Ny runde med American Pale Ale Mosaic, som jeg også lagde som batch #12.
Jeg brukte ca 3.5 dl Safale US-05 slurry fra gjærhøstingen etter #14.
Dette er gjær fra samme høstingen som jeg også brukte til batch #15, men der brukte jeg bare ca 2 dl.
Men nå derimot, nå er alt brukt.
Det lar seg muligens bruke 1-2 liter mindre meskevann - dette bør testes.
Det blir ca 24 liter øl, satt til gjæring på 18-19ºC.
Viser temperaturen avlest fra kokeren (blå) og termometeret i mesken (rød) under meskeperioden.
Jeg brukte ca 3.5 dl Safale US-05 slurry fra gjærhøstingen etter #14.
Dette er gjær fra samme høstingen som jeg også brukte til batch #15, men der brukte jeg bare ca 2 dl.
Men nå derimot, nå er alt brukt.
Det lar seg muligens bruke 1-2 liter mindre meskevann - dette bør testes.
Det blir ca 24 liter øl, satt til gjæring på 18-19ºC.
Bryggeskjema
| Bryggedato: | 17.01.2016 | BRYGG NR: | 16 | |
| Øltype: | American Pale Ale Mosaic | Volum (liter) | 25 | |
| Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte |
| 5,000 | Pale malt 3-4 EBC | 83,33% | 296 | 59,20 |
| 0,800 | Caramel malt 40 EBC | 13,33% | 268 | 8,58 |
| 0,200 | Hvetemalt | 3,33% | 296 | 2,37 |
| 0,00% | 268 | 0,00 | ||
| 0,00% | 268 | 0,00 | ||
| 6,000 | Malt | 70,14 | ||
| Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU |
| 10,00 | Mosaic | 12 | 60 | 12,8 |
| 10,00 | Mosaic | 12 | 30 | 6,4 |
| 20,00 | Mosaic | 12 | 15 | 6,4 |
| 30,00 | Mosaic | 12 | 5 | 3,2 |
| 29,00 | Mosaic | 12 | 0 | 0,0 |
| 99,00 | HUMLE | 28,8 | ||
| Tilsetting av vann (ºC) | Mål (ºC) | Tid (min.) | Liter | |
| Innmesk | 72 | 64 | 5 | 22 |
| 1. mesking | 64 | 60 | ||
| 2. mesking | 78 | 30 | ||
| Skylling | 80 | 78 | 15 | 14 |
| Måltall: | ||||
| (oechsle grader) | (oechsle grader) | |||
| OG: | 64 | FG: | 3 | |
| Utnyttelse: | 70% | ABV: | 6,1 % | |
| Bitterhet (IBU): | 37 | |||
| Gjær type | Safale US-05 (slurry fra #14) | Farge (EBC): | 20 | |
| Date | Temp (C) | |||
| 1. Gjæring | 19,0 | 2 uker | ||
| 2. Gjæring | ||||
| Flasking/Karbonering | 20,0 | 2 uker | ||
| Kommentar: | ||||
| Rehydrere tørrgjæren i kokt og avkjølt vann, ca 20 minutter før avkjøling starter. | ||||
| 2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet (fortrinnsvis for mørke øltyper). | ||||
| Starte med 22 liter meskevann. | ||||
| Skylle (utvask) med 14 liter vann, 80ºC. | ||||
Kokeskjema
| Bryggedato: | 17.01.2016 | BRYGG NR: | 16 | |
| Øltype: | American Pale Ale Mosaic | Koketid (min): | 90 | |
| Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
| 0 | 90 | Kok | ||
| 30 | 60 | Humle 1 | ||
| 60 | 30 | Humle 2 | ||
| 75 | 15 | Humle 3 | ||
| 75 | 15 | Kjølespiral oppi, for desinfisering | ||
| 75 | 15 | Protafloc, halv tablett | ||
| 85 | 5 | Humle 4 | ||
| 88 | 2 | Yeast-VIT, ca 2 gram | ||
| 90 | 0 | Humle 5 | ||
| 90 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. | ||
Målinger SG/Brix
| Test # | Tid | Kommentar | Avlesing 1 | Avlesing 2 | Avlesing 3 | Hydrometer | ||||||||||
| SG | BRIX | SG | BRIX | SG | BRIX | SG | ||||||||||
| 1 | Rent vann | 1,000 | 0,0 | |||||||||||||
| 2 | Sen avrenning fra maltsil | 1,011 | 2,9 | |||||||||||||
| 3 | Sen avrenning fra maltsil #2 (tatt med) | 1,012 | 3,0 | |||||||||||||
| 4 | ||||||||||||||||
| 5 | Før kok (pre-boil) | 1,055 | 14,2 | 1,049 | 12,8 | 1,050 | 12,9 | 1,051 | ||||||||
| 6 | ||||||||||||||||
| 7 | Etter avkjøling / til gjæring (OG) | 1,051 | 13,1 | 1,056 | ||||||||||||
Også denne gangen fikk jeg avvik på ca 0.005 mellom målingene jeg gjorde med refraktometer og hydrometer, som jeg også registrerte under brygging av batch #15 Blonde Ale.
Bryggelogg
| Kommentarer: | |||||||
| Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt. | |||||||
| Temperatur | |||||||
| Klokke | Koker | Mesk | Effekt | Kommentar | |||
| 15:30 | 100% | Startet oppvarming av ca 22 liter (31 cm opp i maltsil). | |||||
| 15:47 | Tilsatte 2-3 gram natron i meskevannet. | ||||||
| 16:19 | 70 | 70,5 | 40% | Start innmesk. Keep Warm. Termostat 65ºC. | |||
| 16:25 | Ferdig innmesk. Start mesketrinn 1. Sirk m/bøtte. | ||||||
| 16:26 | 68 | 63,5 | Sirk m/bøtte. | ||||
| 16:27 | 68 | 64,5 | |||||
| 16:30 | 68 | 63,4 | Sirk m/pumpe – oppi og utenfor. | ||||
| 16:35 | 66 | 63,2 | |||||
| 16:36 | 66 | 63,1 | 40% | Termostaten slo inn, varmen på. | |||
| 16:39 | 75 | 63,2 | Termostat ned. | ||||
| 16:41 | 76 | 63,3 | Sirk utenfor. | ||||
| 16:44 | Sirk oppi litt, så utenfor. | ||||||
| 16:45 | 64 | 62,8 | 30% | Termostat 65ºC (varme på). | |||
| 16:46 | 64 | 62,8 | 40% | ||||
| 16:49 | 66 | 62,9 | |||||
| 16:51 | 67 | 62,9 | 30% | ||||
| 16:53 | 66 | 62,9 | Sirk oppi 1 min, så utenfor. | ||||
| 16:55 | 65 | 63,0 | |||||
| 16:56 | 65 | 63,1 | |||||
| 16:57 | 40% | ||||||
| 17:02 | 66 | 63,2 | Sirk oppi. | ||||
| 17:04 | 66 | 63,6 | Sirk utenfor. | ||||
| 17:05 | 66 | 63,8 | |||||
| 17:06 | 66 | 63,9 | |||||
| 17:07 | 66 | 63,8 | |||||
| 17:08 | Sirk oppi, strupet. | ||||||
| 17:11 | 66 | 64,7 | 30% | Sirk utenfor. | |||
| 17:12 | 66 | 64,8 | |||||
| 17:13 | 66 | 64,8 | 0% | Sirk av. Termostat ned. | |||
| 17:21 | 63 | 64,2 | 30% | Termostat opp. Startet oppvarming av 15 liter skyllevann. | |||
| 17:33 | 65 | 64,2 | |||||
| 17:37 | 65 | 64,2 | |||||
| 17:43 | 80% | Start mesketrinn 2. Sirk utenfor. Termostat 80ºC. | |||||
| 17:47 | 70 | 64,2 | |||||
| 17:49 | 77 | 64,3 | Sirk oppi, strupet. | ||||
| 17:53 | 77 | 68,9 | |||||
| 17:54 | 78 | 72,5 | 60% | ||||
| 17:55 | 77 | 74,0 | 70% | ||||
| 17:56 | 78 | 76,1 | Sirk utenfor. | ||||
| 17:58 | 78 | 76,2 | Sirk oppi, strupet. | ||||
| 18:00 | 83 | 76,1 | 60% | ||||
| 18:01 | 82 | 76,1 | 40% | ||||
| 18:02 | 82 | 76,5 | |||||
| 18:03 | 80 | 77,1 | |||||
| 18:04 | 80 | 77,5 | |||||
| 18:05 | 80 | 77,8 | |||||
| 18:06 | 80 | 78,0 | 30% | Nådd temperatur mesketrinn 2, 78ºC. Sirk utenfor. | |||
| 18:07 | 78 | 77,9 | |||||
| 18:08 | 78 | 78,0 | |||||
| 18:09 | 78 | 77,9 | Sirk oppi, strupet. | ||||
| 18:11 | 78 | 77,8 | |||||
| 18:13 | 78 | 77,4 | |||||
| 18:15 | 78 | 77,4 | |||||
| 18:17 | 78 | 77,2 | 40% | ||||
| 18:19 | 78 | 76,9 | |||||
| 18:21 | 79 | 76,8 | |||||
| 18:22 | 78 | 76,9 | |||||
| 18:26 | 78 | 76,8 | |||||
| 18:28 | 78 | 76,9 | |||||
| 18:33 | 79 | 76,5 | |||||
| 18:38 | 79 | 70% | Slutt mesketrinn 2. Løftet opp maltsil. Renner sakte. Termostat 110ºC. | ||||
| 18:40 | Startet skylling med 80ºC vann. | ||||||
| 18:47 | 13 liter vann til skylling. | ||||||
| 18:49 | 1 liter vann ekstra til skylling. | ||||||
| 18:50 | 100% | Startet oppkok. | |||||
| 19:15 | 99 | Koker! Start kokeskjema. Tappet av 4.5 dl vørter og tok 5 dl utvaska mesk til å lage brød. | |||||
| 19:45 | H1 oppi. | ||||||
| 20:15 | H2 oppi. | ||||||
| 20:30 | H3 oppi. Kjølespiral oppi. Protafloc oppi. | ||||||
| 20:40 | H4 oppi. | ||||||
| 20:43 | Yeast-VIT oppi. | ||||||
| 20:45 | Startet kjøling. H5 oppi. | ||||||
| 21:15 | Startet tapping til gjæringsspann. | ||||||
| 21:27 | Tapping ferdig. 24 liter vørter til gjæring. | ||||||
| 22:25 | Ferdig vasket. | ||||||
Temperatur
Viser temperaturen avlest fra kokeren (blå) og termometeret i mesken (rød) under meskeperioden.
Bilder
![]() |
| Brygging av APA Mosaic |
![]() |
| God nytte av plexiglasslokket med hull til termometer |
![]() |
| Mosaic-humlen målt opp til forskjellige koketider. |
![]() |
| Litt i underkant av 25 liter øl, inkludert ganske mye gjær. |
![]() |
| Også denne gangen skummet det masse under tapping. |






Kommentarer
Legg inn en kommentar