Gå til hovedinnhold

Batch #15 - Blonde Ale

Batch #15 blir en blonde ale, en lys og lett ale.

Basert på oppskriften av Blonde Ale fra Bryggselv.no, men jeg har byttet ut Cascade-humlen med Athanum, fordi jeg ikke klarte å få tak i mer Cascade på den korte tiden jeg hadde før brygging.

Det skummet veldig mye i gjæringsspannet under tapping, noe som på en måte er bra, for å få blandet inn så mye oksygen som mulig i starten, men det skummet så mye at det tøyt ut på sidene og opp igjennom hullet til gjærlåsen da jeg satte på lokket.
Satser på at det ikke gjør så mye, og jeg var nøye med renholdet da jeg tørket bort sølet.

Satt til gjæring i et rom som holder ca 18-20ºC.

Bryggeskjema

Bryggedato: 10.01.2016
BRYGG NR: 15





Øltype: Blonde Ale Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
4,100 Pilsnermalt 89,13% 296 48,54
0,250 Carapils 5 EBC 5,43% 268 2,68
0,250 Hvetemalt 4 EBC 5,43% 296 2,96


0,00% 268 0,00


0,00% 268 0,00
4,600 Malt

54,18





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
10,00 Columbus 16,4 60 17,5
15,00 Athanum 5,2 15 2,1
15,00 Mosaic 12 2 0,6
10,00 Athanum 5,2 0 0,0
20,00 Mosaic 12 0 0,0
70,00 HUMLE

20,2









Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min.) Liter
Innmesk 74 66 5 22
1. mesking
66 60
2. mesking
78 30
Skylling 80 78 15 14










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 45 FG: 10





Utnyttelse: 85%
ABV: 5,0 %








Bitterhet (IBU): 25
Gjær type Safale US-05 slurry fra #14
Farge (EBC): 5












Date Temp (C) Dager
1. Gjæring

18,0 14
2. Gjæring


Flasking/Karbonering

20,0 14
Flaskemodning

4,0 14





Kommentar:



Rehydrere tørrgjæren i kokt og avkjølt vann, ca 20 minutter før avkjøling starter.
2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet (fortrinnsvis for mørke øltyper).
Starte med 22 liter meskevann.
Skylle (utvask) med ca 14 liter vann, 80ºC.


Kokeskjema

Bryggedato: 10.01.2016
BRYGG NR: 15





Øltype: Blonde Ale Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1

75 15 Humle 2
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
80 10 Protafloc, halv tablett
88 2 Humle 3
88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Skru av koker. Start kjøling.
90 0 Humle 4

90 0 Humle 5


Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Hydrometer






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
1
Rent vann
1,000 0,0









2
Før kok (pre-boil)
1,037 9,6






1,040

3














4
Siste avrenning fra maltsil
1,012 3,0









5
Avrenning fra maltsil (2, ikke brukt)
1,008 2,1









6
Etter avkjøling (til gjæring) (OG)
1,040 10,2






1,045



Jeg sliter litt med å få like målinger fra refraktometeret og hydrometeret.
Får se om forholdet mellom disse målingene (etter kalkulatoromregninger) blir like avvikende når jeg skal kalkulere FG og alkoholinnhold.
Hvis forhold i avviket er omtrentlig det samme så har det i teorien ikke stor betydning, men jeg ønsker jo å vite litt mer nøyaktig hva sukkerinnholdet i vørteren er, for å kunne beregne oppskrifter mer nøyaktig.


Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt for varmekoble 2.
«Keep Warm» er alltid på, med unntak hvor det skrives at apparatet/varmen er skrudd av.









Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


13:30

100% Start oppvarming til mesk, 31.5 cm opp i maltsil (ca 22 liter). Ingen tilsetninger til meskevann (ingen natron).
14:20 74
20% Start innmesk. Termostat 66ºC.
14:30 70 69,0
Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte.
14:34 70 67,5
Lokk på (plexi).
14:43 68 67,8

14:47 70 67,7 0% Termostaten hadde slått på varmen.
14:51 71 67,9

15:00 70 68,1
Skrudde av koker.
15:11 70 68,2

15:44 62 67,9 50% Koker på. Termostat 78ºC. Start mesketrinn 2.
15:46 67


15:48 78


15:49 80

Sirk m/bøtte.
15:50 77

Sirk m/pumpe utenfor maltsil.
15:51 80

Sirk oppi maltsil.
15:53 75 66,3 70% Termostat 76ºC.
15:56 70 68,7

15:57


Sirk utenfor.
15:58 70 69,5 80%
16:00 75 69,3
Sirk oppi. Justerer hastigheten opp/ned for å unngå overflod.
16:01 78 70,3

16:02 79 71,3

16:04 79 74,2
Startet oppvarming av 15 liter vann til skylling.
16:05 80 74,5 70% Flyttet termometeret litt vekk fra sirkulasjonsslangen.
16:08 80 77,0 40%
16:09 78 78,1 0% Sirk utenfor. Nådd mesketrinn 2.
16:11 78 78,1 0% Sirk oppi.
16:12 76 77,5 20% Stopp sirk.
16:14 76 77,5

16:18 76 76,9 40% Start sirk.
16:20 78 75,7

16:21 79 76,3
Sirk utenfor.
16:22 77 76,2 50%
16:24 78

Sirk oppi.
16:26 79 76,4 60%
16:28 78 76,9

16:30 79 78,1 40%
16:31 79 78,3 20%
16:32 79 78,8 0% Sirk av.
16:34 78 78,6
Lokk helt på (fjernet sirkulasjonsslangen).
16:35 77 78,8

16:40 76 78,5
Koblet fra sirkuleringspumpe.
16:45

60% Avsluttet meskesteg 2.
16:46


Løftet opp maltsil. Termostat 110ºC.
16:53 81
100% 13 liter vann 80ºC skylling.
17:09 94

Tappet av 4.5 dl vørter og 5 dl utvasket mesk til ølbryggerbrød.
17.20


Målt opp ca 2 dl gjærslurry etter høstingen fra #14.
17:20 99
70% Koker! Startet kokeskjema. Tok 1 dl vørter for å måle pre-boil SG. Lokk halvveis på.
17:29

60% Koker godt.
17:35


Kokte over. Hadde lokket litt mer på enn ellers for en kort stund – litt for lenge...
17:38

70% Lokket mer til side.
17:42

60% Desinfisert gjæringsspann, gjærlås, sil.
17:50


H1 oppi. Vørter 43.5 cm høyt i koker. Tipper pre-boil var ca på 44.5 cm høyde.
18:35


H2 oppi.
18:36


Kjølespiral oppi. Lokk delvis på.
18:40


Protafloc oppi (halv tablett).
18:42 98
70% Fremdeles rullerende kok...
18:43 99
60%
18:48


H3 oppi. Yeast-VIT oppi.
18:50

0% Koker av. Start kjøling. H4 + H5 oppi.
19:20


Startet tapping. Stanset kjøling.
19:33


Ferdig tappet. Masse skum. Tøyt ut på sidene og igjennom hullet til gjærlåsen da jeg festet lokket. 26 liter inkludert 2 dl gjær i dunken.
20:35


Ferdig vasket.


Bilder

Athanum og Mosaic

OG-måling med oechselvekt

Vørter til avkjøling

Skummet mye i gjæringsspannet




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,