Gå til hovedinnhold

Batch #29 - Bokk

Første brygg på nytt bryggeapparat, Beer Brew 60.
Kjøpte dobbelt ølsett mørk bokkøl fra Ølbrygging.no.
Fulgte stort sett oppskriften som fulgte med, med noen vannjusteringer, og First Wort Hopping med bitterhumla.

Vørteren endte med en mye høyere Original Gravity enn det oppskriften tilsa, så stilmessig vil ølet likne mer på en dobbelbokk, høyere alkoholinnhold og søtere enn en normal bokk.

Brukte den gamle Beer Brew 30 til å varme skyllevannet.

Jeg har ikke funnet et passende navn til brygget ennå, men det kommer vel forhåpentligvis før jeg skal lage etiketter ;-)

Bryggeskjema

Bryggedato: 11.02.2018
BRYGG NR: 29






Navn: ??


Kategori: Bock Volum (liter) 50
Subtype: Traditional Bock


BJCP: 5B @ BJCP 2008








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
8,000 Pilsner 55,56% 296 47,36
4,000 Münchener 27,78% 268 21,44
1,000 Aroma 6,94% 268 5,36
1,000 Karamell mellom-mørkt 6,94% 268 5,36
0,400 Sjokolade 2,78%
0,00
14,400 Malt

79,52






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
50,00 Cluster (FWH) 7 90 16,1
50,00 Saaz 2,9 5 1,2




0,0




0,0




0,0
100,00 HUMLE

17,3






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring








0,00



0,00
0,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 74 66 5 40
1. mesking
66 90

2. mesking
78 5

Utvask 80 78 30 30












Vannjusteringer Natron (E500) Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsium-karbonat (kritt) (E170)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk
8g 4g 7g 4g
1. mesking




2. mesking




Utvask

3g 5g












Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 63 FG: 15
Førkok SG: 58









Utnyttelse mesking: 79%
ABV: 6,3 %









Bitterhet (IBU): 19
Gjær type Saflager S-23 (4pk á 11g)
Farge (EBC): 45














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

12,0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

15,0 2 uker






Kommentar:




Rehydrere tørrgjæren i kokt og avkjølt vann, ca 20 minutter før avkjøling starter.

Kokeskjema

Bryggedato: 11.02.2018
BRYGG NR: 29





Navn: ?? Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Humle 1 (First Wort Hopping)
0 90 Kok
75 15 Protafloc, halv tablett
76 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
85 5 Humle 2
88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger og SG

Preboil SG: 1.062 (hydrometer)
Preboil Size: 60 liter

OG: 1.070 (hydrometer)

Bryggelogg


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


11:15

100% Start oppvarming! 40 liter vann til 74ºC.
12:27 71.5 69.9 100% BB60 mangler termometer. Viser (korrigert) fra termostat.
12:33
73.9 KW Tilsatt vannjusteringer.
12:35

KW Start innmesk!
12:40
61,0 KW Ferdig innmesk! Mesketrinn 1!
12:45
66.8 KW Sirkulert m/bøtte. 66.8ºC dypt i mesk.
12:55
66,0 KW Sirkulert m/bøtte.
13:03
64.9 33% 1000 Watt i ca 10 min.
13:08

KW Sirk m/pumpe.
13:10
68.5 KW Sirk m/pumpe.
13:12
69.5 KW Lokk delvis av.
13:14
68.9 KW Lokk delvis av.
13:16
67,0 KW Lokk delvis av.
13:17
65,5 KW Lokk på.
13:19
65.8 33% Sirk m/pumpe. Lokk på.
13:21
65.1 33% Sirk m/pumpe. Lokk på.
13:26
66,9 KW Sirk m/pumpe. Lokk på. 65.3ºC ved kanten av mesk.
13:30

33% Sirk m/pumpe. Lokk på.
13:35
67.6 KW Sirk m/pumpe. Lokk på.
13:46
68.2 KW Sirk m/pumpe. Lokk på. 65.7ºC ved kanten av mesk. Tilsatt vannjusteringer til 30 liter skyllevann som varmes opp i den gamle BB30.
14:00
65.9 KW Sirk m/pumpe. Lokk på.
14:05
65.1 33% Sirk m/pumpe. Lokk på.
14:06
65.8 KW Sirk m/pumpe. Lokk på. Isolerte med liggeunderlag, som bare gikk delvis rundt, som jeg lagde til BB30.
14:21
66.3 KW Sirk m/pumpe. Lokk på. 66.3ºC i kant også.
14:22

100% Meskesteg 1 ferdig! Mesket i ca 2 timer. Øker mot 78ºC for meskesteg 2.
14:28
73.6 100% Sirk m/pumpe. Lokk på.
14:30
77.1 KW Sirk m/pumpe. Lokk på. Ble mye mer effektivt med isolering! Bør lage ny og større som passer bedre.
14:31
77.5 KW Sirk m/pumpe. Lokk på.
14:37
77.2 KW Temp i toppen fortsetter å øke etter termostat slår ut.
14:38
76.9 100% Termostat slo inn. Og temp synker en del etter termostaten slår inn. Termostat ca 79ºC.
14:39
75.1 100% 75.1ºC (lavest) – Laveste temp før termostat slår ut.
14:40
75.3 KW Termostat slo ut.
14:43
77.8 KW
14:45
76.9 100% Termostat slo inn.
14:46
75.6 100% 75.6ºC (lavest)
14:47
76.0 KW Termostat slo ut.
14:50
78.5 KW 78.5ºC (høyest)
14:53
77.5 100% Termostat slo inn. Temp synker.
14:54
79.3 KW
15:04
81.5 AV Avslutter meskesteg 2! Varighet ca 40 min.
15:09


Start skylling – sakte! Renner av til bøtter, før det overføres tilbake til BB60 for kok etter fjerning av mask og rengjøring.
15:32


Målte SG på vørter som renner, etter ca 45 liter vørter: 1.026SG (refraktometer). Målte til 1.030SG@20ºC med hydrometer.




Målte SG etter ca 53 liter vørter: 1.026SG (refraktometer). Får godt utbytte i dag.
15:35


Ferdig skylling! Varighet ca 25 min. Spar ut mask.
15:40

100% Tilbakeført avrent vørter. Starter oppkok.
16:15

100% Tappet av 4.5dl vørter og 5dl mask til brødbaking.




Tilsatt bitterhumle (Cluster) (First Wort Hopping)!
16:56
89,0 100%
17:21
96.5 100% Preboil size: 60 liter. SG=1.062@17.3ºC (hydrometer).
17:36
97.8 100% Termostaten slo ut på 97ºC nå. Muligens mindre avvik på termostat nærmere kok? Kanskje mindre avvik ved isolering?
17:41
99.3 67%
17:45
99.1 100% Fjernet masse skummet protein, flere ganger under oppkok. Det småkoker, svakt rullerende. Start kokeskjema!
17:52
100.6 67%
18:06
100.3 100% Øker effekt for å dampe vekk mer.
18:41

67% Koker bra. Ned til 2000W.
18:45

67% Tok ny SG-prøve: 1.066@18.1ºC.
18:57

100% Whirl flock oppi. Kjølespiral oppi.
19:10

100% H2 oppi (Saaz).
19:13

100% Yeast-VIT oppi, 3g.
19:15

AV Start kjøling!
19:40

AV Tok av isolasjonen. Burde gjort det ved start av kjøling!
19:50

AV Post-boil size: 54 liter
20:00

AV Begynn overføring til gjæringsspann. Målt OG=1.070SG.
20:23


Ferdig overført til gjæringsspann.




#19A=26.5 liter inkludert gjær.




#19B=24 liter inkludert gjær. Totalt 50.5 liter.




Satt til gjæring i rom på 12ºC.
21:25


Ferdig vask.

Bilder

Mesking med meskepose

Bryggeriet med BB60 og BB30

Isolert BB60 med vørtersirkulering, under mesking

4 pakker Saflager S-23

2 pk Cluster og 2 pk Saaz

Brun vørter.

Tapping av avkjølt vørter til gjæringsspann.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,