Gå til hovedinnhold

Vin #4 - Sonoma Dry Creek California - Chardonnay - 2023

Fakta og resultater

InformasjonBeskrivelseKommentar
DruetyperChardonnay
Drue stedDry Creek Valley, Sonoma, California, USA
Druer, produsentWineXpert, 14l druekonsentrat
Sats pH3,5pH=3,83 før tilsatt vinsyre
Sats dato04.08.2023
Sats liter23
Sats, SG (OG)1,1031,102@25C
GjærLalvin EC-1118
Tilsetning: Bentoniteja
Tilsetning: EikEikechips, amerikansk lys45g
Tilsetning: Nutrisalja8g
Tilsetning: SulfitPotassium Metabisulphite
Tilsetning: Kiesesolja12,5ml
Tilsetning: Chitosanja75ml
Flasket dato03.12.2023ca 4 mnd
Flasket liter21,5
Flasket, SG (FG)1,0005
ABV14,6%
FlasketyperØlflaske 0,33l, med ølkork.

Logg

DatoDag #BeskrivelseKommentar
04.08.20230Satte satsen. Fra vinsett.I uthus på murgulv.
Tilsatte 69g vinsyre.ph=3,80 før tilsetting av vinsyre.
13.08.20239SG=1,017
pH=3,423-pH-målinger: 3,40; 3,42; 3,42
19.08.202315SG=1,003
ph=3,503-pH-målinger: 3,52; 3,50; 3,50
Tilsatte 11g Malocid oppløst i 200ml vann.Rørt ut i 25C vann i 25min.
Smake.Smaksnotater: Moden frukt. Melon. Plomme. Noe syrlig. Grapefrukt. Noe fenolsk. God lengde.
26.08.202322Til temperaturkontrollert gjæringsskap på 20C.Det lakk litt fra lokket, men det kan kanskje skyldes at jeg bar litt i håndtaket og det kan ha lagt seg eikespon i mellom.
SG=1,002
ph=3,503-pH-målinger: 3,50; 3,49; 3,51
Omstikk til 23-liters PET-ballong med propp og gjærlås.Brukte hevert med liten meskepose på tuppen for å unngå tetting av eikespon i heverten.
Tilsatte 3g Campden (sulfitt).
Tilsatte 30g vinsyre.Brukte resten av posen med vinsyre.
05.11.202393Fjerne bunnfall og gjær.
Stakk om til nytt spann.
Tilsatte Sulfite/Sorbate (9,5g).Fulgte med vinsettet.
Stakk om tilbake til rengjort vinballong.
Ristet ut kullsyre.
Tilsatte Kieselsol (12,5ml)Fulgte med vinsettet.
Smake.Smaksnotater: Frisk. Fyldig og fruktig. Sitter lenge. Litt besk og stram i ettersmak. Ganske klar.
12.11.2023100Tilsatte Chitosan (75ml).Fulgte med vinsettet.
03.12.2023121Stakk om til tappekar med tut og flaskefyller.
Tilsatte 1,5g Campden.
FG=1,0005
Flasker: (64+2/3) * 0,33 liter = 21,4 liter




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,