Gå til hovedinnhold

Ny kveik i huset - Hornindal Kveik

Min samboer Hanne var en tur til St. Johns i Canada i høst. Der fikk hun tak i en liten slant med Hornindal kveik (kveik nr 5)! Norsk kveik har visst blitt veldig populært der borte. Denne kveiken har hatt en flott reise, tur retur mellom Canada og Norge.

Fra tidligere har jeg en kveik fra Sigmund Gjærnes på Voss som jeg fikk i 2016.

Kveiken vi fikk var tørket og lå i en plastpose. Planen var å teste den innen kort tid, så den ble lagt i kjøleskapet. Ikke helt optimale lagringsforhold. Det tok litt lengre tid enn planlagt før vi fikk brukt den. Det var kommet litt mugg på deler av kveiken, men vi fant noe som tilsynelatende var i orden og den ser ut til å ha overlevd greit og jobbet godt i ølet og det boblet godt i gjærlåsen fra dag 2.

Mandag 4. november satte vi et ekstraktbrygg på 10 liter av 1.5 kg flytende maltekstrakt, med 28g lemondrop humle. Satte den til gjæring på badet og temperaturskalaen på siden av spannet viste ca 28ºC under det meste av gjæringstiden.

Vi forsøkte topphøsting av humlen etter 2 dager, 6. november. Men der ble det nok mest humle som ble med over i norgesglasset. Resultatet var veldig grumsete, selv etter litt utvanning og videre lagring kaldt i kjøleskapet.

10. november, altså etter 6 dager, så overførte jeg ølet til noen growlers, samt noen mindre flasker. Tilsatte sukker for karbonering, målt opp per beholder. Tok vare på en god del av gjæren, som var noe innblandet i humle.

På bryggedagen var det litt maltekstrakt igjen i emballasjen etter tilsetting i kjelen, så vi blandet inn litt varmt vann i denne og satte dette på et lite norgesglass. Uten humle på denne. Det ble et lite lag med gjær på bunnen av denne, som vi også tok vare på.

De to beholderne med gjær står nå i kjøleskapet, beskyttet av et lag med øl over seg. Planen er å tørke gjæren etter hvert, og fryse den.


Ekstraktbrygg med Hornindal kveik, til gjæring

Hornindal kveik, fra St. Johns i Canada 

Mugg på kveiken etter dårlig oppbevaring i kjøleskapet. Brukte noe som ikke hadde synlig mugg på seg.

Ekstraktbrygg med lemondrop-humle

Topphøstet gjær, med en god del humle...

Høstet kveik: til venstre er minibrygget uten humle og til høyre er kveiken blandet noe inn med humlerester

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor