#11 har gjæret 3 uker på ca 18-20ºC.
Ølet var fordelt på to gjæringsspann, #11/A med 15.5 liter og #11/B med 13.5 liter, tilsammen 29 liter inkludert gjærkaka.
Det luktet og smakte nokså likt fra begge gjæringsspanna, så jeg bestemte meg for å blande de.
Ølet var fordelt på to gjæringsspann, #11/A med 15.5 liter og #11/B med 13.5 liter, tilsammen 29 liter inkludert gjærkaka.
Det luktet og smakte nokså likt fra begge gjæringsspanna, så jeg bestemte meg for å blande de.
Sukkerlake
Beregnet at det blir 28 liter øl når gjærkaka er fjernet.
Bruker samme mål for karbonering som for #10 Honning Porter, 4.69 gram hvitt sukker per liter.
Bruker samme mål for karbonering som for #10 Honning Porter, 4.69 gram hvitt sukker per liter.
På 28 liter ble det 131 gram sukker, som jeg kokte ut i 4 dl vann.
Etter tapping ble det 27 liter øl, så det ble noe høyere karbonering enn først planlagt.
Final Gravity
Målte #11/A til 5.1 Brix og #11/B til 5.7 Brix.
Røft regnet gjennomsnitt, siden #11/B inneholdt noen flere liter øl enn #11/A, så anslo jeg et gjennomsnitt på 5.5 Brix.
Jeg har kommet over nye formler for å regne ut SG og FG, som jeg fant på The Beginning Brewer - Refractometer Revisited.
I tillegg har jeg lagt inn en 4% korrigering for Brix-avlesningen, som forklart hos Brewer's Friend.
De forrige formlene jeg har brukt har gitt en litt for lav FG og dermed for høy ABV.
Omregnet Brix-avlesningen til FG 1.009.
Jeg har kommet over nye formler for å regne ut SG og FG, som jeg fant på The Beginning Brewer - Refractometer Revisited.
I tillegg har jeg lagt inn en 4% korrigering for Brix-avlesningen, som forklart hos Brewer's Friend.
De forrige formlene jeg har brukt har gitt en litt for lav FG og dermed for høy ABV.
Omregnet Brix-avlesningen til FG 1.009.
Målte også #11/A med hydrometer til 1.012, men jeg brukte refraktometeravlesingene som utgangspunkt for alkoholberegning.
Alkohol
Beregnet alkohol på flaske til å bli 4.8%.
Tapping
Tappet på en miks av 0.33 flasker og 0.5 flasker.
Talte ikke antallet.
Statistikk
Bryggedato: | 09.05.2015 | BRYGG NR: | 11 | |
Tappedato: | 25.05.2015 | |||
Øltype: | HONEY PORTER 2 | Volum (liter): | 27 | |
Gjær: | Danstar Nottingham | |||
Avlesning refraktometer: | Brix WRI | Korrigert Brix | ||
OG: | 11,3 | 10,87 | ||
FG: | 5,5 | 5,29 | ||
Wort Correction Factor | 4,0% | |||
Kalkulator refraktometer: | SG | Brix | ||
OG: | 1,044 | 10,87 | ||
FG: | 1,009 | 2,35 | ||
ABV før karbonering: | 4,56% | |||
Karbonering: | ||||
ABV før karbonering: | 4,56% | |||
Sukker (gram): | 131 | |||
Sukker / liter (gram): | 4,85 | |||
ABV økning karbonering: | 0,29% | |||
ABV på flaske: | 4,84% |
Gjærvasking
Vasket og tok vare på Nottingham-gjæren også denne gangen.
Denne gjærkulturen har blitt brukt veldig mange ganger, men den lager fortsatt veldig godt øl, så jeg tar vare på den igjen.
Kommentarer
Legg inn en kommentar