Gå til hovedinnhold

Omstikking av #21 Eplecider til glassbeholdere

Jeg fikk en nokså lei overraskelse den 23.april da jeg oppdaget et lag av mugg oppå eplecideren.
I dag gjorde jeg noe med det og stakk om cideren til mindre beholdere i glass á 5 liter.

Den har stått i 241 dager (7 måneder og 29 dager) på gjæringsspann i plast, siden juicingen av eplene søndag 9. oktober 2016.

Fjernet mugglaget

Først fjernet jeg mugglaget på toppen, et tykt brunt lag som så ut som en pannekake. Det hadde også oppstått luftlommer enkelte steder under mugglaget. Dette laget bestod av hvit bomullsaktig mugg, gule korn i klynger, og noen svarte felter. Veldig flott om noen kan forklare meg hva disse tinga er...

Jeg fjernet alt dette ved å tippe på spannet, nær ved å begynne å helle ut cideren, og dro så mugglaget ut av spannet med hjelp av en fiskeøse.
Mugglaget på toppen av eplecideren.

Mugg.

Etter fjerning av mugget så eplecideren mye bedre ut.

Omstikk til glassbeholdere

Jeg stakk om cideren fra gjæringsspannet i plast til glassbeholdere á 5 liter.
Brukte hevert koblet til flaskefylleren for å overføre cideren.

Jeg fylte den ene helt opp og den andre ble litt over halvfull, totalt ca 8.5 liter. Den fulle beholderen tilsatte jeg 1 teskje hvitt sukker, for å prøve å starte en ny utgjæring for å blåse ut lufta på toppen. I den andre beholderen er det såpass mye luftrom over cideren at det ikke er noe poeng å prøve det. Satte så på gjærlås.

Omstikk av eplecider til glassbeholder

Eplecider etter overføring til glassbeholdere.

Målte pH

Målte pH med strips jeg har, strips ment for ølbrygging, og det jeg klarte å måle med denne stripsen var en pH godt under 3.8.
Eplecideren har pH under 3.8.

Vurdering

Cideren lukta og smakte litt syrlig og kunne minne om surøl.
Den var litt oksidert, kanskje i retning av eddik.

Så gjenstår det å se om cideren i 5-liters beholderen kan reddes og bli godt drikke, mens de 3.5 liter i den andre beholderen regner jeg med blir eddik. Håper noen tør å prøve den på salaten sin...

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.