Gå til hovedinnhold

Tapping av #16 APA Mosaic på flasker

Batch #16 har gjæret i 3 uker, på ca 17-21ºC.

Tappet 2 øl denne dagen, både #15 og #16.

Sukkerlake

Ca 23.5 liter øl.
Måltall: 6.52 gram sukker per liter øl
Beregnet: 146.7 gram sukker.

Rørte ut 147 gram sukker i 5 dl kokende vann.
Blir ca 2.5 vol CO2 i følge Brewers Friend Beer Priming Calculator.

Final Gravity

Etter korrigering av Brix-måling med refraktometer så endte ølet med FG på 1.013 SG (3.25 Brix).Test med et hydrometer, hvor jeg målte FG til 1.016 SG.

Alhokol

Etter tilsetting av sukkerlaken ble ABV beregnet til 5,49%.

Tapping

Tappet 23 liter øl, fordelt på flasker av 2x 0.33 liter og 45x 0.5 liter.
Tappingen gikk greit for seg.

Gjærhøsting

Høstet gjæren fra både #15 og #16, samlet i én beholder på én liter.

Statistikk

Bryggedato: 17.01.2016
BRYGG NR: 16
Tappedato: 06.02.2016







Øltype: American Pale Ale Mosaic Volum (liter): 23





Gjær: Safale US-05 (slurry fra #14)






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 13,1
12,60

FG: 7,0
6,73

Wort Correction Factor 4,0%











Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1,051 12,60

FG: 1,013 3,25






ABV før karbonering:
5,11%

Utgjæringsgrad:
74,18%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5,11%

Sukker (gram): 147

Sukker / liter (gram): 6,39

ABV økning karbonering: 0,38%

ABV på flaske: 5,49%


Bilder

Smaking: #16 APA Mosaic til venstre og #15 Blonde Ale til høre

Omstikking av #16 til nytt gjæringsspann for tilsetting av sukkerlake


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.