Gå til hovedinnhold

Tapping av #35 Amber Christmas Ale - Sheepshank 2019

Tappet #35 på flasker etter 28 dager (4 uker) på gjæringsspann.

Glemte å tørrhumle, så ølet blir nok ikke så fruktig som planlagt, men den lukter og smaker godt. Godt med maltsødme og med behagelig lang bitterhet.

Startet kl 14.
Ferdig inkl vask kl 19:20, totalt 5:20 timer.
I tillegg vasket jeg en del flasker, ca 90 stk i løpet av en time fram til kl 14.

Forbedringer

Det var kommet litt mugg på utsiden av sporet til lokket av gjæringsspannet. Det kan nok komme fra litt søl og sprut, eventuelt også litt skum som bygger seg opp når jeg tapper fra kokekjelen over til gjæringsspannet. Jeg bør nok vaske litt med Starsan rundt på kanten av gjæringsspannet før jeg setter på lokket.

Mengder

Regner med 1 liter svinn i bunnfall.
Øl-temp: 20ºC

#35A: 25 liter i spann, ca 24 liter øl
#35B: 35.5 liter i spann, ca 24.5 liter øl.

Sukkerlake for naturlig karbonering

Ønsket vol CO2: 2.5
Sukkerlake på ca 5dl vann.

#35A: 24.5 liter, 2.5 vol CO2 = 157g sukker = 6.4g/l.
#35B: 25.0 liter, 2.5 vol CO2 = 161g sukker = 6.4g/l.

Final gravity

Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann.
#35A: FG=1.017
#35B: FG=1.017

Tapping

#35A: 48 stk 0.5l flasker.
#35B: 36 stk 0.5l flasker, 9 stk 0.75l flasker, 1 stk 0.6 liter og en halvfull flaske.

Totalt 49.5 liter på flasker.

Satte de fleste av flaskene inn i gjæringsskapet, på 20ºC. Ble også en liten kasse som ble satt på gulvet i rommet som holder ca 20ºC. Skal stå i ca 2 uker.

Statistikk #35A

Bryggedato: 06.10.2019
BRYGG NR: 35
Tappedato: 03.11.2019

Del A
Gjæring: 28 dager






Navn: Sheepshank 2019 Liter vørter: 25
Øltype: American Amber Ale Liter øl: 24,5





Gjær: Safale US-05, 3 pk tørrgjær











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,062 15,21

FG: 1,017 4,33






ABV før karbonering:
6,15%

Utgjæringsgrad:
71,53%





Karbonering:



ABV før karbonering: 6,15%

Sukker (gram): 157

Sukker / liter (gram): 6,41

ABV økning karbonering: 0,38%

ABV på flaske: 6,53%


Statistikk #35B

Bryggedato: 06.10.2019
BRYGG NR: 35
Tappedato: 03.11.2019

Del B
Gjæring: 28 dager






Navn: Sheepshank 2019 Liter vørter: 25,5
Øltype: American Amber Ale Liter øl: 25





Gjær: Safale US-05, 3 pk tørrgjær











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,062 15,21

FG: 1,017 4,33






ABV før karbonering:
6,15%

Utgjæringsgrad:
71,53%





Karbonering:



ABV før karbonering: 6,15%

Sukker (gram): 161

Sukker / liter (gram): 6,44

ABV økning karbonering: 0,38%

ABV på flaske: 6,53%


Kommentarer

  1. Hvorfor bruker du ikke spraymalt i stede for sukker?

    SvarSlett
  2. Hei. Beklager veldig sent svar.

    Jeg har prøvd med spraymalt tidligere, og selv om jeg økte mengden litt i forhold til beregnet mengde hvitt sukker, så ble det litt for lite karbonering. Hvitt sukker har fungert ganske bra for meg, så jeg har ikke eksperimentert noe videre med annet siden.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,