Gå til hovedinnhold

Batch #35 - American Amber Christmas Ale - Sheepshank 2019

I fjor satte jeg juleølet 4. november. I år ble det satt 6. oktober. En stor forbedring vil jeg påstå. I år rekker jeg å kose meg litt med ølet før julenissen kommer stormende inn døra for et horn eller ti.

I fjor brukte jeg en muligens noe gammel gjærslurry og den kom i gang med gjæringen litt seint syntes jeg. I år brukte jeg nye pakker av tørrgjær.

Jeg glemte å lese av SG før kok.

Temperaturkontrollert gjæringsskap

Jeg kjøpte en temperaturkontroller Inkbird ITC-308 som jeg koblet til et gammelt kjøleskap for å få litt bedre kontroll over temperaturen. Det er enklere å justere temperaturen i et mindre skap enn i et stort rom. Jeg brukte et gammelt kjøleskap. Jeg har lest om noen som har forsøkt å borre hull i kjøleskap for å tre inn ledninger, men som har bommet og truffet kjøleskapets kjølerør og dermed ødelagt kjøleskapet. Min løsning for å plassere temperatursensoren var å feste noen møbelknotter i karmen til døra og teipe fast ledningen mellom knottene.


Baksiden av temperaturkontrolleren

Temperaturkontrolleren før tilkobling
Jeg har foreløpig ikke montert noen varmekilde til kontrolleren, så den kan vel sies å være bare delvis temperaturkontrollert. Jeg har plassert en varmeovn i rommet for å gi litt varme når det trengs. Planen er å kjøpe noe form for frostsikring eller en liten lyspære, men litt forskning gjenstår ennå...

Oppskrift (brewtarget)

Batch Size49.914 LBoil Size59.750 L
Boil Time1.167 hrEfficiency77%
OG1.062 sgFG1.015 sg
ABV6.3%IBU42.0 (Tinseth)
Color22.3 ebc (Morey)Estimated calories (per 33 cl)190

Fermentables

Total grain: 13.000 kg
NameTypeAmountMashedLateYieldColor
Weyermann - Pale Ale MaltGrain10.000 kgYesNo85%5.0 ebc
Caramel/Crystal Malt - 10LGrain1.000 kgYesNo75%30.0 ebc
Caramunich MaltGrain1.000 kgYesNo72%120.0 ebc
Munich Malt - 10LGrain1.000 kgYesNo77%25.0 ebc

Hops

NameAlphaAmountUseTimeFormIBU
Chinook8.5%36.000 gFirst Wort1.250 hrPellet16.0
Centennial9.7%100.000 gBoil15.000 minPellet22.2
Centennial9.7%100.000 gBoil2.000 minPellet3.8
Centennial9.7%100.000 gDry Hop0.000 sPellet0.0

Misc

NameTypeUseAmountTime
Natriumbikarbonat (NaHCO3, E500)Water AgentMash4.000 g2.000 hr
Kalsiumsulfat (Gips)Water AgentMash17.000 g2.000 hr
Kalsiumsulfat (Gips)Water AgentBoil10.000 g1.000 hr
Kalsiumkarbonat (CaCO3, kritt)Water AgentMash4.000 g2.000 hr

Yeast

NameTypeFormAmountStage
Safale S-05AleDry33.00 mLPrimary

Mash

NameTypeAmountTempTarget TempTime
ConversionInfusion40.000 L71.000 C66.000 C2 hr
Final Batch SpargeInfusion30.000 L79.000 C78.000 C20 min

Instructions

  1. Add 10.000 kg Weyermann - Pale Ale Malt, 1.000 kg Munich Malt - 10L, 1.000 kg Caramel/Crystal Malt - 10L, 1.000 kg Caramunich Malt to the mash tun.
  2. Bring 40.000 L water to 71.000 C, 30.000 L water to 79.000 C for upcoming infusions.
  3. Add 40.000 L water at 71.000 C to mash to bring it to 66.000 C. Hold for 1.500 hr.
  4. Add 30.000 L water at 79.000 C to mash to bring it to 78.000 C. Hold for 20.000 min.
  5. Do first wort hopping with 36.000 g Chinook,.
  6. Bring the wort to a boil and hold for 1.167 hr.
  7. Put 100.000 g Centennial into boil for 15.000 min.
  8. Put 100.000 g Centennial into boil for 2.000 min.
  9. Stop boiling the wort.
  10. You should have 50.414 L wort post-boil. You anticipate losing 500.000 mL to trub and chiller loss. The final volume in the primary is 49.914 L.
  11. Cool wort and pitch Safale S-05 Ale yeast, to the primary.
  12. Let ferment until FG is 1.015 sg.
  13. Transfer beer to secondary.
  14. Put 100.000 g Centennial into fermenter for 0.000 s.

Stilmessig hører denne hjemme under 19A i BJCP 2015.


Målinger og SG

Volum før kok på ca 59 liter. Glemte å måle SG før kok.

Målte OG til 1.062.
Ble 50.5 liter fordelt på 2 gjæringsspann.

Bryggelogg



Bryggedato: 06.10.2019
BRYGG NR: 35

Navn: Sheepshank 2019










Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt).
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


12:12

3000 40 liter meskevann til oppvarming.
12:40

3000 Tilsatt vannjusteringer.
12:52 63,3
3000 Kornet holder 15ºC. 13 kg. 40 liter vann. Beregnet innmesk ved 72.8ºC.
13:05 72,8
0 Start innmesk!
13:11
67,9 0 Ferdig innmesk!




Sirkulert med bøtte noen ganger. Rørt godt. Målt 67.9ºC på sirkulert vørter. Litt høyt Lokk på.
13:20


Termostat på 70ºC (viser 64ºC) med 1000W. Målt opp 30 liter skyllevann med vannjusteringer.
13:35
68,0

14:10
67,3

14:43
67,3

15:00
67,2
64.1ºC til 65.7ºC dypt i mesk. Litt ujevnt fordelt temperatur.




Det betyr vel at temperatur ved innmesk sikkert var OK.
15:05


Ferdig mesketrinn1!
15:05

3000 Start oppvarming og sirk m/pumpe til mesketrinn 2!
15:17

0 79ºC i topp ved skylling. Justerte termostat til å koble ut nå.
15:20

2000 Sirkulasjonspumpa røyk! Æsj! Ned til 2000W.




Lunsj...
16:00
77,0
Sirkulert mye med bøtte. 76-78ºC i mesk.
16:10


Ferdig mesketrinn 2!




Begynner skylling. Vanligvis brukt pumpa til å overføre skyllevann, men nå får jeg bruke tyngdekraft og bøtter. Begynt tapping til spann.
16:15


Tilsatt Chinook som First Wort Hopping i første spann. Ble 37g istedenfor 36g.
16:25


20 liter overført til spann 1
16:45


40 liter overført.
17:09


58 liter overført. Ferdig mesking. Starter vask av bryggekjele.
17:24


Spadd ut mask og vasket. Målt siste avrenning i kjelen til 1.020, som jeg tok vare på og tilsatte kokekjelen.
17:32

3000 59-60 liter vørter til kokekjele.
18:35

2000 Spar ut proteinskum fra toppen. Koker!
19:00

3000 Øker effekter for å få bedre rullerende kok.




Bruker Centennial fra de mindre pakkene jeg pakket om 17.mars 2019.
19:17


Tilsatte gjærnæring. Litt for tidlig egentlig...
19:26

2000 Koker godt nå. Ned til 2000W.
19:30

0 Stopp koking! Start kjøling! Isolasjon av. Glemte å måle preboil-SG.
20:54


Ferdig tappet!




#25A på 25 liter pluss gjær.




#35B på 25.5 liter pluss gjær.




OG målt til 1.062.
22:15


Ferdig vasket (inkl middag)! Tid: 10 timer.


Bilder

(delvis) temperaturstyrt gjæringsskap tilkoblet kjøleskapet.



Temperaturkontrolleren etter tilkobling til kjøleskapet.

#35 A og 

#35 Sheepshank 2019 til gjæring i 2 spann

Mesking av #35 Sheepshank 2019


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,