Gå til hovedinnhold

Utstyr

Mitt bryggeoppsett.

Utstyrsliste bryggedag

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60
Dimensjoner på Beer Brew 30

Generelt utstyr for brygging (gammel, gjaldt for BB30)

  • Beer Brew 30, med:
    • maltsil
    • ring som maltsila kan settes oppå
    • lokk
    • Hjemmelaget plexi-lokk
  • Sirkuleringspumpe
  • Strømpadde (minst 2 uttak, for BB30 og sirkuleringspumpe)
  • Kjølespiral (med slanger for kobling til spring)
  • Digitalt termometer (med lang målestav)
  • Vannslange, 2 meter (for å fylle brygget og for vasking)
  • Meskeskje
  • Fiskeøse (for å sile av skumtopp og for å spa utvaska mask)
  • Tommestokk (for å måle vannmengde ved mesking og preboil-size)
  • Bøtte 10 liter
  • Lite målebeger (5 dl)
  • Krus (for smaking)

Utstyr for desinfisering

  • Bøtte 5 liter, for blanding
  • Pipette
  • Klut for desinfisering
  • Starsan (desinfiseringsmiddel, syre)

Utstyr for måling av vørterstyrke

  • Hydrometer (oechselvekt)
  • Refraktometer
  • Pipette

Utstyr for utmesk

  • 10 liter kjele
  • 5 liter kjele
  • Liten kjele (for øsing)
  • Komfyr for oppvarming

Utstyr for overføring til gjæringsspann

  • 30 liters gjæringsspann med lokk
  • Gjærlås (med topplokk og pakning)
  • Stor sil, finmasket (for å lufte vørteren ved tapping til gjæringsspann)

Utstyr for vasking

  • Vaskemiddel (sterkrens)
  • Oppvasksbørste
  • Klut for vask


Utstyrsliste tapping

  • Hevert (med pumpe for igangsetting)
  • Flaskefyller, med låsetapp
  • Ekstra gjæringsspann med tappetut, til omstikking av øl for tilsetting av sukkerlake
  • Korker
  • Flasker
  • Korkemaskin
  • Flasketre (for avrenning etter desinfisering av flasker)
  • Starsan (desinfiseringsmiddel, syre)
  • Flaskeskyller

Sukkerlake

  • Liten kjele for koking av 5 dl vann med sukker
  • Komfyr
  • Sukker

Utstyr for måling av alkohol

  • Hydrometer (oechselvekt)
  • Refraktometer
  • Pipette


Utstyr for vasking

  • Vaskemiddel (sterkrens)
  • Klut for vask

5 liters blå bøtte

Skala i bøtta er litt feil.
4 liter vann står til toppen av 4-tallet (litt over streken).

Beer Brew 30

Topp av "Beer Brew"-merket (egentlig 2mm over) er 26 liter.

Plastpose (normal størrelse, fra dagligvarebutikker)

Veier 22 gram.

Populære innlegg fra denne bloggen

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl.

Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no.

Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert.
I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter.


Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger.









Bryggedato:26.08.2014
BRYGG NR:2




Øltype:WEISSBIER
Volum (liter)25




Vekt (kg)Malt
Maks utbytte/kg/literMaks utbytte3Pilsnermalt
300363Hvete malt
32839,36



0



06Malt

75,36




Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring.
Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker.

Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring.

Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de.
Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget.

Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW.
Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder.

Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dyttet ned i b…

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker.
Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet.

Desinfisering Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr.
Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding.

Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet.


Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka.
Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann.
Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel.

For måling av alkoholmengde finnes det kalkulatorer på Internett, for eksempel Alcohol By …