lørdag 9. mai 2015

Batch #11 - Honning Porter 2

Det er lenge siden forrige bryggedag nå - og jeg begynte å gå tom for hjemmebrygget øl i kjøleskapet...
På tide for nytt brygg, en ny Honning Porter!

#10 Honning Porter i NM

Etter NM i hjemmebrygging, hvor min #10 Honning Porter kom på 5. plass innen sin kategori blandt Porter og Stout, så fikk jeg mange gode tilbakemeldinger fra kvalifiserte øldommere.
Derfor bestemte jeg meg for å brygge samme ølet på nytt, men med noen endringer på oppskriften, for å prøve å lage et enda bedre øl.

Det skal sies at jeg drakk en flaske her om dagen, og ølet er rett og slett veldig godt slik som det er, men det er spesielt én av tilbakemeldingene jeg fikk som jeg er enig i, at ølet mangler litt fylde fra malten.

Endringer i oppskriften

Den nye oppskriften inneholder mer mørkere malt, av karamell, münich, røstet og sjokolade.
Jeg har gått opp litt på total mengde malt, til 6 kg.
I tillegg øker jeg mesketemperaturen noe, for å gi mer restsødme.

Bryggeland-butikken i Drammen var tom for Danstar Nottingham, så jeg valgte å satse på den høsta gjærslurryen fra batch #10, selv om denne har stått i kjøleskapet siden midten av februar, så håper jeg det fortsatt er nok liv i denne til å lage et godt øl.

Gjenoppliving av gammel gjær

Jeg kjøpte en pose spraymalt for å prøve å gi litt nytt liv til gjæren, før jeg skulle tilsette denne i gjæringsspannet.
Jeg lagde den som en tynn gjærstarter, siden den ikke skal stå for lenge, og for å ikke påføre gjæren næringssjokk - som er noe å ta hensyn til for tørrgjær, men om det har noen betydning for gjærslurry vet jeg ikke.
I ettertid av gjærstarteren tenkte jeg at jeg muligens brukte for mye vann, 2 liter vann med 60 gram spraymalt, og den kommer til å vanne ut ølet nokså mye.
Siden jeg ikke hadde tid til å vente på at gjæren skulle falle ned, slik at jeg kunne helle av vørteren/ølet fra gjærstarteren, så havnet alt oppi gjæringsspannet.
I tillegg er jeg litt usikker på rensligheten da jeg rørte rundt i gjærstarteren, riktignok med en desinfisert dråpeteller.

Alt dette gjorde meg litt usikker på hele denne gjærstarter-situasjonen, så jeg splitta batchen i to gjæringsdunker, én #11/A hvor jeg tilsatte "gjærstarteren" og én #11/B hvor jeg tilsatte gjærslurry direkte.
Så får vi se om begge dunkene ser bra ut på tappedagen og eventuelt blande dem før jeg tapper på flasker.

Dårlig utbytte

Jeg fikk dårlig utbytte i dag.
SG endte på et sted mellom 1.041 og 1.044, målt med refraktometer.
Vørtermengden ble ca 27 liter, uten gjæren.

Beregnet med forskjellige formler som diskutert i tråden "Meske utbytte IGJEN ;)" på Norbrygg, så ble utbytte/effektiviteten målt slik:


Utvaskingen av mesken gikk veldig fort, vannet rant veldig fort igjennom mesken, fortere enn jeg klarte å helle på mer.
Utvaskingen var ferdig på ca 20 minutter, men det stod ikke vann over mesken mye av tida, det rant for raskt igjennom mesken.

Jeg er usikker på hvorfor det ble slik, men jeg har noen teorier.

Maltkverna som normalt brukes hos Bryggeland-butikken i Drammen var defekt, men de hadde satt opp en annen kvern midlertidig.
Jeg vet ikke om denne har knust malten optimalt.

Muligens burde jeg sirkulert enda lenger med pumpe etter at temperaturen var skrudd til 78ºC, før jeg startet utvaskingen.


Vørter (liter) 27
OG (Plato) 11,3
OG (SG) 1,044
Maltmengde (KG) 6,000




Kalkulert utbytte
Eduard-formel 50,85%
Gahr-formel 68,28%


Litt akademisk lektyre til late sommerdager om meskeeffektivitet kan finnes hos Braukaiser.com.

Bryggeskjema

Bryggedato: 09.05.2015
BRYGG NR: 11





Øltype: HONEY PORTER 2 Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
3,000 Pale malt 3-4 EBC 50,00% 296 35,52
1,500 Munic malt 20 EBC 25,00% 268 16,08
1,000 Caramel malt 40 EBC 16,67% 268 10,72
0,250 Roast Barley 1200 EBC 4,17% 268 2,68
0,250 Chocolate Malt 689 EBC 4,17% 268 2,68
6,000 Malt

67,68





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
11,00 Columbus / Tomahawk / Zeus 16,4 45 14,4
11,00 Columbus / Tomahawk / Zeus 16,4 30 9,6




0,0
14,00 Hallertau Mittelfrüh 2,85 1 0,1




0,0
36,00 HUMLE

24,1





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)
450,00 Lynghonning 60











450,00 Tilsetninger











Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 67 60

2. Mesking 78 5

3. Mesking



Skylling 78 60











Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 54 FG: 11





Utnyttelse: 70%
ABV: 5,7 %








Bitterhet (IBU): 27
Gjær type Danstar Nottingham
Farge (EBC): 66












Date Temp (C)
1. Gjæring
09.05.2015 18,0 1 uke
2. Gjæring 18.05.2015 20,0 1-2 uker
Flasking/Karbonering
31.05.2015 20,0 2 uker




















Kommentar:



3 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet.
Starte med 20 liter meskevann.
Opprinnelsen til oppskriften er #10 Honey Porter, tilpasset mot mer maltfylde.






Kokeskjema

Bryggedato: 09.05.2015
BRYGG NR: 11





Øltype: HONEY PORTER 2 Koketid (min): 75










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 75 Kok
15 60 Honning

30 45 Humle 1
45 30 Humle 2
60 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
60 15 Protafloc, halv tablett, knust
73 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
75

74 1 Humle 3
75 0 Skru av koker. Start kjøling.


Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Avlesing 4






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
1
Rent vann
0,000 0,0








2
Før koking











3
Under avkjøling
1,040 10,2
1,039 10,0





4
Avkjølt
1,041 10,5








5
Under tapping
1,044 11,3








6
Siste avrenning fra maltsil
1,011 2,7










Detaljert bryggelogg

Klokke Kommentar


15:03 Fylt vann til 24.5 cm opp i maltsila, som blir ca 16 liter.
14:04 Startet oppvarming.
15:00 Starter innmesk. Koker 79ºC.
15:05 Ferdig innmesk. Start 1. mesking. Uten lokk. Sirk m/pumpe.
15:07 Mesk 72.9ºC. Koker 76ºC.
15:11 Koker 74ºC. Mesk 70ºC.
15:12 Koker 72ºC. Mesk 71ºC.
15:13 Koker 71ºC. Mesk 72ºC. Stopp sirk.
15:18 Koker 70ºC. Mesk 72ºC.
15:27 Fyle på litt mer vann fra springen (varmt) for å kjøle ned mesken litt og for å dekke bedre over maltsengen. Koker 72ºC. Mesk 70ºC. Sirk.
15:29 Koker 70ºC. Mesk 68.5ºC.
15:30 Sirk av. Lokk på.
15:36 Mesk 68.5ºC. Koker 67ºC.
15:38 Koker 66ºC. Effekt 40%. «Heater» gikk på. Fram til nå vært «Keep Warm».
15:43 Målt opp humle: H1, H2 og H3.
15:46 Mesk 69ºC. Koker 70ºC. «Keep Warm».
15:51 Målt opp honning.
16:00 3g Natron oppi. Glemte bort natron, kanskje litt seint. Sirk.
16:01 Mesk 67ºC. Koker 69ºC.
16:03 Sirk av.
16:11 Termostat 78ºC. Koker 65ºC. Mesk 67ºC.
16:15 Effekt 60%. Start 2. mesking.
16:18 Koker 80ºC. Sirk utenfor maltsil.
16:22 Sirk oppi. Koker 80ºC.
16:24 Effekt 70%.
16:29 Koker 74ºC.
16:31 Koker 78ºC. Mesk 77ºC. Effekt 50%.
16:48 Heiste opp maltsil. Start utvasking.
16:50 Helte 5 liter vann 80ºC over.
16:54 2.5 liter vann 80ºC over. Effekt 40%. Termostat 110ºC.
16:55 2.5 liter vann 80ºC over.
16:56 2 liter vann 80ºC over.
17:07 4.5 liter vann 80ºC over.
17:09 2 liter vann 80ºC over. Koker 86ºC. Effekt 70%.
17:11 Fullt! Heiste vekk sila. 47 cm høyde i kokeren med vørter til kok, som er ca 31 liter.
17:35 Koker! Silt av skumlag. Effekt 60%.
17:45 Honning oppi.
18:00 Humle H1 oppi.
18:15 Humle H2 oppi.
18:30 Protafloc oppi (1/2 tablett). Kjølespiral oppi.
18:43 Yeast-VIT oppi.
18:44 Humle H3 oppi.
18:45 Varme av. Start kjøling.
19:05 Start tapping #11/A. Ble 13 liter inkludert 1.25 liter gjærslurry/gjærstarter.
19:10 Start tapping #11/B. Ble 15.25 liter inkludert 0.25 liter tykk gjærslurry.
19:20 Ferdig. Totalt 28.25 liter til gjæring fordelt på to spann. Ristet dunkene for å tilføre mer oksygen til vørteren.


Bilder


Pose med knust malt til #11

Mesking av #11

Tynn gjærslurry med spraymalt og tykk gjærslurry

Koking av vørter

Humle: Hallertau Mittelfrüh og Columbus

#11 til gjæring i to gjæringsspann








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar