Gå til hovedinnhold

Tapping av #35 Amber Christmas Ale - Sheepshank 2019

Tappet #35 på flasker etter 28 dager (4 uker) på gjæringsspann.

Glemte å tørrhumle, så ølet blir nok ikke så fruktig som planlagt, men den lukter og smaker godt. Godt med maltsødme og med behagelig lang bitterhet.

Startet kl 14.
Ferdig inkl vask kl 19:20, totalt 5:20 timer.
I tillegg vasket jeg en del flasker, ca 90 stk i løpet av en time fram til kl 14.

Forbedringer

Det var kommet litt mugg på utsiden av sporet til lokket av gjæringsspannet. Det kan nok komme fra litt søl og sprut, eventuelt også litt skum som bygger seg opp når jeg tapper fra kokekjelen over til gjæringsspannet. Jeg bør nok vaske litt med Starsan rundt på kanten av gjæringsspannet før jeg setter på lokket.

Mengder

Regner med 1 liter svinn i bunnfall.
Øl-temp: 20ºC

#35A: 25 liter i spann, ca 24 liter øl
#35B: 35.5 liter i spann, ca 24.5 liter øl.

Sukkerlake for naturlig karbonering

Ønsket vol CO2: 2.5
Sukkerlake på ca 5dl vann.

#35A: 24.5 liter, 2.5 vol CO2 = 157g sukker = 6.4g/l.
#35B: 25.0 liter, 2.5 vol CO2 = 161g sukker = 6.4g/l.

Final gravity

Måling gjort med hydrometer i gjæringsspann.
#35A: FG=1.017
#35B: FG=1.017

Tapping

#35A: 48 stk 0.5l flasker.
#35B: 36 stk 0.5l flasker, 9 stk 0.75l flasker, 1 stk 0.6 liter og en halvfull flaske.

Totalt 49.5 liter på flasker.

Satte de fleste av flaskene inn i gjæringsskapet, på 20ºC. Ble også en liten kasse som ble satt på gulvet i rommet som holder ca 20ºC. Skal stå i ca 2 uker.

Statistikk #35A

Bryggedato: 06.10.2019
BRYGG NR: 35
Tappedato: 03.11.2019

Del A
Gjæring: 28 dager






Navn: Sheepshank 2019 Liter vørter: 25
Øltype: American Amber Ale Liter øl: 24,5





Gjær: Safale US-05, 3 pk tørrgjær











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,062 15,21

FG: 1,017 4,33






ABV før karbonering:
6,15%

Utgjæringsgrad:
71,53%





Karbonering:



ABV før karbonering: 6,15%

Sukker (gram): 157

Sukker / liter (gram): 6,41

ABV økning karbonering: 0,38%

ABV på flaske: 6,53%


Statistikk #35B

Bryggedato: 06.10.2019
BRYGG NR: 35
Tappedato: 03.11.2019

Del B
Gjæring: 28 dager






Navn: Sheepshank 2019 Liter vørter: 25,5
Øltype: American Amber Ale Liter øl: 25





Gjær: Safale US-05, 3 pk tørrgjær











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,062 15,21

FG: 1,017 4,33






ABV før karbonering:
6,15%

Utgjæringsgrad:
71,53%





Karbonering:



ABV før karbonering: 6,15%

Sukker (gram): 161

Sukker / liter (gram): 6,44

ABV økning karbonering: 0,38%

ABV på flaske: 6,53%


Kommentarer

  1. Hvorfor bruker du ikke spraymalt i stede for sukker?

    SvarSlett
  2. Hei. Beklager veldig sent svar.

    Jeg har prøvd med spraymalt tidligere, og selv om jeg økte mengden litt i forhold til beregnet mengde hvitt sukker, så ble det litt for lite karbonering. Hvitt sukker har fungert ganske bra for meg, så jeg har ikke eksperimentert noe videre med annet siden.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl.

Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no.

Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert.
I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter.


Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger.









Bryggedato:26.08.2014
BRYGG NR:2




Øltype:WEISSBIER
Volum (liter)25




Vekt (kg)Malt
Maks utbytte/kg/literMaks utbytte3Pilsnermalt
300363Hvete malt
32839,36



0



06Malt

75,36




Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring.
Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker.

Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring.

Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de.
Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget.

Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW.
Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder.

Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dyttet ned i b…

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker.
Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet.

Desinfisering Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr.
Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding.

Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet.


Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka.
Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann.
Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel.

For måling av alkoholmengde finnes det kalkulatorer på Internett, for eksempel Alcohol By …