Gå til hovedinnhold

Batch #26 - Vossaøl

Fikk et innfall en dag om at jeg ville lage en ny batch med Vossaøl, og jeg ville gjøre det på hytta. Der har jeg ikke like mye utstyr som i "hovedbryggeriet", så jeg valgte derfor å droppe mesking av korn og kjøpte noen kg spraymalt istedet.

Varmet opp 3 liter einerlåg i ca halvannen time på 36 gram einerkvist som hadde noen blå bær.
Siden jeg manglet utstyr for kjøling av kokende vørter, så satte jeg av 2 liter einerlåg i kjøleskapet som jeg brukte til å kjøle ned vørteren med, og fylte i tillegg på 7 liter kaldt vann fra springen.
Med tanke på renhet i brygget så satset jeg på at humle og einerlåg er desinfiserende nok. Norsk rent drikkevann er jo stort sett reint nok.
I tillegg er kveik veldig rask til å komme i gang så jeg satset på at dette skulle gå bra og gi et godt øl :)

Bryggeskjema

Bryggedato: 03.08.2017
BRYGG NR: 26






Navn: Knutebrygg Vossaøl


Kategori: Norsk Gårdsbrygg Volum (liter) 11,5
Subtype: Vossaøl


Norbrygg: 13G Klassisk Norsk Hjemmebrygg


BJCP: 34C @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
1,500 Spraymalt lys (9 EBC) 92,25% 310 40,43
0,126 Spraymalt medium (30 EBC) 7,75% 310 3,40


0,00%
0,00


0,00%
0,00


0,00%
0,00
1,626 Malt

43,83






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
7,00 Columbus 2013 (16.4%AA) 9 15 9,8




0,0




0,0




0,0




0,0
7,00 HUMLE

9,8






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring
36,00 Einerkvister










0,00
36,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 100 100 90 14
1. mesking




2. mesking




Utvask
















Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsiumkarb.
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk Einerlåg med noen kvister



1. mesking




2. mesking




Utvask Einerlåg















Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 54 FG: 17
Førkok SG:










Utnyttelse: 123%
ABV: 5.1%









Bitterhet (IBU): 20
Gjær type Kveik Sigmund Gjærnes Voss (#23)
Farge (EBC): 20














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

22,0 1 uke
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20,0 1 uke






Kommentar:




Koke opp spraymalt i lite vann/einerlåg.
Kjøle ned noen liter einerlåg og så blande sammen med kaldt springvann for å kjøle ned kokende vørter etter kok.


Kokeskjema

Bryggedato: 03.08.2017
BRYGG NR: 26





Navn: Knutebrygg Vossaøl Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
75 15 Humle
90 0 Skru av koker. Start kjøling.


Målinger SG/Brix

Målte OG til 1.054 SG (1.052 SG @ 30ºC).

Bryggelogg


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


09:23


Varmet 3 liter einerlåg på 36 gram einerkvist med noen blå bær.
11:00


Silt av einerkvist fra einerlågen. Satte 2 liter til kjøling og så i kjøleskap.
11:00


Startet tilsetting av spreymalt og startet oppkok.
12:37


Humle oppi kok (for 15 min), i en tesil. 7g Columbus 2013.
12:53


Oppi gjæringsbøtta med 9 liter kaldt vann (7 liter fra springen og 2 liter einerlåg fra kjøleskap). Tilsatte den kokende vørteren.
12:55


Kveik oppi.
12:56


Total 11.6 liter i gjæringsspannet.






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.