Gå til hovedinnhold

Utstyr

Mitt bryggeoppsett.

Utstyrsliste bryggedag

Dimensjoner på Beer Brew 30

Generelt utstyr for brygging (gammel, gjaldt for BB30)

  • Beer Brew 30, med:
    • maltsil
    • ring som maltsila kan settes oppå
    • lokk
    • Hjemmelaget plexi-lokk
  • Sirkuleringspumpe
  • Strømpadde (minst 2 uttak, for BB30 og sirkuleringspumpe)
  • Kjølespiral (med slanger for kobling til spring)
  • Digitalt termometer (med lang målestav)
  • Vannslange, 2 meter (for å fylle brygget og for vasking)
  • Meskeskje
  • Fiskeøse (for å sile av skumtopp og for å spa utvaska mask)
  • Tommestokk (for å måle vannmengde ved mesking og preboil-size)
  • Bøtte 10 liter
  • Lite målebeger (5 dl)
  • Krus (for smaking)

Utstyr for desinfisering

  • Bøtte 5 liter, for blanding
  • Pipette
  • Klut for desinfisering
  • Starsan (desinfiseringsmiddel, syre)

Utstyr for måling av vørterstyrke

  • Hydrometer (oechselvekt)
  • Refraktometer
  • Pipette

Utstyr for utmesk

  • 10 liter kjele
  • 5 liter kjele
  • Liten kjele (for øsing)
  • Komfyr for oppvarming

Utstyr for overføring til gjæringsspann

  • 30 liters gjæringsspann med lokk
  • Gjærlås (med topplokk og pakning)
  • Stor sil, finmasket (for å lufte vørteren ved tapping til gjæringsspann)

Utstyr for vasking

  • Vaskemiddel (sterkrens)
  • Oppvasksbørste
  • Klut for vask


Utstyrsliste tapping

  • Hevert (med pumpe for igangsetting)
  • Flaskefyller, med låsetapp
  • Ekstra gjæringsspann med tappetut, til omstikking av øl for tilsetting av sukkerlake
  • Korker
  • Flasker
  • Korkemaskin
  • Flasketre (for avrenning etter desinfisering av flasker)
  • Starsan (desinfiseringsmiddel, syre)
  • Flaskeskyller

Sukkerlake

  • Liten kjele for koking av 5 dl vann med sukker
  • Komfyr
  • Sukker

Utstyr for måling av alkohol

  • Hydrometer (oechselvekt)
  • Refraktometer
  • Pipette


Utstyr for vasking

  • Vaskemiddel (sterkrens)
  • Klut for vask

5 liters blå bøtte

Skala i bøtta er litt feil.
4 liter vann står til toppen av 4-tallet (litt over streken).

Beer Brew 30

Topp av "Beer Brew"-merket (egentlig 2mm over) er 26 liter.

Plastpose (normal størrelse, fra dagligvarebutikker)

Veier 22 gram.

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy