Gå til hovedinnhold

Batch #25 - American Pale Ale Calypso - Farmers Loop Calypso

Ny batch med American Pale Ale, i familien Farmers Loop, single-hop med Calypso-humle, en høy-alpha-syre humle (dual-purpose) som gir aroma av fruktig sitrus, epler, pærer, steinfrukt og lime.

Første tilsetning av humle er ved skylling, en teknikk kalt First Wort Hopping, som jeg også brukte på batch #24 British Best Bitter - The Bitter End.

Fjernet ikke proteinlaget under koking.

Justeringer med sirkuleringspumpa

Gjorde slangen fra sirkuleringspumpa kortere og nå kan den ligge oppi meskekaret og sirkulere med liten risiko for at den pluttselig skal sprette ut. Dette er nok også fordelsmessig mtp holdbarheten til pumpa. Skjønner ikke hvorfor jeg ikke har kappet den slangen tidligere.

Bryggeskjema


Bryggedato: 23.04.2017
BRYGG NR: 25






Navn: Farmers Loop Calypso


Øltype: American Ale Volum (liter) 26
Subtype: American Pale Ale


BJCP: 18B @ BJCP 2015


Spesialitet: Single-hop Calypso








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5.000 Pale malt 6 EBC 83.33% 296 56.92
0.800 Caramel malt 40 EBC 13.33% 268 8.25
0.200 Hvetemalt 3.33% 296 2.28


0.00% 268 0.00


0.00% 268 0.00
6.000 Malt

67.45






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
20.00 Calypso 2013 16%AA (FWH) 10.5 60 19.0
10.00 Calypso 2013 16%AA 10.5 30 7.3
10.00 Calypso 2013 16%AA 10.5 15 4.7
30.00 Calypso 2013 16%AA 10.5 5 5.7
30.00 Calypso 2013 16%AA 10.5 0 0.0
100.00 HUMLE

36.6






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)
















0.00 Tilsetninger














Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min.) Liter
Innmesk 70 64 5 22
1. mesking
64 60

2. mesking
78 30

Skylling 80 78 15 14












Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsiumkarb. (kritt)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Meskevann

7
2g
Skyllevann

4













Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 54 FG: 14
Førkok SG: 48









Utnyttelse: 80%
ABV: 5.4 %









Bitterhet (IBU): 37
Gjær type Safale US-05, slurry 19.nov 2016
Farge (EBC): 14














Date Temp (C)

1. Gjæring

19.0 2 uker
2. Gjæring



Flasking/Karbonering

20.0 2 uker












Kommentar:




Rehydrere tørrgjæren i sterilt vann (kokt og avkjølt) ca når avkjøling starter.
Ingen fjerning av proteiner på toppen under koking.


Kokeskjema


Bryggedato: 23.04.2017
BRYGG NR: 25





Navn: Farmers Loop Calypso Koketid (min): 75










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
-15 90 Humle 1 FWH (under skylling/avrenning)
0 75 Kok
45 30 Humle 2

60 15 Humle 3
60 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
60 15 Protafloc/Whirlfloc, halv tablett
70 5 Humle 4

73 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
75 0 Skru av koker. Start kjøling.
77 -2 Humle 5


Målinger SG/Brix


Test # Tid Kommentar
Refrakto #1
Refrakto #2
Hydro #1






SG BRIX
SG BRIX
SG
1
Rent vann
1.000 0.0




2
Avrenning maltsil #1 (tatt med)







3
Avrenning maltsil #2 (tatt med)







4
Avrenning maltsil #3 (ikke tatt med)







5
Før skylling (i mesk)







6
Før kok (pre-boil)






1.053
7
OG (etter kok, ingen Wort Correct)






1.055



Bryggelogg


Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre notert.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


14:00 15
100% Start oppvarming av 22 liter vann til 70ºC.
14:05

100% Tilsatte 7g CaSO4 og 2g CaCO3 til meskevann.
14:50 68 63.1 0% Ferdig innmesk. Sirkulert noe med bøtte.
14:55 67 63.8 AV Isolert og skrudd av.
14:59


pH 5.6 i topp av mesk.
15:07 65
0% Keep warm.
15:15 64
0%




Fant gjær US-05 fra 19.november, muligens fra en gjærstarter laget på gjær fra #17. Satte ny gjærstarter på denne for å sette den i gang.
15:26 62 63.9 0%
15:50 60 64.1 10%
16:15 70 64.1 40% Start mesketrinn 2, til 78ºC. Sirk m/pumpe. Skylte igjennom pumpa med rent vann først. Mesketrinn 1 tok 1:25 timer.
16:22 76
80% Sirk oppi.
16:24 78 68.0 40%
16:25 70
80% Sirk utenfor.
16:27 84 67.8 60% oppi/utenfor.
16:31 73 69.8 80%
16:38 84
50%
16:39 81 78.8 0% 74.3ºC dypt i mesk.
16:42

20%
16:47 78 78.0 0% Startet oppvarming av skyllevann til 80ºC med 4g CaSO4 (14 liter).
16:50 77 78.0 20% 78.1ºC dypt i mesk. Sirk av.
17:05 76
30%
17:28 80 76.5 30% Skyllevann holder 81ºC.
17:32 80
80% Hevet maltsil. Slutt mesketrinn 2, tok 1:17 timer.
17:33 80
80% Humle 1 oppi, FWH.
17:35

80% Begynn skylling.
17:50


Ferdig skylling med 14 liter, tok 15 minutter.
17:56


Preboil size er 32 liter (47 cm høyt).
18:00 99
60% Nesten kok. Start kokeskjema.
18:07 99
50% Rullerende kok.
18:11 99
60%
18:45 99
60% Humle 2 oppi.
19:00 99
60% Humle 3 oppi. Kjølespiral oppi. Whirlfloc oppi.
19:10 99
60% Humle 4 oppi.
19:13 99
60% Yeast-VIT oppi.
19:15

AV Start kjøling! Utført whirlpool ved alle tilsetningene med røreskje.
19:17 90
AV Humle 5 oppi. Whirlpool.
19:19 80
AV
19:55


Startet tapping. Tilsatt gjær.
20:10


Ferdig tappet! Satt til gjæring på 20ºC.
21:30


Ferdig vasket. Total bryggedag på 7:30 timer.


Temperaturer

Figur viser temperatur avlest fra BB30 (koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.

Bilder

Calypso humle

Oppvarming av skyllevann

Tapping til gjæringsspann. Satt til gjæring på ca 20-21ºC.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S