Gå til hovedinnhold

Batch #29 - Bokk

Første brygg på nytt bryggeapparat, Beer Brew 60.
Kjøpte dobbelt ølsett mørk bokkøl fra Ølbrygging.no.
Fulgte stort sett oppskriften som fulgte med, med noen vannjusteringer, og First Wort Hopping med bitterhumla.

Vørteren endte med en mye høyere Original Gravity enn det oppskriften tilsa, så stilmessig vil ølet likne mer på en dobbelbokk, høyere alkoholinnhold og søtere enn en normal bokk.

Brukte den gamle Beer Brew 30 til å varme skyllevannet.

Jeg har ikke funnet et passende navn til brygget ennå, men det kommer vel forhåpentligvis før jeg skal lage etiketter ;-)

Bryggeskjema

Bryggedato: 11.02.2018
BRYGG NR: 29






Navn: ??


Kategori: Bock Volum (liter) 50
Subtype: Traditional Bock


BJCP: 5B @ BJCP 2008








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
8,000 Pilsner 55,56% 296 47,36
4,000 Münchener 27,78% 268 21,44
1,000 Aroma 6,94% 268 5,36
1,000 Karamell mellom-mørkt 6,94% 268 5,36
0,400 Sjokolade 2,78%
0,00
14,400 Malt

79,52






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
50,00 Cluster (FWH) 7 90 16,1
50,00 Saaz 2,9 5 1,2




0,0




0,0




0,0
100,00 HUMLE

17,3






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring








0,00



0,00
0,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 74 66 5 40
1. mesking
66 90

2. mesking
78 5

Utvask 80 78 30 30












Vannjusteringer Natron (E500) Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsium-karbonat (kritt) (E170)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk
8g 4g 7g 4g
1. mesking




2. mesking




Utvask

3g 5g












Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 63 FG: 15
Førkok SG: 58









Utnyttelse mesking: 79%
ABV: 6,3 %









Bitterhet (IBU): 19
Gjær type Saflager S-23 (4pk á 11g)
Farge (EBC): 45














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

12,0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

15,0 2 uker






Kommentar:




Rehydrere tørrgjæren i kokt og avkjølt vann, ca 20 minutter før avkjøling starter.

Kokeskjema

Bryggedato: 11.02.2018
BRYGG NR: 29





Navn: ?? Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Humle 1 (First Wort Hopping)
0 90 Kok
75 15 Protafloc, halv tablett
76 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
85 5 Humle 2
88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger og SG

Preboil SG: 1.062 (hydrometer)
Preboil Size: 60 liter

OG: 1.070 (hydrometer)

Bryggelogg


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


11:15

100% Start oppvarming! 40 liter vann til 74ºC.
12:27 71.5 69.9 100% BB60 mangler termometer. Viser (korrigert) fra termostat.
12:33
73.9 KW Tilsatt vannjusteringer.
12:35

KW Start innmesk!
12:40
61,0 KW Ferdig innmesk! Mesketrinn 1!
12:45
66.8 KW Sirkulert m/bøtte. 66.8ºC dypt i mesk.
12:55
66,0 KW Sirkulert m/bøtte.
13:03
64.9 33% 1000 Watt i ca 10 min.
13:08

KW Sirk m/pumpe.
13:10
68.5 KW Sirk m/pumpe.
13:12
69.5 KW Lokk delvis av.
13:14
68.9 KW Lokk delvis av.
13:16
67,0 KW Lokk delvis av.
13:17
65,5 KW Lokk på.
13:19
65.8 33% Sirk m/pumpe. Lokk på.
13:21
65.1 33% Sirk m/pumpe. Lokk på.
13:26
66,9 KW Sirk m/pumpe. Lokk på. 65.3ºC ved kanten av mesk.
13:30

33% Sirk m/pumpe. Lokk på.
13:35
67.6 KW Sirk m/pumpe. Lokk på.
13:46
68.2 KW Sirk m/pumpe. Lokk på. 65.7ºC ved kanten av mesk. Tilsatt vannjusteringer til 30 liter skyllevann som varmes opp i den gamle BB30.
14:00
65.9 KW Sirk m/pumpe. Lokk på.
14:05
65.1 33% Sirk m/pumpe. Lokk på.
14:06
65.8 KW Sirk m/pumpe. Lokk på. Isolerte med liggeunderlag, som bare gikk delvis rundt, som jeg lagde til BB30.
14:21
66.3 KW Sirk m/pumpe. Lokk på. 66.3ºC i kant også.
14:22

100% Meskesteg 1 ferdig! Mesket i ca 2 timer. Øker mot 78ºC for meskesteg 2.
14:28
73.6 100% Sirk m/pumpe. Lokk på.
14:30
77.1 KW Sirk m/pumpe. Lokk på. Ble mye mer effektivt med isolering! Bør lage ny og større som passer bedre.
14:31
77.5 KW Sirk m/pumpe. Lokk på.
14:37
77.2 KW Temp i toppen fortsetter å øke etter termostat slår ut.
14:38
76.9 100% Termostat slo inn. Og temp synker en del etter termostaten slår inn. Termostat ca 79ºC.
14:39
75.1 100% 75.1ºC (lavest) – Laveste temp før termostat slår ut.
14:40
75.3 KW Termostat slo ut.
14:43
77.8 KW
14:45
76.9 100% Termostat slo inn.
14:46
75.6 100% 75.6ºC (lavest)
14:47
76.0 KW Termostat slo ut.
14:50
78.5 KW 78.5ºC (høyest)
14:53
77.5 100% Termostat slo inn. Temp synker.
14:54
79.3 KW
15:04
81.5 AV Avslutter meskesteg 2! Varighet ca 40 min.
15:09


Start skylling – sakte! Renner av til bøtter, før det overføres tilbake til BB60 for kok etter fjerning av mask og rengjøring.
15:32


Målte SG på vørter som renner, etter ca 45 liter vørter: 1.026SG (refraktometer). Målte til 1.030SG@20ºC med hydrometer.




Målte SG etter ca 53 liter vørter: 1.026SG (refraktometer). Får godt utbytte i dag.
15:35


Ferdig skylling! Varighet ca 25 min. Spar ut mask.
15:40

100% Tilbakeført avrent vørter. Starter oppkok.
16:15

100% Tappet av 4.5dl vørter og 5dl mask til brødbaking.




Tilsatt bitterhumle (Cluster) (First Wort Hopping)!
16:56
89,0 100%
17:21
96.5 100% Preboil size: 60 liter. SG=1.062@17.3ºC (hydrometer).
17:36
97.8 100% Termostaten slo ut på 97ºC nå. Muligens mindre avvik på termostat nærmere kok? Kanskje mindre avvik ved isolering?
17:41
99.3 67%
17:45
99.1 100% Fjernet masse skummet protein, flere ganger under oppkok. Det småkoker, svakt rullerende. Start kokeskjema!
17:52
100.6 67%
18:06
100.3 100% Øker effekt for å dampe vekk mer.
18:41

67% Koker bra. Ned til 2000W.
18:45

67% Tok ny SG-prøve: 1.066@18.1ºC.
18:57

100% Whirl flock oppi. Kjølespiral oppi.
19:10

100% H2 oppi (Saaz).
19:13

100% Yeast-VIT oppi, 3g.
19:15

AV Start kjøling!
19:40

AV Tok av isolasjonen. Burde gjort det ved start av kjøling!
19:50

AV Post-boil size: 54 liter
20:00

AV Begynn overføring til gjæringsspann. Målt OG=1.070SG.
20:23


Ferdig overført til gjæringsspann.




#19A=26.5 liter inkludert gjær.




#19B=24 liter inkludert gjær. Totalt 50.5 liter.




Satt til gjæring i rom på 12ºC.
21:25


Ferdig vask.

Bilder

Mesking med meskepose

Bryggeriet med BB60 og BB30

Isolert BB60 med vørtersirkulering, under mesking

4 pakker Saflager S-23

2 pk Cluster og 2 pk Saaz

Brun vørter.

Tapping av avkjølt vørter til gjæringsspann.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S