Gå til hovedinnhold

Innlegg

Tapping av #27 Amber Christmas Ale - Sheepshank 2017

Tappet brygg #27 Amber Christmas Ale, Sheepshank 2017, etter 21 dager på gjæringskar. Dette brygget har blitt tørrhumlet i 7 dager, tilsatt 14 dager etter gjæringsstart. Tappet dette ølet samme dag som jeg satte nytt brygg på samme oppskrift. Løftet ut humleposen fra tørrhumlingen og kastet denne. Tok så vare på gjærkaka som jeg så brukte på nytt i brygg #28 - mer om dette senere. Det lå et noe slimete lag noen steder på toppen av ølet i gjæringsspannet. Jeg vet ikke hvorfor, kanskje noe proteinrester eller kanskje olje fra tørrhumlingen. Forhåpentligvis er det ikke en infeksjon. I dag hadde jeg ikke problemer med flaskefylleren, noe jeg fikk i fjor da den gikk tett noen ganger. Muligens humleposen var redningen… Sukkerlake for karbonering Øl-temp: 20ºC Ca 26.5 liter øl i gjæringsspannet, estimert til å bli 25.5 liter ved omstikk. Ønsker 2.4 vol CO2. Målte opp 157g hvitt sukker, rørt ut i 5 dl kokende vann. Basert på faktisk mengde øl ved omstikk på 24.5 ...

Tilsetting av 50g Centennial tørrhumling i Batch #27 - Amber Christmas Ale

Batch #27 Sheepshank 2017 (Amber Christmas Ale) har nå gjæret i 14 dager, så jeg tilsatte 50 gram Centennial for tørrhumling i dag. Brukte humlepose denne gangen, desinfisert i Starsan. I fjor tetta tappestaven seg noen ganger, muligens på grunn av humle som hadde kommet over til omstikkingskaret. Håper humleposen kan bidra til at mindre humlerester blir med over ved omstikking før tapping på flasker. Ølet har stått til gjæring på ca 20-21ºC.

Batch #27 - American Amber Christmas Ale - Sheepshank 2017

Jula kommer tidligere på bryggeren enn på kjærringa. Det er på høy tid å få satt årets juleøl. Dette ølet skal jeg i år brygge dobbelt opp; dobbelt så mye jul. Eksperiment med sirkulering Jeg bestemte meg for å gjøre et lite eksperiment, med å la sirkuleringen av vørter renne over maltsila. Jeg hadde en teori om at det kornet som rant over sammen med vørteren ville holde seg på toppen av vørteren på utsiden av maltsila og ikke bli trekt ned mot krana på BB30 og inn i sirkuleringen igjen. Jeg tok feil. Filteret til sirkuleringspumpa gikk tett 3 ganger. Tilbake til å skifte mellom å sirkulere vørteren oppi og utenfor maltsila. Må virkelig få laget meg en løsning som gjør at jeg kan enklere justere mengden som renner oppi vs utenfor. Innkjøp av ingredienser Kjøpte 4 pakker tørrgjær av Safale US-05, 300 gram Centennial og knust maltblanding til to brygg. Kanskje kan jeg gjenbruke gjærkaka fra første brygg når jeg brygger neste runde. Jeg skal tørrhumle disse, så gjæren vil...