Gå til hovedinnhold

Batch #12 - APA Mosaic

Batch #12 er en single-hop American Pale Ale med Mosaic-humle.

Jeg hadde 100g Mosaic-humle liggende som jeg ikke visste om jeg kunne blande med noen andre typer humle, siden denne er nokså kompleks, med innslag av mango, sitrus, jord, tropiske frukter, blåbær, og sikkert mye mer.
Derfor skulle dette brygget bli en single-hop, hvor jeg kun tilsetter Mosaic-humlen, noe i starten for å gi både den bitterheten jeg ønsker, og deretter på flere forskjellige tidspunkter for å forsøke å trekke ut mest mulig fra skapsspekteret fra denne humle.

Maltprofilen er høyst preget av #3 American Pale Ale, men med anelse høyere andel av cara- og hvetemalt for å gi en litt kraftigere maltprofil på ølet.

God medhjelper

Min kjære Hanne hjalp til på bryggedagen, og vi rakk også å flaske #11 - Honning Porter 2 den samme dagen.
Dette brygget er vårt første brygg sammen, et sommerlig brygg med god maltfylde og god fruktighet.
Vi fant tidlig ut at dette brygget kan hete noe i retning av "sommerfugl", men bare hvis ølet blir bra så klart.

Husk maltsila ved innmesking

Når kornet tilsettes under innmesking, så er det veldig smart å huske maltsila - ellers blir det veldig mye søl og bryggedagen tar lenger tid.
Alt måtte spas ut av kjelen, over til et gjæringsspann og kjelen måtte gjøres ren for kornrester.

Husk også på at tappetuten på kjelen også må gjøres ren, så her måtte jeg skru av tappen på krana for å få ut alt kornet.

Etter rengjøring, 2 ganger på grunn av manglende rengjøring av tappekrana, og ha spadd tilbake alt maltet og vannet, så var vi klare til å kontrollere inn temperaturen.
Temperaturen hadde falt noe i løpet av denne prosessen, men bare med noen grader, som vi fikk økt igjen nokså raskt.

Vi mesket veldig lenge, ca 4,5 timer, litt for å kompansere mot trøbbelet i starten, litt for å kompansere mot den dårlige erfaringen fra brygg #11 med dårlig utbytte, og litt fordi jeg måtte ut og kjøre for å hente nytt gjæringsspann hos en kamerat da vi skulle tappe #11 på flasker.

Bryggeskjema

Bryggedato: 25.05.2015
BRYGG NR: 12





Øltype: APA Single Hop Mosaic Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale malt 3-4 EBC 83,33% 296 59,20
0,800 Caramel malt 40 EBC 13,33% 268 8,58


0,00% 268 0,00
0,200 Hvetemalt 3,33% 268 2,14


0,00% 268 0,00
6,000 Malt

69,92





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
10,00 Mosaic 12 60 12,8
10,00 Mosaic 12 30 6,4
20,00 Mosaic 12 15 6,4
30,00 Mosaic 12 5 3,2
30,00 Mosaic 12 0 0,0
100,00 HUMLE

28,8





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)















0,00 Tilsetninger











Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 64 60

2. Mesking 78 5

3. Mesking



Skylling 78 60











Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 45 FG: 11





Utnyttelse: 70%
ABV: 6,0 %








Bitterhet (IBU): 37
Gjær type Safale US-05
Farge (EBC): 30












Date Temp (C)
1. Gjæring
25.05.2015 20,0 2 uker
2. Gjæring


Flasking/Karbonering
07.06.2015 20,0 2 uker




















Kommentar:



2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet.
Starte med 22 liter meskevann.


Kokeskjema

Bryggedato: 25.05.2015
BRYGG NR: 12





Øltype: APA Single Hop Mosaic Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1

60 30 Humle 2
75 15 Humle 3
90



75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett, knust
85 5 Humle 4

88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90

90 0 Humle 5
90 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Hydrometer






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
1
Rent vann
0,000 0,0








2
Før kok
1,050 13,1








3
Etter kok











4
Etter kjøling
1,048 12,2
1,047 12,0



1,051
5
Siste avrenning fra maltsil
1,011 2,7










Bryggelogg


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


14:00


Startet oppvarming av vann til 70ºC. 33.5 cm høyde i kokeren (22 liter).
14:30


2 gram Natron i vannet.
14:47 70ºC 72ºC
Start innmesk.
15:30 65ºC 58ºC 40% Glemte maltsila! Ble mye søl. Fram og tilbake med all mesken via gjæringsbøtte. Rengjorde sirkulasjonsslangen og tappetuten for korn.
15:36 64ºC 62ºC topp

15:39 64ºC 63ºC

15:51 68ºC 67ºC 10% Termostat ned. Keep warm. Sirk av. Lokk helt på.
18:24 67ºC

Meskingen har stått urørt siden kl 15:51.
19:20

50% Termostat til 78ºC. Sirk.
20:25 79ºC 74ºC
Begynne utvask. Løftet opp maltsil.
20:30


5 liter 83ºC vann over mesk.
20:32


4 liter 80ºC vann over mesk.
20:34


3 liter 80ºC vann over mesk. Totalt 14 liter vann til utvask.
21:11 100ºC

Koker!
21:20


Målt opp humle (Mosaic, single hop): H1=10g, H2=10g, H3=20g, H4=29g, H5=29g
21:22


Preboil size: 28.7 liter (43.5 cm høyde i kokeren). Målt etter tapping til knekkebrød og brød.
21:30


Start kokeskjema. H1 oppi
22:00


H2 oppi
22:15


H3 oppi. Kjøler oppi. Protafloc oppi.
22:25


H4 oppi.
22:28


Yeast VIT oppi.
22:30


Skrudd av varme. Start kjøling. H5 oppi.
23:20


24 liter i gjæringsspannet, med 2 pk Safale US-05 tørrgjær (rehydrert). Fordampet 4.7 liter i løpet av 1h10m koking.
00:10


Ferdig vask.


Bilder


Safale US-05 gjær

Mosaic humle




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S