Gå til hovedinnhold

Tapping av batch 21 eplecider fra 2016

Eplecideren har stått 14 måneder på gjæringsfatet,siden 9. oktober 2016.
Den ble stukket om 4. juni 2017 til mindre beholdere.

Hadde i utgangspunktet tenkt til å tilsette en sukkerlake for å lage en sprudlende eplecider, men i følge hydrometeret så har cideren nesten ikke gjæret noe som helst, for FG var på 1.038-1.039.
Siden den har stått så lenge så tenkte jeg å prøve å flaske den allikevel, men uten sukkerlake.

Jeg spurte om råd på Norbrygg-forumet, men ingen hadde vært borti tilsvarende: https://forum.norbrygg.no/threads/for-hoy-gravity-pa-naturlig-eplecider-etter-14-mnd.38583/

Flasket kun den ene av de to beholderene jeg har med cider. Den andre lot jeg stå, for å se hva som skjer.
Muligens begge har blitt til eddik, som kan forklare at gjæringen har stanset på grunn av for lav pH, og at mye av alkoholen som er lettere enn vann har blitt omdannet til eddik, som igjen vil føre til høyere "gravity". Mye spekulasjoner og høy usikkerhet her altså.

Det ble 13 stk 0.33 liters flasker, så totalt ca 4.33 liter, pluss litt svinn.
Puttet de i en plastkasse med lokk og satte det kaldt, sånn i tilfelle det utvikler seg til å bli flaskebomber.

Høy Final Gravity på cideren... får håpe den er "final"

Omstikk til nytt kar og tapping med hevert til flasker.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.