Tappet batch #29 dobbelbokk, kalt Dobbelt Halvstikk, etter 27 dager på gjæringskar.
Gjæret på ca 13-15ºC, og mot slutten av tida opp mot 15.5ºC.
Kastet gjæren, da jeg ikke har planlagt noe nytt undergjæret brygg i nær framtid. Dessuten var dette et veldig mørkt brygg, og gjærslurry'n ville trolig satt noe farge på et lyst brygg.
Vurderte å blande ølet fra begge gjæringsspanna sammen oppi BB60-kjelen og tappe til flasker fra den, men gjorde som jeg har gjort før ved doble brygg, å stikke om og tappe hvert spann hver for seg.
Det virket å være mye mer gjær på bunnen av #29B enn i #29A, nesten dobbelt så mye.
Usikker på hvorfor, men det kan være fordi jeg fylte litt mer vørter i #29A…
Ønsker ca 2.44 vol CO2.
Ca 26.5 liter i #29A
Ca 24 liter i #29B
#29A: 150g sukker i 5 dl vann.
#29B: 136g sukker i 5 dl vann.
Målte #29B FG til 1.018SG@18ºC.
Gjæret på ca 13-15ºC, og mot slutten av tida opp mot 15.5ºC.
Kastet gjæren, da jeg ikke har planlagt noe nytt undergjæret brygg i nær framtid. Dessuten var dette et veldig mørkt brygg, og gjærslurry'n ville trolig satt noe farge på et lyst brygg.
Vurderte å blande ølet fra begge gjæringsspanna sammen oppi BB60-kjelen og tappe til flasker fra den, men gjorde som jeg har gjort før ved doble brygg, å stikke om og tappe hvert spann hver for seg.
Det virket å være mye mer gjær på bunnen av #29B enn i #29A, nesten dobbelt så mye.
Usikker på hvorfor, men det kan være fordi jeg fylte litt mer vørter i #29A…
Smaksnotater
Ølet smakte mye av karamell, litt lakris og litt alkoholsk. Godt med sødme og lite bitterhet.Sukkerlake for karbonering
Øl-temp: 15.5ºCØnsker ca 2.44 vol CO2.
Ca 26.5 liter i #29A
Ca 24 liter i #29B
#29B: 136g sukker i 5 dl vann.
Final Gravity
Målte #29A FG til 1.018SG@17ºC (nær 1.019).Målte #29B FG til 1.018SG@18ºC.
Tapping
Tapping #29A
Fikk ca 26.25 liter øl fra #29A, fordelt på 46 stk 0.5 liter, 1 stk 0.33 liter og 1 stk 1.5 liter, inklusive noe svinn og smaking. Blanda også litt rester fra bunnen av omstikkingsspannet da jeg tappet #29B.
Tapping #29B
Fikk ca 23.25 liter øl fra #29B, fordelt på 33 stk 0.5 liter, 1 stk 0.33 liter og 8 stk 0.75 liter, inklusive noe svinn og smaking.
Statistikk #29A
Bryggedato: | 11.02.2018 | BRYGG NR: | 29 | |
Tappedato: | 10.03.2018 | 29A | ||
Gjæring: | 27 | dager | ||
Navn: | Dobbelt Halvstikk | |||
Øltype: | Bock | Volum (liter): | 26 | |
Gjær: | Saflager S-23 (4pk á 11g) | |||
Specific Gravity (SG) | SG | Brix | ||
OG: | 1,070 | 17,05 | ||
FG: | 1,018 | 4,58 | ||
ABV før karbonering: | 7,19% | |||
Utgjæringsgrad: | 73,14% | |||
Karbonering: | ||||
ABV før karbonering: | 7,19% | |||
Sukker (gram): | 150 | |||
Sukker / liter (gram): | 5,77 | |||
ABV økning karbonering: | 0,34% | |||
ABV på flaske: | 7,53% |
Statistikk #29B
Bryggedato: | 11.02.2018 | BRYGG NR: | 29 | |
Tappedato: | 10.03.2018 | 29B | ||
Gjæring: | 27 | dager | ||
Navn: | Dobbelt Halvstikk | |||
Øltype: | Bock | Volum (liter): | 23,5 | |
Gjær: | Saflager S-23 (4pk á 11g) | |||
Specific Gravity (SG) | SG | Brix | ||
OG: | 1,070 | 17,05 | ||
FG: | 1,018 | 4,58 | ||
ABV før karbonering: | 7,19% | |||
Utgjæringsgrad: | 73,14% | |||
Karbonering: | ||||
ABV før karbonering: | 7,19% | |||
Sukker (gram): | 136 | |||
Sukker / liter (gram): | 5,79 | |||
ABV økning karbonering: | 0,34% | |||
ABV på flaske: | 7,54% |
Bilder
![]() |
Høy FG (1.018) på ferdig øl |
![]() |
Mørk brunt øl - Dobbelbokk |
![]() |
Etter omstikking av øl til nytt spann før tapping |
Kommentarer
Legg inn en kommentar