Gå til hovedinnhold

Batch #16 - American Pale Ale Mosaic

Ny runde med American Pale Ale Mosaic, som jeg også lagde som batch #12.

Jeg brukte ca 3.5 dl Safale US-05 slurry fra gjærhøstingen etter #14.
Dette er gjær fra samme høstingen som jeg også brukte til batch #15, men der brukte jeg bare ca 2 dl.
Men nå derimot, nå er alt brukt.

Det lar seg muligens bruke 1-2 liter mindre meskevann - dette bør testes.

Det blir ca 24 liter øl, satt til gjæring på 18-19ºC.

Bryggeskjema

Bryggedato: 17.01.2016
BRYGG NR: 16





Øltype: American Pale Ale Mosaic Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale malt 3-4 EBC 83,33% 296 59,20
0,800 Caramel malt 40 EBC 13,33% 268 8,58
0,200 Hvetemalt 3,33% 296 2,37


0,00% 268 0,00


0,00% 268 0,00
6,000 Malt

70,14





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
10,00 Mosaic 12 60 12,8
10,00 Mosaic 12 30 6,4
20,00 Mosaic 12 15 6,4
30,00 Mosaic 12 5 3,2
29,00 Mosaic 12 0 0,0
99,00 HUMLE

28,8



Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min.) Liter
Innmesk 72 64 5 22
1. mesking
64 60
2. mesking
78 30
Skylling 80 78 15 14










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 64 FG: 3





Utnyttelse: 70%
ABV: 6,1 %








Bitterhet (IBU): 37
Gjær type Safale US-05 (slurry fra #14)
Farge (EBC): 20












Date Temp (C)
1. Gjæring

19,0 2 uker
2. Gjæring


Flasking/Karbonering

20,0 2 uker










Kommentar:



Rehydrere tørrgjæren i kokt og avkjølt vann, ca 20 minutter før avkjøling starter.
2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet (fortrinnsvis for mørke øltyper).
Starte med 22 liter meskevann.
Skylle (utvask) med 14 liter vann, 80ºC.


Kokeskjema

Bryggedato: 17.01.2016
BRYGG NR: 16





Øltype: American Pale Ale Mosaic Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1

60 30 Humle 2
75 15 Humle 3
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett
85 5 Humle 4

88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Humle 5
90 0 Skru av koker. Start kjøling.


Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Hydrometer






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG
1
Rent vann
1,000 0,0








2
Sen avrenning fra maltsil
1,011 2,9








3
Sen avrenning fra maltsil #2 (tatt med)
1,012 3,0








4













5
Før kok (pre-boil)
1,055 14,2
1,049 12,8
1,050 12,9
1,051
6













7
Etter avkjøling / til gjæring (OG)
1,051 13,1






1,056

Også denne gangen fikk jeg avvik på ca 0.005 mellom målingene jeg gjorde med refraktometer og hydrometer, som jeg også registrerte under brygging av batch #15 Blonde Ale.

Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


15:30

100% Startet oppvarming av ca 22 liter (31 cm opp i maltsil).
15:47


Tilsatte 2-3 gram natron i meskevannet.
16:19 70 70,5 40% Start innmesk. Keep Warm. Termostat 65ºC.
16:25


Ferdig innmesk. Start mesketrinn 1. Sirk m/bøtte.
16:26 68 63,5
Sirk m/bøtte.
16:27 68 64,5

16:30 68 63,4
Sirk m/pumpe – oppi og utenfor.
16:35 66 63,2

16:36 66 63,1 40% Termostaten slo inn, varmen på.
16:39 75 63,2
Termostat ned.
16:41 76 63,3
Sirk utenfor.
16:44


Sirk oppi litt, så utenfor.
16:45 64 62,8 30% Termostat 65ºC (varme på).
16:46 64 62,8 40%
16:49 66 62,9

16:51 67 62,9 30%
16:53 66 62,9
Sirk oppi 1 min, så utenfor.
16:55 65 63,0

16:56 65 63,1

16:57

40%
17:02 66 63,2
Sirk oppi.
17:04 66 63,6
Sirk utenfor.
17:05 66 63,8

17:06 66 63,9

17:07 66 63,8

17:08


Sirk oppi, strupet.
17:11 66 64,7 30% Sirk utenfor.
17:12 66 64,8

17:13 66 64,8 0% Sirk av. Termostat ned.
17:21 63 64,2 30% Termostat opp. Startet oppvarming av 15 liter skyllevann.
17:33 65 64,2

17:37 65 64,2

17:43

80% Start mesketrinn 2. Sirk utenfor. Termostat 80ºC.
17:47 70 64,2

17:49 77 64,3
Sirk oppi, strupet.
17:53 77 68,9

17:54 78 72,5 60%
17:55 77 74,0 70%
17:56 78 76,1
Sirk utenfor.
17:58 78 76,2
Sirk oppi, strupet.
18:00 83 76,1 60%
18:01 82 76,1 40%
18:02 82 76,5

18:03 80 77,1

18:04 80 77,5

18:05 80 77,8

18:06 80 78,0 30% Nådd temperatur mesketrinn 2, 78ºC. Sirk utenfor.
18:07 78 77,9

18:08 78 78,0

18:09 78 77,9
Sirk oppi, strupet.
18:11 78 77,8

18:13 78 77,4

18:15 78 77,4

18:17 78 77,2 40%
18:19 78 76,9

18:21 79 76,8

18:22 78 76,9

18:26 78 76,8

18:28 78 76,9

18:33 79 76,5

18:38 79
70% Slutt mesketrinn 2. Løftet opp maltsil. Renner sakte. Termostat 110ºC.
18:40


Startet skylling med 80ºC vann.
18:47


13 liter vann til skylling.
18:49


1 liter vann ekstra til skylling.
18:50

100% Startet oppkok.
19:15 99

Koker! Start kokeskjema. Tappet av 4.5 dl vørter og tok 5 dl utvaska mesk til å lage brød.
19:45


H1 oppi.
20:15


H2 oppi.
20:30


H3 oppi. Kjølespiral oppi. Protafloc oppi.
20:40


H4 oppi.
20:43


Yeast-VIT oppi.
20:45


Startet kjøling. H5 oppi.
21:15


Startet tapping til gjæringsspann.
21:27


Tapping ferdig. 24 liter vørter til gjæring.
22:25


Ferdig vasket.


Temperatur


Viser temperaturen avlest fra kokeren (blå) og termometeret i mesken (rød) under meskeperioden.

Bilder

Brygging av APA Mosaic

God nytte av plexiglasslokket med hull til termometer

Mosaic-humlen målt opp til forskjellige koketider.

Litt i underkant av 25 liter øl, inkludert ganske mye gjær.

Også denne gangen skummet det masse under tapping.










Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S