Tappet #35 på flasker etter 28 dager (4 uker) på gjæringsspann.
Glemte å tørrhumle, så ølet blir nok ikke så fruktig som planlagt, men den lukter og smaker godt. Godt med maltsødme og med behagelig lang bitterhet.
Startet kl 14.
Ferdig inkl vask kl 19:20, totalt 5:20 timer.
I tillegg vasket jeg en del flasker, ca 90 stk i løpet av en time fram til kl 14.
Øl-temp: 20ºC
#35A: 25 liter i spann, ca 24 liter øl
#35B: 35.5 liter i spann, ca 24.5 liter øl.
Sukkerlake på ca 5dl vann.
#35A: 24.5 liter, 2.5 vol CO2 = 157g sukker = 6.4g/l.
#35B: 25.0 liter, 2.5 vol CO2 = 161g sukker = 6.4g/l.
#35A: FG=1.017
#35B: FG=1.017
Glemte å tørrhumle, så ølet blir nok ikke så fruktig som planlagt, men den lukter og smaker godt. Godt med maltsødme og med behagelig lang bitterhet.
Startet kl 14.
Ferdig inkl vask kl 19:20, totalt 5:20 timer.
I tillegg vasket jeg en del flasker, ca 90 stk i løpet av en time fram til kl 14.
Forbedringer
Det var kommet litt mugg på utsiden av sporet til lokket av gjæringsspannet. Det kan nok komme fra litt søl og sprut, eventuelt også litt skum som bygger seg opp når jeg tapper fra kokekjelen over til gjæringsspannet. Jeg bør nok vaske litt med Starsan rundt på kanten av gjæringsspannet før jeg setter på lokket.
Mengder
Regner med 1 liter svinn i bunnfall.Øl-temp: 20ºC
#35A: 25 liter i spann, ca 24 liter øl
#35B: 35.5 liter i spann, ca 24.5 liter øl.
Sukkerlake for naturlig karbonering
Ønsket vol CO2: 2.5Sukkerlake på ca 5dl vann.
#35A: 24.5 liter, 2.5 vol CO2 = 157g sukker = 6.4g/l.
#35B: 25.0 liter, 2.5 vol CO2 = 161g sukker = 6.4g/l.
Final gravity
Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann.#35A: FG=1.017
#35B: FG=1.017
Tapping
#35A: 48 stk 0.5l flasker.
#35B: 36 stk 0.5l flasker, 9 stk 0.75l flasker, 1 stk 0.6 liter og en halvfull flaske.
Totalt 49.5 liter på flasker.
Satte de fleste av flaskene inn i gjæringsskapet, på 20ºC. Ble også en liten kasse som ble satt på gulvet i rommet som holder ca 20ºC. Skal stå i ca 2 uker.
Satte de fleste av flaskene inn i gjæringsskapet, på 20ºC. Ble også en liten kasse som ble satt på gulvet i rommet som holder ca 20ºC. Skal stå i ca 2 uker.
Statistikk #35A
Bryggedato: | 06.10.2019 | BRYGG NR: | 35 | |
Tappedato: | 03.11.2019 | Del A | ||
Gjæring: | 28 | dager | ||
Navn: | Sheepshank 2019 | Liter vørter: | 25 | |
Øltype: | American Amber Ale | Liter øl: | 24,5 | |
Gjær: | Safale US-05, 3 pk tørrgjær | |||
Specific Gravity (SG) | SG | Brix | ||
OG: | 1,062 | 15,21 | ||
FG: | 1,017 | 4,33 | ||
ABV før karbonering: | 6,15% | |||
Utgjæringsgrad: | 71,53% | |||
Karbonering: | ||||
ABV før karbonering: | 6,15% | |||
Sukker (gram): | 157 | |||
Sukker / liter (gram): | 6,41 | |||
ABV økning karbonering: | 0,38% | |||
ABV på flaske: | 6,53% |
Statistikk #35B
Bryggedato: | 06.10.2019 | BRYGG NR: | 35 | |
Tappedato: | 03.11.2019 | Del B | ||
Gjæring: | 28 | dager | ||
Navn: | Sheepshank 2019 | Liter vørter: | 25,5 | |
Øltype: | American Amber Ale | Liter øl: | 25 | |
Gjær: | Safale US-05, 3 pk tørrgjær | |||
Specific Gravity (SG) | SG | Brix | ||
OG: | 1,062 | 15,21 | ||
FG: | 1,017 | 4,33 | ||
ABV før karbonering: | 6,15% | |||
Utgjæringsgrad: | 71,53% | |||
Karbonering: | ||||
ABV før karbonering: | 6,15% | |||
Sukker (gram): | 161 | |||
Sukker / liter (gram): | 6,44 | |||
ABV økning karbonering: | 0,38% | |||
ABV på flaske: | 6,53% |
Hvorfor bruker du ikke spraymalt i stede for sukker?
SvarSlettHei. Beklager veldig sent svar.
SvarSlettJeg har prøvd med spraymalt tidligere, og selv om jeg økte mengden litt i forhold til beregnet mengde hvitt sukker, så ble det litt for lite karbonering. Hvitt sukker har fungert ganske bra for meg, så jeg har ikke eksperimentert noe videre med annet siden.