mandag 25. mai 2015

Tapping av #11 Honning Porter 2 på flasker

#11 har gjæret 3 uker på ca 18-20ºC.

Ølet var fordelt på to gjæringsspann, #11/A med 15.5 liter og #11/B med 13.5 liter, tilsammen 29 liter inkludert gjærkaka.
Det luktet og smakte nokså likt fra begge gjæringsspanna, så jeg bestemte meg for å blande de.

Sukkerlake

Beregnet at det blir 28 liter øl når gjærkaka er fjernet.
Bruker samme mål for karbonering som for #10 Honning Porter, 4.69 gram hvitt sukker per liter.
På 28 liter ble det 131 gram sukker, som jeg kokte ut i 4 dl vann.

Etter tapping ble det 27 liter øl, så det ble noe høyere karbonering enn først planlagt.

Final Gravity

Målte #11/A til 5.1 Brix og #11/B til 5.7 Brix.
Røft regnet gjennomsnitt, siden #11/B inneholdt noen flere liter øl enn #11/A, så anslo jeg et gjennomsnitt på 5.5 Brix.

Jeg har kommet over nye formler for å regne ut SG og FG, som jeg fant på The Beginning Brewer - Refractometer Revisited.
I tillegg har jeg lagt inn en 4% korrigering for Brix-avlesningen, som forklart hos Brewer's Friend.
De forrige formlene jeg har brukt har gitt en litt for lav FG og dermed for høy ABV.

Omregnet Brix-avlesningen til FG 1.009.

Målte også #11/A med hydrometer til 1.012, men jeg brukte refraktometeravlesingene som utgangspunkt for alkoholberegning.

Alkohol

Beregnet alkohol på flaske til å bli 4.8%.

Tapping

Tappet på en miks av 0.33 flasker og 0.5 flasker.
Talte ikke antallet.

Statistikk

Bryggedato: 09.05.2015
BRYGG NR: 11
Tappedato: 25.05.2015







Øltype: HONEY PORTER 2 Volum (liter): 27





Gjær: Danstar Nottingham






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 11,3
10,87

FG: 5,5
5,29

Wort Correction Factor 4,0%











Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1,044 10,87

FG: 1,009 2,35











ABV før karbonering:
4,56%





Karbonering:



ABV før karbonering: 4,56%

Sukker (gram): 131

Sukker / liter (gram): 4,85

ABV økning karbonering: 0,29%

ABV på flaske: 4,84%


Gjærvasking

Vasket og tok vare på Nottingham-gjæren også denne gangen.
Denne gjærkulturen har blitt brukt veldig mange ganger, men den lager fortsatt veldig godt øl, så jeg tar vare på den igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar