Gå til hovedinnhold

Ny kveik i huset - Hornindal Kveik

Min samboer Hanne var en tur til St. Johns i Canada i høst. Der fikk hun tak i en liten slant med Hornindal kveik (kveik nr 5)! Norsk kveik har visst blitt veldig populært der borte. Denne kveiken har hatt en flott reise, tur retur mellom Canada og Norge.

Fra tidligere har jeg en kveik fra Sigmund Gjærnes på Voss som jeg fikk i 2016.

Kveiken vi fikk var tørket og lå i en plastpose. Planen var å teste den innen kort tid, så den ble lagt i kjøleskapet. Ikke helt optimale lagringsforhold. Det tok litt lengre tid enn planlagt før vi fikk brukt den. Det var kommet litt mugg på deler av kveiken, men vi fant noe som tilsynelatende var i orden og den ser ut til å ha overlevd greit og jobbet godt i ølet og det boblet godt i gjærlåsen fra dag 2.

Mandag 4. november satte vi et ekstraktbrygg på 10 liter av 1.5 kg flytende maltekstrakt, med 28g lemondrop humle. Satte den til gjæring på badet og temperaturskalaen på siden av spannet viste ca 28ºC under det meste av gjæringstiden.

Vi forsøkte topphøsting av humlen etter 2 dager, 6. november. Men der ble det nok mest humle som ble med over i norgesglasset. Resultatet var veldig grumsete, selv etter litt utvanning og videre lagring kaldt i kjøleskapet.

10. november, altså etter 6 dager, så overførte jeg ølet til noen growlers, samt noen mindre flasker. Tilsatte sukker for karbonering, målt opp per beholder. Tok vare på en god del av gjæren, som var noe innblandet i humle.

På bryggedagen var det litt maltekstrakt igjen i emballasjen etter tilsetting i kjelen, så vi blandet inn litt varmt vann i denne og satte dette på et lite norgesglass. Uten humle på denne. Det ble et lite lag med gjær på bunnen av denne, som vi også tok vare på.

De to beholderne med gjær står nå i kjøleskapet, beskyttet av et lag med øl over seg. Planen er å tørke gjæren etter hvert, og fryse den.


Ekstraktbrygg med Hornindal kveik, til gjæring

Hornindal kveik, fra St. Johns i Canada 

Mugg på kveiken etter dårlig oppbevaring i kjøleskapet. Brukte noe som ikke hadde synlig mugg på seg.

Ekstraktbrygg med lemondrop-humle

Topphøstet gjær, med en god del humle...

Høstet kveik: til venstre er minibrygget uten humle og til høyre er kveiken blandet noe inn med humlerester

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,