Gå til hovedinnhold

Vin #3 - California Chardonnay - 2023

Fakta og resultater

InformasjonBeskrivelseKommentar
DruetyperChardonnay
Drue stedCalifornia, USA
Druer, produsentWineXpert, 8l druekonsentrat
Sats pH3,48
Sats dato04.08.2023
Sats liter23
Sats, SG (OG)1,0961,094@28C
GjærLalvin EC-1118
Tilsetning: Bentoniteja
Tilsetning: EikEikechips, amerikansk medium
Tilsetning: Nutrisalja
Tilsetning: SulfitPotassium Metabisulphite
Tilsetning: Kiesesolja
Tilsetning: Chitosanja
Flasket dato03.12.2023ca 4 mnd
Flasket liter20,4
Flasket, SG (FG)1,003
ABV13,2%
FlasketyperØlflaske 0,5l, med ølkork.


Logg

DatoDag #BeskrivelseKommentar
04.08.20230Satte satsen. Fra vinsett.I uthus på murgulv.
13.08.20239SG=1,053
pH=3,393-pH-målinger: 3,41; 3,40; 3,39
19.08.202315SG=1,018
ph=3,452-pH-målinger: 3,45; 3,45
Tilsatte 2g Sorbistat + 2g Campden
Smake.Smaksnotater: Veldig syrlig. Eple. Litt alkoholsk. Noe stikkelsbær. Frisk.
26.08.202322Til temperaturkontrollert gjæringsskap på 20C.Brukte hevert med liten meskepose på tuppen for å unngå tetting av eikespon i heverten.
SG=1,014
ph=3,452-pH-målinger: 3,45; 3,45
Omstikk til 23-liters PET-ballong med propp og gjærlås.
Tilsatte 3g Campden (sulfitt).
05.11.202393Fjerne bunnfall og gjær.
Stakk om til nytt spann.
Tilsatte Sulfite/Sorbate (9,5g).Fulgte med vinsettet.
Stakk om tilbake til rengjort vinballong.
Ristet ut kullsyre.
Tilsatte Kieselsol (12,5ml)Fulgte med vinsettet.
Smake.Smaksnotater: Litt alkoholsk. Stamt og kanskje litt bittert. Bedre etter omstikk.
12.11.2023100Tilsatte Chitosan (75ml).Fulgte med vinsettet.
03.12.2023121Stakk om til tappekar med tut og flaskefyller.
Tilsatte 1,5g Campden.
FG=1,003
Flasker: 40+2/3 * 0,5 liter = 20,4 liter




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.