Gå til hovedinnhold

Batch #26 - Vossaøl

Fikk et innfall en dag om at jeg ville lage en ny batch med Vossaøl, og jeg ville gjøre det på hytta. Der har jeg ikke like mye utstyr som i "hovedbryggeriet", så jeg valgte derfor å droppe mesking av korn og kjøpte noen kg spraymalt istedet.

Varmet opp 3 liter einerlåg i ca halvannen time på 36 gram einerkvist som hadde noen blå bær.
Siden jeg manglet utstyr for kjøling av kokende vørter, så satte jeg av 2 liter einerlåg i kjøleskapet som jeg brukte til å kjøle ned vørteren med, og fylte i tillegg på 7 liter kaldt vann fra springen.
Med tanke på renhet i brygget så satset jeg på at humle og einerlåg er desinfiserende nok. Norsk rent drikkevann er jo stort sett reint nok.
I tillegg er kveik veldig rask til å komme i gang så jeg satset på at dette skulle gå bra og gi et godt øl :)

Bryggeskjema

Bryggedato: 03.08.2017
BRYGG NR: 26






Navn: Knutebrygg Vossaøl


Kategori: Norsk Gårdsbrygg Volum (liter) 11,5
Subtype: Vossaøl


Norbrygg: 13G Klassisk Norsk Hjemmebrygg


BJCP: 34C @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
1,500 Spraymalt lys (9 EBC) 92,25% 310 40,43
0,126 Spraymalt medium (30 EBC) 7,75% 310 3,40


0,00%
0,00


0,00%
0,00


0,00%
0,00
1,626 Malt

43,83






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
7,00 Columbus 2013 (16.4%AA) 9 15 9,8




0,0




0,0




0,0




0,0
7,00 HUMLE

9,8






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring
36,00 Einerkvister










0,00
36,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 100 100 90 14
1. mesking




2. mesking




Utvask
















Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsiumkarb.
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk Einerlåg med noen kvister



1. mesking




2. mesking




Utvask Einerlåg















Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 54 FG: 17
Førkok SG:










Utnyttelse: 123%
ABV: 5.1%









Bitterhet (IBU): 20
Gjær type Kveik Sigmund Gjærnes Voss (#23)
Farge (EBC): 20














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

22,0 1 uke
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20,0 1 uke






Kommentar:




Koke opp spraymalt i lite vann/einerlåg.
Kjøle ned noen liter einerlåg og så blande sammen med kaldt springvann for å kjøle ned kokende vørter etter kok.


Kokeskjema

Bryggedato: 03.08.2017
BRYGG NR: 26





Navn: Knutebrygg Vossaøl Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
75 15 Humle
90 0 Skru av koker. Start kjøling.


Målinger SG/Brix

Målte OG til 1.054 SG (1.052 SG @ 30ºC).

Bryggelogg


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


09:23


Varmet 3 liter einerlåg på 36 gram einerkvist med noen blå bær.
11:00


Silt av einerkvist fra einerlågen. Satte 2 liter til kjøling og så i kjøleskap.
11:00


Startet tilsetting av spreymalt og startet oppkok.
12:37


Humle oppi kok (for 15 min), i en tesil. 7g Columbus 2013.
12:53


Oppi gjæringsbøtta med 9 liter kaldt vann (7 liter fra springen og 2 liter einerlåg fra kjøleskap). Tilsatte den kokende vørteren.
12:55


Kveik oppi.
12:56


Total 11.6 liter i gjæringsspannet.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S