Ekstraktbrygg med Brewferm Oranje Bock på 1.5 kg.
Plan er å sette 12 liter vørter og tilsette Hornindal kveik. Kastet gjæren som fulgte med. Mye mer spennende med kveik!
Oppskriften til ekstrakten sier at man skal tilsette 504g sukker på 12 liter vørter og da ende opp med OG=1.054, men jeg dropper det. Min mening er at tilsetting av vanlig hvitt sukker i vørteren bare er tull og vil tynne ut ølet. Siden jeg ikke tilsetter noe annet fermenterbart så ender jeg opp med OG=1.038.
Fant noe egenhøstet humle (Northern Brewer) i fryseren. Husker ikke hvilket år det er fra, men det kan hende det var høsten 2019... Målt opp 43g. Jeg er usikker på hva alfasyren på denne humlen er siden den er egenhøstet, men den er nok ikke så høy. Jeg tar en gjetning på 4% alfasyrer (Alpha Acid), og kalkulerte at det blir IBU på 26. Det er litt humle i ekstrakten fra før, så det blir mer enn nok. Puttet humlen oppi en humlepose, så oppi 3 liter kokende vann. Skal koke i 30 minutter.
3 liter kokende vann (100ºC) tilsatt oppi spannet med 9 liter vørter (7.5 liter vann pluss ekstrakten) på ca 15ºC gir 12 liter på ca 36ºC. En fin temperatur for kveik. Måtte etterfylle 0.5 liter vann så jeg nådde 12 liter. Endte på 34ºC i gjæringsspannet, i følge temperaturstripsen jeg har festa på spannet.
Tilsatte en minimal mengde kveik...
Kalkulator for vanntemperatur:
http://www.onlineconversion.com/mixing_water.htm
Kalkulator for OG:
https://brewedbyus.com/info/calculators/gravity/
Kalkulator IBU:
https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Plan er å sette 12 liter vørter og tilsette Hornindal kveik. Kastet gjæren som fulgte med. Mye mer spennende med kveik!
Oppskriften til ekstrakten sier at man skal tilsette 504g sukker på 12 liter vørter og da ende opp med OG=1.054, men jeg dropper det. Min mening er at tilsetting av vanlig hvitt sukker i vørteren bare er tull og vil tynne ut ølet. Siden jeg ikke tilsetter noe annet fermenterbart så ender jeg opp med OG=1.038.
Fant noe egenhøstet humle (Northern Brewer) i fryseren. Husker ikke hvilket år det er fra, men det kan hende det var høsten 2019... Målt opp 43g. Jeg er usikker på hva alfasyren på denne humlen er siden den er egenhøstet, men den er nok ikke så høy. Jeg tar en gjetning på 4% alfasyrer (Alpha Acid), og kalkulerte at det blir IBU på 26. Det er litt humle i ekstrakten fra før, så det blir mer enn nok. Puttet humlen oppi en humlepose, så oppi 3 liter kokende vann. Skal koke i 30 minutter.
3 liter kokende vann (100ºC) tilsatt oppi spannet med 9 liter vørter (7.5 liter vann pluss ekstrakten) på ca 15ºC gir 12 liter på ca 36ºC. En fin temperatur for kveik. Måtte etterfylle 0.5 liter vann så jeg nådde 12 liter. Endte på 34ºC i gjæringsspannet, i følge temperaturstripsen jeg har festa på spannet.
Tilsatte en minimal mengde kveik...
Egenhøstet humle |
Kalkulator for vanntemperatur:
http://www.onlineconversion.com/mixing_water.htm
Kalkulator for OG:
https://brewedbyus.com/info/calculators/gravity/
Kalkulator IBU:
https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Kommentarer
Legg inn en kommentar