Gå til hovedinnhold

Batch #23 - Vossaøl

Det har vært en stor økt interesse de siste par åra for tradisjonsøl i Norge.
Mye av æren kan nok Lars Marius Garshol ha for å ha skrevet boka "Gårdsøl", en spennende bok om norsk tradisjonelt maltøl.

Jeg fikk en slant kveik-slurry fra Bryggerhuset, mikrobryggeriet til AASS, den 21. desember.
De laget et helnorsk maltøl med norskprodusert malt, einerkvister og med kveik fra Sigmund Gjernes fra Voss.
Etter gjærhøsting så delte de det ut med interesserte ølbryggere i Drammensområdet, og som sagt, så fikk jeg en god slant.

Bryggerhuset sitt vossaøl

Kveiken gir en aroma av blant annet appelsinskall, svært spesielt og spennende.
Denne gjæren har jeg nå brygget med.

Gjæring på høy temperatur

Vossa-kveiken fra Sigmund Gjernes skal gjerne gjære på 39ºC.
Det nærmeste jeg fikk til var på badet, som holdt ca 30ºC på toppen av gjæringsspannet, og 34ºC i bunnen av spannet, satt oppå en rist ca 10 cm over gulvet med varmekabler.

Einerlåg

Gikk en tur i skogen og plukket to bæreposer fulle av einerkvister, tynne kvister.
Plukket av grønne bær, som visstnok gir en besk uønsket smak.
Dagen før lagde jeg 26 liter einerlåg fra disse kvistene, som jeg så brukte til både meskevann og til skylling av masken.
Holdt til side noen kvister, som jeg tilsatte mot slutten av kokingen.


Bryggeskjema

Bryggedato: 26.12.2016
BRYGG NR: 23






Navn: Knutebrygg Vossaøl


Kategori: Norsk Gårdsbrygg Volum (liter) 13
Subtype: Vossaøl


Norbrygg: 13G Klassisk Norsk Hjemmebrygg


BJCP: 34C @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
3.000 Pilsner malt 3.5 EBC 50.00% 296 68.31
3.000 Pale malt 6 EBC 50.00% 296 68.31


0.00% 268 0.00


0.00% 268 0.00


0.00%
0.00
6.000 Malt

136.62






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
12.00 Chinook 2014 (mesk) 12.7 6 5.9
17.00 Hallertau Mittelfrüh 2013 (mesk) 2.85 6 1.9
28.00 Tettnanger 2.1 10 3.5




0.0




0.0
57.00 HUMLE

11.3






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring
45.00 Einerkvister 10




0.00



0.00
45.00 Tilsetninger
0.00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 75 69 10 22
1. mesking
>50 180

2. mesking
> 50


Utvask 83 78 15 3.3












Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsiumkarb.
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk Einerlåg med noen kvister



1. mesking




2. mesking




Utvask Einerlåg















Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 86 FG: 17
Førkok SG: 58









Utnyttelse: 63%
ABV: 8.9 %









Bitterhet (IBU): 30
Gjær type Sigmunds Vossa-Kveik (fra AASS)
Farge (EBC): 20














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

35.0 1 uke
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20.0 1 uke






Kommentar:






Starte med 22 liter meskevann (ca 33.5 cm opp i BB30).

Kokeskjema

Bryggedato: 26.12.2016
BRYGG NR: 23





Navn: Knutebrygg Vossaøl Koketid (min): 150










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 150 Kok
150



130 20 Kjølespiral oppi, for desinfisering
135 15 Protafloc, halv tablett
140 10 Humle (Tettnanger)
140 10 Noen einerkvister
148 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
150 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Refrakto #1
Refrakto #2
Hydro #1
Hydro #2






SG BRIX
SG BRIX
SG
SG
1
Rent vann
1.000 0.0







2
Avrenning maltsil #1 (tatt med)
1.062 15.2



1.061

6
Før kok (pre-boil)






1.064


7
OG (etter kok, ingen Wort Correct)






1.087


Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W)


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar






Dag 1 (2016-12-25): Lage einerlåg.
17:50


Startet oppvarming av 26 liter vann til einerlågen.
18:40 70

Startet tilsetting av einerkvister (803 gram) ved 70ºC.
18:50


Eineren tilsatt, 803 gram einer.
19:00 82


19:17 90

Varme av! Heist opp sila med eineren og lot det renne av. Satte så på lokket.




Holdt av 45 gram einerkvister til koking i vørter i morgen.









Dag 2 (2016-12-26): Bryggedag.




Tappet av 3.27 liter einerlåg for skylling senere. 22 liter meskevann.
12:44
75.3
Start innmesk!
12:54
67.0
Ferdig innmesk! Sirk m/bøtte. Noen einerkvister oppi.
12:58


Humle i mesken: 17g Hallertau Mittelfrüh (2.85% AA, 2013) og 12g Chinook (12.7% AA, 2014).
13:08
66.5
66-67ºC i mesk.
15:32
65.7
65.3-66.1ºC i mesk.
16:03


Startet svak oppvarming av mesk. Startet oppvarming av 3.27 liter einerlåg for skylling.
16:10


Vørtermåling (under mesk): 1.067SG@42ºC
16:15
70.0
Mesking ferdig! Løftet opp maltsil for avrenning.
16:16


Manglet pH-strips med høyere skala – pH målt til over 5.5 i både topp av mask og i vørter.
16:21


Startet skylling med litt og litt vann, ca 83ºC. Lot det renne godt ned igjennom masken før jeg helte på mer.
16:32


Siste avrenning til bøtte: 15.2ºBrix med refraktometer, og 1.059SG@29ºC=1.061SG med hydrometer.
16:35
100.0
Preboil-SG: 1.060SG@38ºC=1.064SG. Preboil-size: 28cm = 19.1 liter.




Target volume: 15.3 liter (1.080 SG) = 22.4 cm høyde (5.6 cm lavere enn nå).




Silet av proteinet som underveis la seg på toppen under koking.
17:23


Volume: 26.5cm høyde
18:00


Volume: 25.0 cm høyde. Kokt ned 1.5cm på 37 minutter: 0.0405 cm / min. Gjenstår ca 64.1 min til med kok.
18:28


Volume: 23.5cm = 16.1 liter. 1.063SG@64ºC=1.078SG. 1.070SG@52ºC=1.080SG.
18:50


Tilsatte 28g humle Tettnanger (2.1% AA) og 45g einerkvister.
19:00
100.0
Varme av! Start kjøling.
19:11


Rørt en del. Stoppet kjøling.
19:14
37.8
Startet tapping.
19:28


Satt 12.5 liter vørter til gjæring på badet oppå en risk, ca 33ºC. OG=1.085SG@28ºC=1.087SG.


Temperaturer

Figur viser temperatur avlest fra BB30 (Koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.

Bilder

Dagen før: Einerkvister til einerlågen

Dagen før: Varmer einerlågen

Isolerte BB30 med et gammelt liggeunderlag.
Vørter til vossaøl, før kok.


Rester av utfelt protein og einerkvister etter koking.

Isolerte gjæringsspannet med et sengeteppe, på badet.

Original Gravity på 1.087 SG.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S