Gå til hovedinnhold

Tapping av #10 Honning Porter på flasker

#10 gjæret 1 uke på ca 17-19ºC og så 2 uker på 20-24ºC.

Sukkerlake

Var ca 24.5 liter øl i gjæringsspannet.
Målte opp 115 gram sukker til karbonering, rørt ut i 5 dl kokende vann.

FG

Målte Brix til 7.0 - 7.4.
Ved å regne med gjennomsnittet på 7.2 ble omregning FG til 1.013.

Tapping

Tappet på 12x0.33 bjørnunger, 28x0.33 andre små, 1x2.0 liter og 19x0.5 halvlitere.
Totalt ble det ca 24.5 liter øl på flaske.

Statistikk






Bryggedato: 31.01.2015
BRYGG NR: 10





Øltype: WHITE HOUSE HONEY PORTER Volum (liter): 24.5





Gjær: Danstar Nottingham






Avlesning refraktometer: SG Brix

OG: 1,053 13,7

FG: 1,028 7,20










Kalkulator refraktometer: Brix fra SG Brix Korrigert SG

OG: 13,10 13,10 1,054

FG: 7,07 7,20 1,013






ABV:

5,48%










Karbonering:



ABV før karbonering: 5,48%

Sukker (gram): 115

Sukker / liter (gram): 4,69

ABV økning karbonering: 0,28%

ABV på flaske: 5,76%






Gjærvasking

Vasket gjæren også denne gangen, men er usikker på om jeg skal bruke den igjen.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.