Gå til hovedinnhold

Batch #30 - American Pale Ale Mosaic - Sommerfuglløkka

Andre brygg på BB60.

Gikk tom for kalsiumsulfat (gips, CaSO4) i dag, så det ble bare 2g til skyllevannet (skulle hatt 9g). Må kjøpe mer.

Vanligvis har jeg brukt kun Mosaic-humle til dette ølet, men jeg hadde noen åpne poser i fryseren, så for bittering så brukte jeg noe gammel Mosaic og Centennial (9% AA), som muligens har vært åpnet 1 års tid.

Brukte 3 pakker Safale US-05 fordelt på 2 gjæringsspann, så ca 1.5 pakke til hver, rehydrert.

Fjernet proteinskummet som la seg på toppen under kok.

Effekten på BB60

Målte effekten som BB60 trekker når de forskjellige varmeelemente er i bruk.
Når den viser "Keep Warm" så betyr det 0 Watt, altså, ingen varme.
Når kun 1000W-elementet er på så trekker den 4.23A som er 981 watt. 2000W-elementet trekker 1856 watt. Når både 1000W- og 2000W-elementene er på så trekker de ca 2730 watt. Effekten var noe varierende, noe høyere og noe lavere, og maksimalt trakk den 2780 watt.

Bryggeskjema

Bryggedato: 08.04.2018
BRYGG NR: 30






Navn: Sommerfuglløkka


Kategori: American Ale Volum (liter) 50
Subtype: American Pale Ale


BJCP: 18B @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
10,000 Pale Ale 3-4 EBC 83,33% 296 59,20
1,600 Caramel malt 40 EBC 13,33% 268 8,58
0,400 Hvetemalt 3,33% 268 2,14


0,00% 268 0,00


0,00%
0,00
12,000 Malt

69,92






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
47,00 Centennial (FWH) 9 120 20,3
30,00 Mosaic 12 30 12,2
20,00 Mosaic 12 10 3,8
20,00 Mosaic 12 5 2,1
90,00 Mosaic 12 0 0,0
207,00 HUMLE

38,5






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring








0,00



0,00
0,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 72 65 5 40
1. mesking
65 90

2. mesking
78 5

Skylling 80 78 30 30












Vannjusteringer Natron (E500) Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsium-karbonat (kritt) (E170)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk

12g
4g
Skylling

9g













Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 60 FG: 15
Førkok SG: 55









Utnyttelse mesking: 86%
ABV: 6,1 %









Bitterhet (IBU): 37
Gjær type Safale US-05 (3pk á 11g)
Farge (EBC): 14














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

20,0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20,0 2 uker


Kokeskjema

Bryggedato: 08.04.2018
BRYGG NR: 30





Navn: Sommerfuglløkka Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
-30 120 Humle 1 (FWH)

60 30 Humle 2
75 15 Humle 3
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, hel tablett
85 5 Humle 4

88 2 Yeast-VIT, 3 gram
90 0 Skru av koker. Start kjøling. Whirlpool.
91 -1 Humle 5 (etter avkjøling)

Målinger og SG

Preboil SG: 1.053 (hydrometer)
Preboil size: 60 liter

OG: 1.058 (hydrometer)

Bryggelogg

Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt).
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


13:00

3000 Oppvarming av meskevann. Isolert kjelen. Lokk på.




Temperatur på malten er ca 10ºC. Starte innmesk ved 71.2ºC.
13:49
71.1 1000 Start innmesk. Termostat til 65ºC.
13:51

0 Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte. Mesketrinn 1!
13:53

0 Sirk m/pumpe. Lokk på.
14:01

0 pH ca 5.5 i mesk.
14:07
64.5 1000 Fremdeles sirk m/pumpe.
14:30
64.5 0 62-65ºC i mesk.
14:38
63,0 1000 59-65ºC i mesk. Veldig store forskjeller. Rørte mye.
14:40

0
15:04
66,0 1000 Stopp sirk. Lokk på.
15:08

0
15:13
65.8 0
15:15

3000 Ferdig mesketrinn 1! Øker temp mot 78ºC.
15:19

0 Start sirk m/pumpe.
15:21

3000 Økte termostat litt.
15:41


Varme på og av litt. Sirkulering hele tiden.
15:45


Skyllevann ca 7pH.
15:53
79,0 0 Nådd temp for utvask. Skyllevann holder 78ºC.
15:58

0 Stopp sirk. Start avrenning og kontinuerlig skylling. Skrudd av varme BB60.
16:06

0 Puttet humle H1 (Centennial) oppi første spann med avrenning.
16:30


Ferdig avrent. SG siste avrenning på 1.012@70ºC = 1.030.
16:55
61,0 3000 Spadd ut mask og rengjort. Helt oppi vørteren og startet oppkoking.




Ny måling av SG på avrenning = 1.035. Lå litt sterkere vørter igjenn i bunnen av kjelen som jeg fikk samlet opp.
17:52
91.2 3000 Hadde 1000 watt i noen minutter mens jeg var ute en tur.




Preboil SG=1.030@74ºC. Samme måling ga 1.034@67ºC (1.051 via kalkulator) og 1.053@20ºC.
18:15
100.2 2000 Koker! Ned til 2000 watt. Start kokeskjema!
19:15

2000 H2 oppi. Kjølespiral oppi.
19:30

2000 Whirlfloc oppi.
19:35

2000 H3 oppi.
19:40

2000 H4 oppi.
19:43

2000 Yeast-VIT oppi.
19:45

0 Start kjøling. H5 oppi. Whirlpool.
19:57


Tok av isolasjonen. Dette må inn i kokeskjema.
20:15


Startet tapping. Vol i BB60 er på ca 57 liter.
20:40


2 x 25 liter til gjæring. OG=1.058@20ºC.


Bilder

Humle til Sommerfuglløkka

Bryggerioppsett

OG på 1.058




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S