mesketrinn 2!
19:08


Løftet opp maltsil for avrenning!
19:10

80% Humle oppi (FWH, First-Wort-Hopping, mitt første forsøk på dette). Fikk lurt det innunder maltsila.
19:11

80% Startet skylling, 80ºC.
19:25

80% Ferdig skylling med 12.5 liter. Siste avrenning SG=1.006@40ºC=1.011.
19:27 90


19:30 92

Preboil-size=45.5cm(h)=31 liter.




Preboil-SG: #1: SG=1.025@63ºC=1.041. #2 SG=1.036@43ºC=1.042.
19:45 99

Koker! Start kokeskjema!
20:44


Kjøler oppi. Fjernet proteinskum underveis.
20:45


Whirlfloc oppi (tilsvarende Protafloc).
20:56


Volum=43cm(h)=29.3 liter.
20:58


Yeast-VIT oppi (2g).
21:00

AV Varme av! Start kjøling!
21:20


Måling 1: OG=1.044@23ºC=1.045.
21:36


27 liter inkl ca 3 dl gjær til gjæringsspann.
22:28


Ferdig vasket. Total tid: 8 timer

Temperaturer

Figur viser temperatur avlest fra BB30 (koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.

Bilder

#24 British Best Bitter til gjæring (27 liter)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar