Gå til hovedinnhold

Tapping av #11 Honning Porter 2 på flasker

#11 har gjæret 3 uker på ca 18-20ºC.

Ølet var fordelt på to gjæringsspann, #11/A med 15.5 liter og #11/B med 13.5 liter, tilsammen 29 liter inkludert gjærkaka.
Det luktet og smakte nokså likt fra begge gjæringsspanna, så jeg bestemte meg for å blande de.

Sukkerlake

Beregnet at det blir 28 liter øl når gjærkaka er fjernet.
Bruker samme mål for karbonering som for #10 Honning Porter, 4.69 gram hvitt sukker per liter.
På 28 liter ble det 131 gram sukker, som jeg kokte ut i 4 dl vann.

Etter tapping ble det 27 liter øl, så det ble noe høyere karbonering enn først planlagt.

Final Gravity

Målte #11/A til 5.1 Brix og #11/B til 5.7 Brix.
Røft regnet gjennomsnitt, siden #11/B inneholdt noen flere liter øl enn #11/A, så anslo jeg et gjennomsnitt på 5.5 Brix.

Jeg har kommet over nye formler for å regne ut SG og FG, som jeg fant på The Beginning Brewer - Refractometer Revisited.
I tillegg har jeg lagt inn en 4% korrigering for Brix-avlesningen, som forklart hos Brewer's Friend.
De forrige formlene jeg har brukt har gitt en litt for lav FG og dermed for høy ABV.

Omregnet Brix-avlesningen til FG 1.009.

Målte også #11/A med hydrometer til 1.012, men jeg brukte refraktometeravlesingene som utgangspunkt for alkoholberegning.

Alkohol

Beregnet alkohol på flaske til å bli 4.8%.

Tapping

Tappet på en miks av 0.33 flasker og 0.5 flasker.
Talte ikke antallet.

Statistikk

Bryggedato: 09.05.2015
BRYGG NR: 11
Tappedato: 25.05.2015







Øltype: HONEY PORTER 2 Volum (liter): 27





Gjær: Danstar Nottingham






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 11,3
10,87

FG: 5,5
5,29

Wort Correction Factor 4,0%











Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1,044 10,87

FG: 1,009 2,35











ABV før karbonering:
4,56%





Karbonering:



ABV før karbonering: 4,56%

Sukker (gram): 131

Sukker / liter (gram): 4,85

ABV økning karbonering: 0,29%

ABV på flaske: 4,84%


Gjærvasking

Vasket og tok vare på Nottingham-gjæren også denne gangen.
Denne gjærkulturen har blitt brukt veldig mange ganger, men den lager fortsatt veldig godt øl, så jeg tar vare på den igjen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S