Gå til hovedinnhold

Innlegg

Batch #2 flaskeetiketter

Laget etiketter til batch #2. Navnet ble "Hvetekringle", en gjærbakst med hvete som legges i en sløyfe hvor endene knytes. Flaskeetikett til batch #2, Hvetekringle Weissbier Metoden for å feste etikettene blir som for batch #1 , hvor jeg brukte skummet melk som lim.

Tapping av batch #4 APA Jul på flasker

Gjærkaka som ligger igjen Batch #4 stikket om før tapping Det har gått 18 dager siden jeg satte minibrygget batch #4 APA Jul på grunnlag av  batch #3 American Pale Ale , og nå skal denne tappes på flasker. Målte FG til 1.032 som gir en ABV på 4.4%. Puttet 3 gram sukker i to flasker før jeg tappet over ølet. Det ble ca 0.8 liter APA Jul, fordelt på to 0.5 liters flasker, én full og én halvfull.

Tapping av batch #3 American Pale Ale på flasker

Det har gått 18 dager siden batch #3 American Pale Ale ble satt til gjæring og denne skal nå tappes på flasker. Ble en del bobler... hvorfor? Tappekran på gjæringskaret Karbonering Beregnet sukker til sukkerlaken på grunnlag av 18 liter øl med 2.6 vol CO2 ved 21ºC, som ble ca 127 gram. Jeg målte opp 128 gram sukker som blir 7.1g/liter. Kokte opp og rørte ut sukkeret i 5 dl vann. SG Målte FG til 1.030 som gir ABV på 3.6%. Jeg tror jeg har brukt for lite gjær. Målte SG feil, se heller bryggestatistikken . APA på flasker Tapping til flasker Jeg vasket og desinfiserte ca 50 flasker av 0.5 liter og tre flasker av 0.33 liter, og desinfiserte ca 50-60 korker. Desinfisering med StarSan. Startet å fylle et par 0.33 flasker før jeg fylte på halvlitersflaskene. De to første flaskene merket jeg tydelig med "1" og "2" og de to siste flaskene merket jeg med "L" (for "last"). Jeg fylte 31 stk 0.5 liters flasker og tre stk...

Smaking av batch #2 - Weissenbier

Hveteølet av batch #2 har stått én uke. En halvtimes tur i kjøleskapet før åpning av den første flaska som ble tappa fra brygget. Smaking av batch #2 - Weissenbier Utseende Klar lys farge til å begynne med. Helte alt av gjær over til glasset og da ble det mye grums. Høy karbonering med mye skum, men det meste la seg ganske fort, mens det ble liggende igjen litt skum på toppen av ølet og en del skum langs kanten av glasset. Lukt Lukta godt. Fruktig. Minnet om tysk hveteøl - litt ala Weihenstephaner? Smak Kraftig banansmak. Syrlig. Mild. Litt skarpere enn batch #1. Batch #1 hadde en rundere smak, men så er den også noen uker eldre. Temperatur Ble litt for fort varm, og friskheten ble noe dempet. Nytes best kald.

Batch #6 - Amber Christmas Ale

Jula nærmer seg stadig. Etter mange småbrygg var det på tide å sette et skikkelig julebrygg. Jeg gikk for maltsettet Amber Christmas fra Bryggselv.no , med oppskrift fra Gahr Smith-Gahrsen. Dette er et øl med mye bitterhet for å klare å hamle opp med den fete julematen. Dette blir altså et øl som skal passe til julemiddagen - dessert-, peis- og koseølet kommer det også. Problemer med flere mesketrinn Oppskriften har flere mesketrinn mned korte intervaller før neste trinn, noe jeg absolutt ikke klarte å få til på Beer Brew 30. Det tok alt for lang tid å øke temperaturen jevnt i mesken. Meskeprosessen tok meg 5 timer! Synes det er rart at jeg skal slite så veldig med å øke temperaturen i mesken - tror jeg skal forsøke å sirkulere mer utenfor silkaret for å øke temperaturen på vannet rundt. Samtidig bør jeg dekke til med lokk og klut/håndkle for at minst varme skal slippe ut i sprekken som sirkuleringsslangen skaper. Fikk også denne gangen "stuck mash". 6.5 kg mal...