Jula kommer tidligere på bryggeren enn på kjærringa.
Det er på høy tid å få satt årets juleøl.
Dette ølet skal jeg i år brygge dobbelt opp; dobbelt så mye jul.
Jeg tok feil. Filteret til sirkuleringspumpa gikk tett 3 ganger. Tilbake til å skifte mellom å sirkulere vørteren oppi og utenfor maltsila. Må virkelig få laget meg en løsning som gjør at jeg kan enklere justere mengden som renner oppi vs utenfor.
Det er på høy tid å få satt årets juleøl.
Dette ølet skal jeg i år brygge dobbelt opp; dobbelt så mye jul.
Eksperiment med sirkulering
Jeg bestemte meg for å gjøre et lite eksperiment, med å la sirkuleringen av vørter renne over maltsila. Jeg hadde en teori om at det kornet som rant over sammen med vørteren ville holde seg på toppen av vørteren på utsiden av maltsila og ikke bli trekt ned mot krana på BB30 og inn i sirkuleringen igjen.Jeg tok feil. Filteret til sirkuleringspumpa gikk tett 3 ganger. Tilbake til å skifte mellom å sirkulere vørteren oppi og utenfor maltsila. Må virkelig få laget meg en løsning som gjør at jeg kan enklere justere mengden som renner oppi vs utenfor.
Innkjøp av ingredienser
Kjøpte 4 pakker tørrgjær av Safale US-05, 300 gram Centennial og knust maltblanding til to brygg.
Kanskje kan jeg gjenbruke gjærkaka fra første brygg når jeg brygger neste runde. Jeg skal tørrhumle disse, så gjæren vil ikke være ren. Men siden det er samme oppskrift på begge bryggene og humlearomaen vil avta etter hvert, så bør det gå bra.
Bryggeskjema
Bryggedato: | 15.10.2017 | BRYGG NR: | 27 | ||
Navn: | Sheepshank 2017 | ||||
Kategori: | American Amber Ale | Volum (liter) | 26 | ||
Subtype: | Amber Christmas Ale | ||||
BJCP: | 19A @ BJCP 2015 | ||||
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte | |
5,000 | Pale 3-4 EBC | 76,92% | 296 | 56,92 | |
0,500 | Munich 25 EBC | 7,69% | 268 | 5,15 | |
0,500 | Caramel 30 EBC | 7,69% | 268 | 5,15 | |
0,500 | Caramel 120 EBC | 7,69% | 268 | 5,15 | |
0,00% | 0,00 | ||||
6,500 | Malt | 72,38 | |||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU | |
18,00 | Chinook (2014, 12.7% aa) FWH | 8,5 | 90 | 14,3 | |
50,00 | Centennial | 9,7 | 15 | 21,0 | |
50,00 | Centennial | 9,7 | 2 | 3,6 | |
0,0 | |||||
0,0 | |||||
118,00 | HUMLE | 38,8 | |||
Vekt (g) | Tilsetninger | Koketid (min) | Utgjæring | ||
50,00 | Centennial | tørrhumle, etter 7d | |||
0,00 | |||||
0,00 | |||||
50,00 | Tilsetninger | 0,00 | |||
Tilsetting av vann (ºC) | Mål (ºC) | Tid (min) | Liter | ||
Innmesk | 71 | 64 | 20 | 22 | |
1. mesking | 71 | 20 | |||
2. mesking | 78 | 5 | |||
Utvask | 80 | 78 | 30 | 14 | |
Vannjusteringer | Natron (E500) | Kalsiumsulfat (gips) | Kalsiumklorid | Kalsium-karbonat (kritt) (E170) | |
Formel | --- | NaHCO3 | CaSO4 | CaCl2 | CaCO3 |
Innmesk | 2g | 9g | 2g | ||
1. mesking | |||||
2. mesking | |||||
Utvask | 5g | ||||
Måltall: | |||||
(oechsle grader) | (oechsle grader) | ||||
OG: | 55 | FG: | 16 | ||
Førkok SG: | 52 | ||||
Utnyttelse mesking: | 76% | ABV: | 6,4 % | ||
Bitterhet (IBU): | 36 | ||||
Gjær type | Safale US-05 (2pk á 11g) | Farge (EBC): | 21 | ||
Dato | Temp (C) | Tid | |||
1. Gjæring | 20,0 | 2 uker | |||
2. Gjæring | |||||
Flasking/Karbonering | 20,0 | 2 uker |
Kokeskjema
Bryggedato: | 15.10.2017 | BRYGG NR: | 27 | |
Navn: | Sheepshank 2017 | Koketid (min): | 75 | |
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
-15 | 90 | Humle 1 (First Wort Hopping) | ||
0 | 75 | Kok | ||
60 | 15 | Humle 2 | ||
60 | 15 | Protafloc, halv tablett | ||
61 | 14 | Kjølespiral oppi, for desinfisering | ||
73 | 2 | Humle 3 | ||
73 | 2 | Yeast-VIT, ca 2 gram | ||
75 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. |
Målinger SG/Brix
Målte Preboil SG til 1.052.
Målte OG til 1.055.
Målinger gjort med hydrometer.
Bryggelogg
Kommentarer: | |||||||
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert. | |||||||
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W) | |||||||
Temperatur | |||||||
Klokke | Koker | Mesk | Effekt | Kommentar | |||
13:30 | Start oppvarming av meskevann, 22 liter (til 71ºC). | ||||||
14:00 | Start oppvarming av skyllevann, 14 liter (til 80ºC). | ||||||
14:18 | Tilsatt vannjusteringer. | ||||||
14:25 | 72 | 72,0 | Innmesk på 72ºC. | ||||
14:32 | 70 | 73,1 | AV | Isolert og skrudd av all varme. | |||
14:42 | 68 | AV | |||||
15:00 | 65 | 64,2 | AV | ||||
15:01 | 20% | Startet sakte økning mot 78ºC. | |||||
15:07 | 20% | ||||||
15:17 | 70 | 66,2 | 20% | ||||
15:21 | 67 | 65,8 | 50% | Begynn skylling og sirkulering med pumpe. | |||
15:25 | 70 | 66,9 | 50% | ||||
15:38 | 77 | 50% | Pumpefilteret tett. Rengjort filter og sirkulert litt med bøtte. | ||||
15:42 | 76 | 20% | Sirk utenfor, for mye som rant over silkaret. | ||||
15:51 | 50% | Sirk utenfor. Litt med bøtte også. Tett filter igjen. | |||||
15:56 | 80 | 73,2 | 50% | På og av med varme. Sirk oppi/utenfor. | |||
15:58 | 79 | 75,1 | 20% | ||||
16:05 | 76 | 76,3 | 30% | ||||
16:07 | 76 | 76,5 | 30% | ||||
16:10 | 77 | 40% | |||||
16:14 | 78 | 76,4 | 40% | ||||
16:15 | 78 | 0% | Søl! Lakk ved plastringen på toppen av BB30. Feilplassert sirkuleringsslange. | ||||
16:20 | 77 | 20% | |||||
16:35 | 50% | Løftet opp maltsil. Skylling ferdig! | |||||
16:59 | 84 | 80% | H1 oppi (First Wort Hopping) | ||||
17:15 | 94 | 80% | |||||
17:25 | 99 | 60% | |||||
17:27 | 99 | 50% | Preboil volum på 31.4 liter (46 cm høyt). SG-prøve målt til SG 1.050@31ºC = SG 1.052 @ 20ºC. | ||||
17:30 | 99 | 50% | Start kokeskjema! Rører om en gang i blant. | ||||
17:36 | 99 | 60% | Proteinlaget på topp har begynt å brekke opp. Økt varme (effekt). | ||||
18:30 | 99 | 60% | H2 oppi. Whirlfloc oppi. Kjølespiral oppi. | ||||
18:43 | 99 | 60% | H3 oppi. Yeast-VIT oppi. | ||||
18:45 | 99 | AV | Varme av. Start kjøling! | ||||
Post-boil volum på 29.7 liter (43.5 cm høyt). | |||||||
19:20 | Start tapping. OG-prøve viser SG 1.055 @ 20ºC. | ||||||
20:15 | 26.5 liter i gjærringsspann. Satt på ca 20-21ºC. | ||||||
20:45 | Ferdig vasket. Brukt ca 7:15 timer. |
Kommentarer
Legg inn en kommentar