Gå til hovedinnhold

Vin #4 - Sonoma Dry Creek California - Chardonnay - 2023

Fakta og resultater

InformasjonBeskrivelseKommentar
DruetyperChardonnay
Drue stedDry Creek Valley, Sonoma, California, USA
Druer, produsentWineXpert, 14l druekonsentrat
Sats pH3,5pH=3,83 før tilsatt vinsyre
Sats dato04.08.2023
Sats liter23
Sats, SG (OG)1,1031,102@25C
GjærLalvin EC-1118
Tilsetning: Bentoniteja
Tilsetning: EikEikechips, amerikansk lys45g
Tilsetning: Nutrisalja8g
Tilsetning: SulfitPotassium Metabisulphite
Tilsetning: Kiesesolja12,5ml
Tilsetning: Chitosanja75ml
Flasket dato03.12.2023ca 4 mnd
Flasket liter21,5
Flasket, SG (FG)1,0005
ABV14,6%
FlasketyperØlflaske 0,33l, med ølkork.

Logg

DatoDag #BeskrivelseKommentar
04.08.20230Satte satsen. Fra vinsett.I uthus på murgulv.
Tilsatte 69g vinsyre.ph=3,80 før tilsetting av vinsyre.
13.08.20239SG=1,017
pH=3,423-pH-målinger: 3,40; 3,42; 3,42
19.08.202315SG=1,003
ph=3,503-pH-målinger: 3,52; 3,50; 3,50
Tilsatte 11g Malocid oppløst i 200ml vann.Rørt ut i 25C vann i 25min.
Smake.Smaksnotater: Moden frukt. Melon. Plomme. Noe syrlig. Grapefrukt. Noe fenolsk. God lengde.
26.08.202322Til temperaturkontrollert gjæringsskap på 20C.Det lakk litt fra lokket, men det kan kanskje skyldes at jeg bar litt i håndtaket og det kan ha lagt seg eikespon i mellom.
SG=1,002
ph=3,503-pH-målinger: 3,50; 3,49; 3,51
Omstikk til 23-liters PET-ballong med propp og gjærlås.Brukte hevert med liten meskepose på tuppen for å unngå tetting av eikespon i heverten.
Tilsatte 3g Campden (sulfitt).
Tilsatte 30g vinsyre.Brukte resten av posen med vinsyre.
05.11.202393Fjerne bunnfall og gjær.
Stakk om til nytt spann.
Tilsatte Sulfite/Sorbate (9,5g).Fulgte med vinsettet.
Stakk om tilbake til rengjort vinballong.
Ristet ut kullsyre.
Tilsatte Kieselsol (12,5ml)Fulgte med vinsettet.
Smake.Smaksnotater: Frisk. Fyldig og fruktig. Sitter lenge. Litt besk og stram i ettersmak. Ganske klar.
12.11.2023100Tilsatte Chitosan (75ml).Fulgte med vinsettet.
03.12.2023121Stakk om til tappekar med tut og flaskefyller.
Tilsatte 1,5g Campden.
FG=1,0005
Flasker: (64+2/3) * 0,33 liter = 21,4 liter




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.