søndag 10. november 2019

Ny kveik i huset - Hornindal Kveik

Min samboer Hanne var en tur til St. Johns i Canada i høst. Der fikk hun tak i en liten slant med Hornindal kveik (kveik nr 5)! Norsk kveik har visst blitt veldig populært der borte. Denne kveiken har hatt en flott reise, tur retur mellom Canada og Norge.

Fra tidligere har jeg en kveik fra Sigmund Gjærnes på Voss som jeg fikk i 2016.

Kveiken vi fikk var tørket og lå i en plastpose. Planen var å teste den innen kort tid, så den ble lagt i kjøleskapet. Ikke helt optimale lagringsforhold. Det tok litt lengre tid enn planlagt før vi fikk brukt den. Det var kommet litt mugg på deler av kveiken, men vi fant noe som tilsynelatende var i orden og den ser ut til å ha overlevd greit og jobbet godt i ølet og det boblet godt i gjærlåsen fra dag 2.

Mandag 4. november satte vi et ekstraktbrygg på 10 liter av 1.5 kg flytende maltekstrakt, med 28g lemondrop humle. Satte den til gjæring på badet og temperaturskalaen på siden av spannet viste ca 28ºC under det meste av gjæringstiden.

Vi forsøkte topphøsting av humlen etter 2 dager, 6. november. Men der ble det nok mest humle som ble med over i norgesglasset. Resultatet var veldig grumsete, selv etter litt utvanning og videre lagring kaldt i kjøleskapet.

10. november, altså etter 6 dager, så overførte jeg ølet til noen growlers, samt noen mindre flasker. Tilsatte sukker for karbonering, målt opp per beholder. Tok vare på en god del av gjæren, som var noe innblandet i humle.

På bryggedagen var det litt maltekstrakt igjen i emballasjen etter tilsetting i kjelen, så vi blandet inn litt varmt vann i denne og satte dette på et lite norgesglass. Uten humle på denne. Det ble et lite lag med gjær på bunnen av denne, som vi også tok vare på.

De to beholderne med gjær står nå i kjøleskapet, beskyttet av et lag med øl over seg. Planen er å tørke gjæren etter hvert, og fryse den.


Ekstraktbrygg med Hornindal kveik, til gjæring

Hornindal kveik, fra St. Johns i Canada 

Mugg på kveiken etter dårlig oppbevaring i kjøleskapet. Brukte noe som ikke hadde synlig mugg på seg.

Ekstraktbrygg med lemondrop-humle

Topphøstet gjær, med en god del humle...

Høstet kveik: til venstre er minibrygget uten humle og til høyre er kveiken blandet noe inn med humlerester

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar