Gå til hovedinnhold

Tapping av #29 Dobbelbokk - Dobbelt Halvstikk

Tappet batch #29 dobbelbokk, kalt Dobbelt Halvstikk, etter 27 dager på gjæringskar.
Gjæret på ca 13-15ºC, og mot slutten av tida opp mot 15.5ºC.

Kastet gjæren, da jeg ikke har planlagt noe nytt undergjæret brygg i nær framtid. Dessuten var dette et veldig mørkt brygg, og gjærslurry'n ville trolig satt noe farge på et lyst brygg.

Vurderte å blande ølet fra begge gjæringsspanna sammen oppi BB60-kjelen og tappe til flasker fra den, men gjorde som jeg har gjort før ved doble brygg, å stikke om og tappe hvert spann hver for seg.

Det virket å være mye mer gjær på bunnen av #29B enn i #29A, nesten dobbelt så mye.
Usikker på hvorfor, men det kan være fordi jeg fylte litt mer vørter i #29A…

Smaksnotater

Ølet smakte mye av karamell, litt lakris og litt alkoholsk. Godt med sødme og lite bitterhet.

Sukkerlake for karbonering

Øl-temp: 15.5ºC
Ønsker ca 2.44 vol CO2.

Ca 26.5 liter i #29A
Ca 24 liter i #29B

#29A: 150g sukker i 5 dl vann.
#29B: 136g sukker i 5 dl vann.

Final Gravity

Målte #29A FG til 1.018SG@17ºC (nær 1.019).
Målte #29B FG til 1.018SG@18ºC.

Tapping

Tapping #29A

Fikk ca 26.25 liter øl fra #29A, fordelt på 46 stk 0.5 liter, 1 stk 0.33 liter og 1 stk 1.5 liter, inklusive noe svinn og smaking. Blanda også litt rester fra bunnen av omstikkingsspannet da jeg tappet #29B.

Tapping #29B

Fikk ca 23.25 liter øl fra #29B, fordelt på 33 stk 0.5 liter, 1 stk 0.33 liter og 8 stk 0.75 liter, inklusive noe svinn og smaking.

Statistikk #29A

Bryggedato: 11.02.2018
BRYGG NR: 29
Tappedato: 10.03.2018

29A
Gjæring: 27 dager






Navn: Dobbelt Halvstikk

Øltype: Bock Volum (liter): 26





Gjær: Saflager S-23 (4pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,070 17,05

FG: 1,018 4,58






ABV før karbonering:
7,19%

Utgjæringsgrad:
73,14%





Karbonering:



ABV før karbonering: 7,19%

Sukker (gram): 150

Sukker / liter (gram): 5,77

ABV økning karbonering: 0,34%

ABV på flaske: 7,53%

Statistikk #29B

Bryggedato: 11.02.2018
BRYGG NR: 29
Tappedato: 10.03.2018

29B
Gjæring: 27 dager






Navn: Dobbelt Halvstikk

Øltype: Bock Volum (liter): 23,5





Gjær: Saflager S-23 (4pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,070 17,05

FG: 1,018 4,58






ABV før karbonering:
7,19%

Utgjæringsgrad:
73,14%





Karbonering:



ABV før karbonering: 7,19%

Sukker (gram): 136

Sukker / liter (gram): 5,79

ABV økning karbonering: 0,34%

ABV på flaske: 7,54%

Bilder

Høy FG (1.018) på ferdig øl

Mørk brunt øl - Dobbelbokk

Etter omstikking av øl til nytt spann før tapping

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,