Gå til hovedinnhold

Tapping av #26 Vossaøl

Tappet brygg #26 Vossaøl på flasker etter 6 dager på gjæringsspann.

Sukkerlake for karbonering

Ca 11.7 liter i gjæringsspann.
Målt opp 4.3 gram sukker per liter for karbonering. Blandet ut 52 gram sukker i 5 dl kokende vann.
Blir ca 12 liter øl.
Temp øl: 22ºC.

Gir omtrent 1.5 vol CO2.

Final Gravity

Målte FG til å være 1.017 (1.017@22ºC).

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med ca 0.25 prosentpoeng.
Beregnet alkoholinnhold i #26 er 5.26% ABV.

Tapping

Tappet ca 12 liter øl på 32 stk 0.33l, 2 stk 0.75l.

Statistikk

Bryggedato: 03.08.2017
BRYGG NR: 26
Tappedato: 09.08.2017


Gjæring: 6 dager






Navn: Knutebrygg Vossaøl

Øltype: Norsk Gårdsbrygg Volum (liter): 12





Gjær: Kveik Sigmund Gjernes Voss (#23)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,054 13,33

FG: 1,017 4,33






ABV før karbonering:
5,00%

Utgjæringsgrad:
67,53%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5,00%

Sukker (gram): 52

Sukker / liter (gram): 4,33

ABV økning karbonering: 0,25%

ABV på flaske: 5,26%

Gjærhøsting

Høstet gjæren, Kveik (fra Sigmund Gjærnes på Voss) høstet fra batch #23.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.