Gå til hovedinnhold

Innlegg

Tapping av #10 Honning Porter på flasker

#10 gjæret 1 uke på ca 17-19ºC og så 2 uker på 20-24ºC. Sukkerlake Var ca 24.5 liter øl i gjæringsspannet. Målte opp 115 gram sukker til karbonering, rørt ut i 5 dl kokende vann. FG Målte Brix til 7.0 - 7.4. Ved å regne med gjennomsnittet på 7.2 ble omregning FG til 1.013. Tapping Tappet på 12x0.33 bjørnunger, 28x0.33 andre små, 1x2.0 liter og 19x0.5 halvlitere. Totalt ble det ca 24.5 liter øl på flaske. Statistikk Bryggedato: 31.01.2015 BRYGG NR: 10 Øltype: WHITE HOUSE HONEY PORTER Volum (liter): 24.5 Gjær: Danstar Nottingham Avlesning refraktometer: SG Brix OG: 1,053 13,7 FG: 1,028 7,20 Kalkulator refraktometer: Brix fra SG Brix Korrigert SG OG: 13,10 13,10 1,054 FG: 7,07 7,20 1,013 ...

Batch #10 - Honning Porter

Jeg har nå Danstar Nottingham-slurry som er blitt noen generasjoner, men som fremdeles lager godt øl, og Kölsch'n ble veldig bra, så jeg bestemte meg for å ta sjansen til å sette enda et øl på denne gjæren. Etter litt søking etter en oppskrift ramlet jeg over Obamas White House Honey Porter. Oppskriften fra Det Hvite Hus bruker en blanding av maltekstrakt-sirup og mesking av spesialmalt, men jeg ønsket å gå all-grain - og tilpasset derfor oppskriften. Vannjusteringer Tidligere brygging har vært uten justering av vann, som heller ikke er så viktig siden vannet fra springen i utgangspunktet er svært bløtt, holder høy PH (ca 8) og er næringsrik på mineraler. Derimot har jeg lest at høy andel av mørk spesialmalt senker PH-verdien mye under meskeprosessen, og hvis PH-verdien ikke opprettholdes, så kan det gi syrlig og spiss smak på ølet. Derfor bestemte jeg meg for å tilsette 2 gram Natron (natriumbikarbonat, NaHCO3, E-nummer E500) i mesken for å stabilisere PH-verdien...