Gå til hovedinnhold

Første brygg i ny leilighet i Oslo - ekstraktbrygg med kveik

Ekstraktbrygg med Brewferm Oranje Bock på 1.5 kg.
Plan er å sette 12 liter vørter og tilsette Hornindal kveik. Kastet gjæren som fulgte med. Mye mer spennende med kveik!

Oppskriften til ekstrakten sier at man skal tilsette 504g sukker på 12 liter vørter og da ende opp med OG=1.054, men jeg dropper det. Min mening er at tilsetting av vanlig hvitt sukker i vørteren bare er tull og vil tynne ut ølet. Siden jeg ikke tilsetter noe annet fermenterbart så ender jeg opp med OG=1.038.

Fant noe egenhøstet humle (Northern Brewer) i fryseren. Husker ikke hvilket år det er fra, men det kan hende det var høsten 2019... Målt opp 43g. Jeg er usikker på hva alfasyren på denne humlen er siden den er egenhøstet, men den er nok ikke så høy. Jeg tar en gjetning på 4% alfasyrer (Alpha Acid), og kalkulerte at det blir IBU på 26. Det er litt humle i ekstrakten fra før, så det blir mer enn nok. Puttet humlen oppi en humlepose, så oppi 3 liter kokende vann. Skal koke i 30 minutter.

3 liter kokende vann (100ºC) tilsatt oppi spannet med 9 liter vørter (7.5 liter vann pluss ekstrakten) på ca 15ºC gir 12 liter på ca 36ºC. En fin temperatur for kveik. Måtte etterfylle 0.5 liter vann så jeg nådde 12 liter. Endte på 34ºC i gjæringsspannet, i følge temperaturstripsen jeg har festa på spannet.

Tilsatte en minimal mengde kveik...




Egenhøstet humle


Kalkulator for vanntemperatur:
http://www.onlineconversion.com/mixing_water.htm

Kalkulator for OG:
https://brewedbyus.com/info/calculators/gravity/

Kalkulator IBU:
https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy