Gå til hovedinnhold

Tapping av #23 Vossaøl

Tappet brygg #23 Vossaøl etter 6 dager gjæring.
Kveiken er veldig rask til å gjære ut, mye raskere enn normal ale-gjær.

Sukkerlake for karbonering

12.5 liter i gjæringsspann.
Temp i øl: 30ºC.
Ønsket vol CO2: 1.8

56 gram hvitt sukker blandet ut i 5 dl vann.

Final Gravity

Målte 1.014-1.015 SG ved ca 25-30ºC.
Målte på nytt, 1.015-1.016 SG ved ca 20ºC.

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med 0.25%.
Beregnet alkoholinnhold i #23 er 10.43%.

Tapping

Tappet 12.5 liter fordelt på 2 stk 0.65l, 15 stk 0.5l, 11 stk 0.33 liter.

Statistikk

Bryggedato: 26.12.2016
BRYGG NR: 23
Tappedato: 01.01.2017


Gjæring: 6 dager






Navn: Knutebrygg Vossaøl

Øltype: Norsk Gårdsbrygg Volum (liter): 13





Gjær: Sigmunds Vossa-Kveik (fra AASS)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1.087 20.90

FG: 1.015 3.83






ABV før karbonering:
10.18%

Utgjæringsgrad:
81.69%





Karbonering:



ABV før karbonering: 10.18%

Sukker (gram): 56

Sukker / liter (gram): 4.31

ABV økning karbonering: 0.25%

ABV på flaske: 10.43%

Gjærhøsting

Høstet gjæren, kveik fra Sigmund Gjernes på Voss, mottatt 21. desember fra AASS Bryggerhuset.

Gjæren så litt annerledes ut enn annen ale-gjær jeg har høstet - den så nesten ut som grus der den lå igjen på bunnen etter omstikking.
Etter litt røring liknet den mer på gjærslurryen jeg fikk fra AASS Bryggerhuset.

Bilder

Gjæren på bunnen av spannet etter omstikk.

Vossaøl tappet på flasker.




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.