søndag 4. juni 2017

Omstikking av #21 Eplecider til glassbeholdere

Jeg fikk en nokså lei overraskelse den 23.april da jeg oppdaget et lag av mugg oppå eplecideren.
I dag gjorde jeg noe med det og stakk om cideren til mindre beholdere i glass á 5 liter.

Den har stått i 241 dager (7 måneder og 29 dager) på gjæringsspann i plast, siden juicingen av eplene søndag 9. oktober 2016.

Fjernet mugglaget

Først fjernet jeg mugglaget på toppen, et tykt brunt lag som så ut som en pannekake. Det hadde også oppstått luftlommer enkelte steder under mugglaget. Dette laget bestod av hvit bomullsaktig mugg, gule korn i klynger, og noen svarte felter. Veldig flott om noen kan forklare meg hva disse tinga er...

Jeg fjernet alt dette ved å tippe på spannet, nær ved å begynne å helle ut cideren, og dro så mugglaget ut av spannet med hjelp av en fiskeøse.
Mugglaget på toppen av eplecideren.

Mugg.

Etter fjerning av mugget så eplecideren mye bedre ut.

Omstikk til glassbeholdere

Jeg stakk om cideren fra gjæringsspannet i plast til glassbeholdere á 5 liter.
Brukte hevert koblet til flaskefylleren for å overføre cideren.

Jeg fylte den ene helt opp og den andre ble litt over halvfull, totalt ca 8.5 liter. Den fulle beholderen tilsatte jeg 1 teskje hvitt sukker, for å prøve å starte en ny utgjæring for å blåse ut lufta på toppen. I den andre beholderen er det såpass mye luftrom over cideren at det ikke er noe poeng å prøve det. Satte så på gjærlås.

Omstikk av eplecider til glassbeholder

Eplecider etter overføring til glassbeholdere.

Målte pH

Målte pH med strips jeg har, strips ment for ølbrygging, og det jeg klarte å måle med denne stripsen var en pH godt under 3.8.
Eplecideren har pH under 3.8.

Vurdering

Cideren lukta og smakte litt syrlig og kunne minne om surøl.
Den var litt oksidert, kanskje i retning av eddik.

Så gjenstår det å se om cideren i 5-liters beholderen kan reddes og bli godt drikke, mens de 3.5 liter i den andre beholderen regner jeg med blir eddik. Håper noen tør å prøve den på salaten sin...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar