I fjor satte jeg juleølet 4. november. I år ble det satt 6. oktober. En stor forbedring vil jeg påstå. I år rekker jeg å kose meg litt med ølet før julenissen kommer stormende inn døra for et horn eller ti.
I fjor brukte jeg en muligens noe gammel gjærslurry og den kom i gang med gjæringen litt seint syntes jeg. I år brukte jeg nye pakker av tørrgjær.
Jeg glemte å lese av SG før kok.
Temperaturkontrollert gjæringsskap
Jeg kjøpte en temperaturkontroller Inkbird ITC-308 som jeg koblet til et gammelt kjøleskap for å få litt bedre kontroll over temperaturen. Det er enklere å justere temperaturen i et mindre skap enn i et stort rom. Jeg brukte et gammelt kjøleskap. Jeg har lest om noen som har forsøkt å borre hull i kjøleskap for å tre inn ledninger, men som har bommet og truffet kjøleskapets kjølerør og dermed ødelagt kjøleskapet. Min løsning for å plassere temperatursensoren var å feste noen møbelknotter i karmen til døra og teipe fast ledningen mellom knottene.
|
Baksiden av temperaturkontrolleren |
|
Temperaturkontrolleren før tilkobling |
Jeg har foreløpig ikke montert noen varmekilde til kontrolleren, så den kan vel sies å være bare delvis temperaturkontrollert. Jeg har plassert en varmeovn i rommet for å gi litt varme når det trengs. Planen er å kjøpe noe form for frostsikring eller en liten lyspære, men litt forskning gjenstår ennå...
Oppskrift (brewtarget)
Batch Size | 49.914 L | Boil Size | 59.750 L |
Boil Time | 1.167 hr | Efficiency | 77% |
OG | 1.062 sg | FG | 1.015 sg |
ABV | 6.3% | IBU | 42.0 (Tinseth) |
Color | 22.3 ebc (Morey) | Estimated calories (per 33 cl) | 190 |
Fermentables
Total grain: 13.000 kg
Name | Type | Amount | Mashed | Late | Yield | Color |
Weyermann - Pale Ale Malt | Grain | 10.000 kg | Yes | No | 85% | 5.0 ebc |
Caramel/Crystal Malt - 10L | Grain | 1.000 kg | Yes | No | 75% | 30.0 ebc |
Caramunich Malt | Grain | 1.000 kg | Yes | No | 72% | 120.0 ebc |
Munich Malt - 10L | Grain | 1.000 kg | Yes | No | 77% | 25.0 ebc |
Hops
Name | Alpha | Amount | Use | Time | Form | IBU |
Chinook | 8.5% | 36.000 g | First Wort | 1.250 hr | Pellet | 16.0 |
Centennial | 9.7% | 100.000 g | Boil | 15.000 min | Pellet | 22.2 |
Centennial | 9.7% | 100.000 g | Boil | 2.000 min | Pellet | 3.8 |
Centennial | 9.7% | 100.000 g | Dry Hop | 0.000 s | Pellet | 0.0 |
Misc
Name | Type | Use | Amount | Time |
Natriumbikarbonat (NaHCO3, E500) | Water Agent | Mash | 4.000 g | 2.000 hr |
Kalsiumsulfat (Gips) | Water Agent | Mash | 17.000 g | 2.000 hr |
Kalsiumsulfat (Gips) | Water Agent | Boil | 10.000 g | 1.000 hr |
Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt) | Water Agent | Mash | 4.000 g | 2.000 hr |
Yeast
Name | Type | Form | Amount | Stage |
Safale S-05 | Ale | Dry | 33.00 mL | Primary |
Mash
Name | Type | Amount | Temp | Target Temp | Time |
Conversion | Infusion | 40.000 L | 71.000 C | 66.000 C | 2 hr |
Final Batch Sparge | Infusion | 30.000 L | 79.000 C | 78.000 C | 20 min |
Instructions
- Add 10.000 kg Weyermann - Pale Ale Malt, 1.000 kg Munich Malt - 10L, 1.000 kg Caramel/Crystal Malt - 10L, 1.000 kg Caramunich Malt to the mash tun.
- Bring 40.000 L water to 71.000 C, 30.000 L water to 79.000 C for upcoming infusions.
- Add 40.000 L water at 71.000 C to mash to bring it to 66.000 C. Hold for 1.500 hr.
- Add 30.000 L water at 79.000 C to mash to bring it to 78.000 C. Hold for 20.000 min.
- Do first wort hopping with 36.000 g Chinook,.
- Bring the wort to a boil and hold for 1.167 hr.
- Put 100.000 g Centennial into boil for 15.000 min.
- Put 100.000 g Centennial into boil for 2.000 min.
- Stop boiling the wort.
- You should have 50.414 L wort post-boil. You anticipate losing 500.000 mL to trub and chiller loss. The final volume in the primary is 49.914 L.
- Cool wort and pitch Safale S-05 Ale yeast, to the primary.
- Let ferment until FG is 1.015 sg.
- Transfer beer to secondary.
- Put 100.000 g Centennial into fermenter for 0.000 s.
Stilmessig hører denne hjemme under 19A i BJCP 2015.
Målinger og SG
Volum før kok på ca 59 liter. Glemte å måle SG før kok.
Målte OG til 1.062.
Ble 50.5 liter fordelt på 2 gjæringsspann.
Bryggelogg
|
Bryggedato: |
06.10.2019 |
|
BRYGG NR: |
35 |
|
Navn: |
Sheepshank 2019 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt). |
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W. |
|
|
Temperatur |
|
|
|
|
|
Klokke |
Koker |
Mesk |
Effekt |
Kommentar |
|
|
|
12:12 |
|
|
3000 |
40 liter meskevann til oppvarming. |
12:40 |
|
|
3000 |
Tilsatt vannjusteringer. |
12:52 |
63,3 |
|
3000 |
Kornet holder 15ºC. 13 kg. 40 liter vann. Beregnet innmesk ved 72.8ºC. |
13:05 |
72,8 |
|
0 |
Start innmesk! |
13:11 |
|
67,9 |
0 |
Ferdig innmesk! |
|
|
|
|
Sirkulert med bøtte noen ganger. Rørt godt. Målt 67.9ºC på sirkulert vørter. Litt høyt Lokk på. |
13:20 |
|
|
|
Termostat på 70ºC (viser 64ºC) med 1000W. Målt opp 30 liter skyllevann med vannjusteringer. |
13:35 |
|
68,0 |
|
|
14:10 |
|
67,3 |
|
|
14:43 |
|
67,3 |
|
|
15:00 |
|
67,2 |
|
64.1ºC til 65.7ºC dypt i mesk. Litt ujevnt fordelt temperatur. |
|
|
|
|
Det betyr vel at temperatur ved innmesk sikkert var OK. |
15:05 |
|
|
|
Ferdig mesketrinn1! |
15:05 |
|
|
3000 |
Start oppvarming og sirk m/pumpe til mesketrinn 2! |
15:17 |
|
|
0 |
79ºC i topp ved skylling. Justerte termostat til å koble ut nå. |
15:20 |
|
|
2000 |
Sirkulasjonspumpa røyk! Æsj! Ned til 2000W. |
|
|
|
|
Lunsj... |
16:00 |
|
77,0 |
|
Sirkulert mye med bøtte. 76-78ºC i mesk. |
16:10 |
|
|
|
Ferdig mesketrinn 2! |
|
|
|
|
Begynner skylling. Vanligvis brukt pumpa til å overføre skyllevann, men nå får jeg bruke tyngdekraft og bøtter. Begynt tapping til spann. |
16:15 |
|
|
|
Tilsatt Chinook som First Wort Hopping i første spann. Ble 37g istedenfor 36g. |
16:25 |
|
|
|
20 liter overført til spann 1 |
16:45 |
|
|
|
40 liter overført. |
17:09 |
|
|
|
58 liter overført. Ferdig mesking. Starter vask av bryggekjele. |
17:24 |
|
|
|
Spadd ut mask og vasket. Målt siste avrenning i kjelen til 1.020, som jeg tok vare på og tilsatte kokekjelen. |
17:32 |
|
|
3000 |
59-60 liter vørter til kokekjele. |
18:35 |
|
|
2000 |
Spar ut proteinskum fra toppen. Koker! |
19:00 |
|
|
3000 |
Øker effekter for å få bedre rullerende kok. |
|
|
|
|
Bruker Centennial fra de mindre pakkene jeg pakket om 17.mars 2019. |
19:17 |
|
|
|
Tilsatte gjærnæring. Litt for tidlig egentlig... |
19:26 |
|
|
2000 |
Koker godt nå. Ned til 2000W. |
19:30 |
|
|
0 |
Stopp koking! Start kjøling! Isolasjon av. Glemte å måle preboil-SG. |
20:54 |
|
|
|
Ferdig tappet! |
|
|
|
|
#25A på 25 liter pluss gjær. |
|
|
|
|
#35B på 25.5 liter pluss gjær. |
|
|
|
|
OG målt til 1.062. |
22:15 |
|
|
|
Ferdig vasket (inkl middag)! Tid: 10 timer. |
Kommentarer
Legg inn en kommentar