Gå til hovedinnhold

Tapping av #23 Vossaøl

Tappet brygg #23 Vossaøl etter 6 dager gjæring.
Kveiken er veldig rask til å gjære ut, mye raskere enn normal ale-gjær.

Sukkerlake for karbonering

12.5 liter i gjæringsspann.
Temp i øl: 30ºC.
Ønsket vol CO2: 1.8

56 gram hvitt sukker blandet ut i 5 dl vann.

Final Gravity

Målte 1.014-1.015 SG ved ca 25-30ºC.
Målte på nytt, 1.015-1.016 SG ved ca 20ºC.

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.25%.
Beregnet alkoholinnhold i #23 er 10.43%.

Tapping

Tappet 12.5 liter fordelt på 2 stk 0.65l, 15 stk 0.5l, 11 stk 0.33 liter.

Statistikk

Bryggedato: 26.12.2016
BRYGG NR: 23
Tappedato: 01.01.2017


Gjæring: 6 dager






Navn: Knutebrygg Vossaøl

Øltype: Norsk Gårdsbrygg Volum (liter): 13





Gjær: Sigmunds Vossa-Kveik (fra AASS)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1.087 20.90

FG: 1.015 3.83






ABV før karbonering:
10.18%

Utgjæringsgrad:
81.69%





Karbonering:



ABV før karbonering: 10.18%

Sukker (gram): 56

Sukker / liter (gram): 4.31

ABV økning karbonering: 0.25%

ABV på flaske: 10.43%

Gjærhøsting

Høstet gjæren, kveik fra Sigmund Gjernes på Voss, mottatt 21. desember fra AASS Bryggerhuset.

Gjæren så litt annerledes ut enn annen ale-gjær jeg har høstet - den så nesten ut som grus der den lå igjen på bunnen etter omstikking.
Etter litt røring liknet den mer på gjærslurryen jeg fikk fra AASS Bryggerhuset.

Bilder

Gjæren på bunnen av spannet etter omstikk.

Vossaøl tappet på flasker.




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S