Gå til hovedinnhold

Omstikking av #21 Eplecider til glassbeholdere

Jeg fikk en nokså lei overraskelse den 23.april da jeg oppdaget et lag av mugg oppå eplecideren.
I dag gjorde jeg noe med det og stakk om cideren til mindre beholdere i glass á 5 liter.

Den har stått i 241 dager (7 måneder og 29 dager) på gjæringsspann i plast, siden juicingen av eplene søndag 9. oktober 2016.

Fjernet mugglaget

Først fjernet jeg mugglaget på toppen, et tykt brunt lag som så ut som en pannekake. Det hadde også oppstått luftlommer enkelte steder under mugglaget. Dette laget bestod av hvit bomullsaktig mugg, gule korn i klynger, og noen svarte felter. Veldig flott om noen kan forklare meg hva disse tinga er...

Jeg fjernet alt dette ved å tippe på spannet, nær ved å begynne å helle ut cideren, og dro så mugglaget ut av spannet med hjelp av en fiskeøse.
Mugglaget på toppen av eplecideren.

Mugg.

Etter fjerning av mugget så eplecideren mye bedre ut.

Omstikk til glassbeholdere

Jeg stakk om cideren fra gjæringsspannet i plast til glassbeholdere á 5 liter.
Brukte hevert koblet til flaskefylleren for å overføre cideren.

Jeg fylte den ene helt opp og den andre ble litt over halvfull, totalt ca 8.5 liter. Den fulle beholderen tilsatte jeg 1 teskje hvitt sukker, for å prøve å starte en ny utgjæring for å blåse ut lufta på toppen. I den andre beholderen er det såpass mye luftrom over cideren at det ikke er noe poeng å prøve det. Satte så på gjærlås.

Omstikk av eplecider til glassbeholder

Eplecider etter overføring til glassbeholdere.

Målte pH

Målte pH med strips jeg har, strips ment for ølbrygging, og det jeg klarte å måle med denne stripsen var en pH godt under 3.8.
Eplecideren har pH under 3.8.

Vurdering

Cideren lukta og smakte litt syrlig og kunne minne om surøl.
Den var litt oksidert, kanskje i retning av eddik.

Så gjenstår det å se om cideren i 5-liters beholderen kan reddes og bli godt drikke, mens de 3.5 liter i den andre beholderen regner jeg med blir eddik. Håper noen tør å prøve den på salaten sin...

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S