Gå til hovedinnhold

Batch #14 Amber Christmas Ale 2

Batch #14 blir et juleøl på nesten samme oppskrift som #6 Amber Christmas Ale fra i fjor, men det er noen forskjeller.

Jeg syntes metoden med å meske over natta fungerte bra for #13 så jeg gjentok denne prosessen, både fordi jeg ønsket å teste den igjen og fordi jeg hadde et noe trangt tidsskjema på lørdagen, selve bryggedagen.

Istedenfor å tørrhumle så tilsatte jeg store mengder humle helt til slutt på kokeskjemaet i det jeg startet avkjøling, fordi jeg sist fikk så mye humlerester over på flaskene noe jeg ønsker å unngå i år.

Gjæren er byttet ut. I fjor brukte jeg Danstar Nottingham, men i år ønsket jeg å prøve Safale US-05, som jeg har hatt suksess med fra de to siste bryggene. I tillegg har Bryggselv byttet ut sin anbefaling av gjær for dette ølsettet til Safale US-05 for bryggere som bruker tørrgjær.

Istedenfor å kjøpe ølsettet fra Bryggselv som jeg gjorde i fjor, så kjøpte jeg ingrediensene løst, knust malt hos Bryggeland i Drammen og humle hos Bryggselv på Hasle i Oslo. Jeg hadde to pakker Safale US-05 fra før.

På smertegrensen av mengde humle i bryggeriet

BB30 klarer maks 215 gram humle tilsatt under koking. Det kom noe humle ut sammen med vørteren da jeg tappet til gjæringsspannet. Etter tapping så jeg at humlerestene lå helt opp til tappetuten.

Dersom det trengs mer humle kan man vurdere humlepose på det siste av humle som tilsettes. Trolig må posen tas ut når vørteren skal tappes, ellers vil posen mest sannsynlig tette tappetuten. Kanskje kan posen bindes fast i et fiskesnøre, slik at posen enklere kan "fiskes opp" når vørteren skal tappes?

Nytt forsøk med plexi-glasslokket

Jeg hadde tidligere hatt problem med mye dugg på plexi-glasslokket slik at det ikke var mulig å se igjennom det, men løsningen viste seg å være veldig enkel.
Jeg spylte litt på undersiden av lokket med vørter fra sirkuleringsslangen, og vips, duggen ble borte og det gikk an å se igjennom.

I tillegg har jeg borret et lite hull i lokket, stort nok til at termometeret kunne stikkes nedi, slik at termometeret kan stå nedi mesken over lengre tid.
Dermed trenger ikke lokket å stå på skrå når jeg skal måle temperaturen i mesken, noe som begrenser varmetapet.

Bryggeskjema

Bryggedato: 06.11.2015
BRYGG NR: 14





Øltype: Amber Christmas Ale Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale malt 3-4 EBC 76,92% 296 59,20
0,500 Munich malt 25 EBC 7,69% 268 5,36
0,500 Caramel malt 30 EBC 7,69% 268 5,36
0,500 Caramel malt 120 EBC 7,69% 268 5,36


0,00%
0,00
6,500 Malt

75,28





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
15,00 Chinook 12,7 60 20,3
50,00 Centennial 8,5 15 11,3
50,00 Centennial 8,5 2 1,5
100,00 Centennial 8,5 0 0,0



0 0,0
215,00 HUMLE

33,2





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)












0,00 Tilsetninger











Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min.) Liter
Innmesk 74 67 5 22
1. mesking
67 60
2. mesking
78 60
Skylling 80 78 60 14










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 64 FG: 16





Utnyttelse: 70%
ABV: 6,0 %








Bitterhet (IBU): 38
Gjær type Safale US-05
Farge (EBC): 20












Date Temp (C)
1. Gjæring

18,0 2 uker
2. Gjæring


Flasking/Karbonering

20,0 2 uker










Kommentar:



Rehydrere tørrgjæren i kokt og avkjølt vann, ca 20 minutter før avkjøling starter.
2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet.
Starte med 22 liter meskevann.
Skylle (utvask) med 14 liter vann, 80ºC.

Kokeskjema

Bryggedato: 06.11.2015
BRYGG NR: 14





Øltype: Amber Christmas Ale Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1

75 15 Humle 2
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett, knust
85 5 Humle 3

88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Humle 4
90 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Hydrometer






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
1
Rent vann
0,000 0,0









2
Før kok
1,062 16,0






1,059

3














4
Etter kjøling
1,055 14,0
1,053 13,9
1,052 13,6
1,060

5
Siste avrenning fra maltsil
1,019 5,0











Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


21:15


Startet kveld 06.11.2015. Startet med å fylle vann. 31.5 cm høyde fra bunnen av maltsil. Maltsila står ca 2 cm opp fra bunnen. Omtrent 22 liter.
21.51 76ºC 76ºC
Startet innmesking. Varme av!
21:55


Ferdig innmesk.
21.56


Sirk med bøtte.
21:59
66ºC
På med lokk. Meske over natta. Start meskesteg 1.
22:07
69ºC
Målt dypt i mesk.
22:09


Sirkulerte mer med bøtte.
22:14
66ºC
Målt dypt i mesk.




Neste dag, 07.11.2015.
10:00 33ºC
50% Start meskesteg 2. Satt termostat 80ºC.
10:22

80% Sirk med pumpe utenfor maltsil.
10:29 64ºC 47ºC
Noe sirk oppi, så utenfor.
10:36 67ºC 58ºC
Sirkulert oppi i ca 5 minutter, så utenfor.
10:38
56ºC

10:39


Sirk oppi.
10:41

100%
10:42 66ºC 60ºC
Bruker plexi-lokket. Hjalp å spyle lokket med vørter for å unngå mye damp på lokket – ble lettere å se igjennom.
10:43 70ºC

Sirk utenfor.
10:48 83ºC

Sirk oppi.
10:50 75ºC
80% Varmer opp 15 liter vann til utmesk.
10:52 79ºC 64ºC
Trolig feil avlesing av mesketemperatur...?
10:53 80ºC
60%
10:56 79ºC 76ºC

10:57 80ºC 79ºC 10% Sirk utenfor.
11:00 78ºC


11:02 78ºC 75ºC 20%
11:04 77ºC
30%
11:07 78ºC


11:09 78ºC 75ºC

11:14 78ºC 75ºC 40%
11:16


Fortsetter å sirkulere oppi, renner fint igjennom ennå.
11:19 78ºC 78ºC
Trolig feil avlesing av mesketemperatur, målt i området hvor det pumpes sirkulert vørter til.
11:21
76ºC
Ny avlesing av mesketemp etter å ha flytta litt på sirkuleringsslangen.
11:22

50%
11:25 78ºC 77ºC

11:32 77ºC 78ºC
Målt opp humle: H1=15g Chinook 12.7%. H2=50g Centennial 8.5%. H3=50g Centennial 8.5%. H4=100g Centennial 8.5%.
11:35 77ºC 79ºC 30% Sirkulering av.
11:38


Løftet opp maltsila.
11:49

90% Utmesk. Helte over 14 liter vann på ca 80ºC. Termostat til 110ºC. Startet koking av vann til rehydrering av gjær.
11:55


Tappet av 4.5 dl vørter til brød.
12:03


Preboil: 30.2 liter (45.8 cm høyt i kokekjelen). Siler av skumlaget som legger seg på toppen (bruker fiskeøse).
12:15

70% Startet kokeskjema.
12:45


H1 oppi.
12:45


Rehydrerer gjær i 33ºC vann. 1 dl per pakke 11g tørrgjær (2 pakker).
13:02


Rørte i gjæren under rehydrering.
13:30


H2 oppi. Protafloc oppi (halv tablett). Kjølespiral oppi.
13:40


H3 oppi.
13:43

60% Yeast-VIT oppi, 2 gram.
13:44


Halvminuttet før 13:45 rørte jeg rundt i kokekjelen for å lage dragsug, for å bedre fordele humlen i H4 som skal tilsettes.
13:45

0% H4 oppi. Koker av. Kjøling på.
14:30


Startet tapping.
14:43


23.5 liter øl til gjæring.


Bilder

Letter å se igjennom plexi-glasset etter spyling med vørter.

Humle til oppmåling.

Full kokekjele, 30.2 liter preboil.

Oppmålt humle.

Gjær til rehydrering.

Vørter under koking. Silte bort skumlaget som la seg på toppen.

Brukte meskeskje til å røre ut humle og til å sentrifugere.

100 gram humle tilsatt ved kokeslutt.

Mye humlerester - på smertegrensen av hva bryggeriet mitt takler.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S