søndag 11. september 2016

Batch #20 - Oktober Ale

Oktober er tiden for fest og moro med lederhosen og dirndl, prezel, de store og myke saltkringlene, liter på liter med maltrikt øl og ompa-orkestere - det hastet virkelig å få satt et passende øl.

Valget falt derfor på noe märzen-liknende øl, en oransje, maltrik og sødmepreget ølstil med lav bitterhet og høy drikkbarhet. For å rekke å lage dette i tide så måtte jeg jukse litt og gikk derfor for en ale-gjær.

Brukte Danstar Nottingham-gjæren høstet fra #19A (Old Ale), som tidligere har vært høstet fra #18 (Best Bitter), som skal gi et svakt fruktlig preg til ølet.

Bryggeskjema

Bryggedato: 11.09.2016
BRYGG NR: 20





Navn: Märzen Ale

Kategori: Amber Malty European Lager Volum (liter) 25.5
Subtype: Märzen (Ale)

BJCP: 6A @ BJCP 2015






Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
2.800 Munich 18 EBC 47.86% 296 32.50
2.800 Pilsner 4 EBC 47.86% 296 32.50
0.050 Caramunich 110 EBC 0.85% 268 0.53
0.200 Melanoiden 39 EBC 3.42% 296 2.32


0.00%
0.00
5.850 Malt

67.85





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
100.00 Hallertauer Mittelfrüh (2.85% aa i 2013) 2 60 18.8




0.0




0.0




0.0




0.0
100.00 HUMLE

18.8





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring



0.00



0.00



0.00
0.00 Tilsetninger
0.00










Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 54 50 5 22
1. mesking
67 60
2. mesking
78 30
Utvask 80 78 30 14










Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat Kalsiumklorid
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2
Innmesk

2g 5g
1. mesking



2. mesking



Utvask

1g 3g










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 54 FG: 11
Førkok SG: 46







Utnyttelse: 80%
ABV: 5.7 %








Bitterhet (IBU): 18
Gjær type Danstar Nottingham, 4dl slurry #19
Farge (EBC): 17












Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

18.0 1 uke
2. Gjæring
20.0 1 uke





Flasking/Karbonering

20.0 2 uker


Kokeskjema

Bryggedato: 11.09.2016
BRYGG NR: 20





Navn: Märzen Ale Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1
75 15 Protafloc, halv tablett
76 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Refrakto #1
Refrakto #2
Hydro #1
Hydro #2






SG BRIX
SG BRIX
SG
SG
1
Rent vann
1.000 0.0







2
Avrenning maltsil #1 (tatt med)
1.011 3.0







6
Før kok (pre-boil)
1.050 13.0
1.048 12.5
1.052
1.051
7
OG (avkjølt vørter etter kok)
1.052 13.4



1.057



Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


12:15 10 10.0 100% Fylt 22 liter vann. Varmes til 54ºC.
12:40


Tilsatte 2 gram kalsiumsulfat og 5 gram kalsiumklorid til meskevannet.
12:43 55 54.7 0%
12:45 55 54.2 0% Start innmesk.
12:50

0% Ferdig innmesk.
12:53 54 51.3 0% Sirk m/bøtte.
13:02

100% Sirk m/pumpe utenfor silkar. Start meskesteg 1 (øke til 67ºC).
13:10 60 59.2 65% Sirk oppi.
13:11

80%
13:12 63 61.3 90% Sirk utenfor.
13:13 70 60.0 80% Sirk oppi.
13:14 69 61.2 0% Sirk utenfor.
13:15

50% Sirk oppi.
13:16 65 62.1 50% Sirk utenfor.
13:17 65 61.9 60%
13:19 68 62.8 60%
13:20 69 62.5 50%
13:21

40%
13:24 69 64.2 40% Sirk vekslet. Ca 0.5ºC lavere dypere i mesk.
13:27 69 65.5 30% Sirk vekslet.
13:30 68 65.0 30% Sirk utenfor.
13:31 68 66.1 30% Sirk vekslet.
13:33 68 65.7 40% Sirk vekslet.
13:35 69 66.3 50% Sirk vekslet.
13:36 70 66.3 40% 66.3ºC dypt i mesk, noe ut mot siden.
13:39 70 66.3 0%
13:40 69 66.4 0% Termostat slo ut.
13:41 68 66.5 40%
13:42 69 66.9 30% Nådd meskesteg 1. Tok 40 min.
13:43 70 66.9 20% Sirk utenfor.
13:44 70 66.9 10% Sirk utenfor.
13:45 69 66.9 0% Sirk oppi.
13:46 68 67.0 0% Sirk utenfor.
13:47 67 66.9 5%
13:49 67 67.1 5%
13:50 67
5% Sirk av. Lokk helt på.
13:53 66
10%
14:02 65 66.9 15%
14:11 66
15%
14:15 67
15% Målt opp 15 liter skyllevann med 1.5 gram kalsiumsulfat og 3 gram kalsiumklorid.
14:21 72
0%
14:23 72 66.9 0%
14:29 70
0%
14:36 66
0%
14:41 65
10% Start oppvarming av skyllevann.
14:42 65
70% Start meskesteg 2 (øke til 77ºC).
14:44 65
70% Sirk utenfor med pumpe.
14:45 70
70%
14:53 77 73.5 60% Sirk oppi, så utenfor.
14:55 78 73.6 60%
14:58 79 76.1 30%
15:00 79 76.4 10%
15:01 78 76.5 10% Nådd meskesteg 2. Tok 20 min.
15:04 76 76.2 20% Sirk vekslet. Tykkere mesk nå.
15:08 76 75.9 50%
15:11 77 75.7 50%
15:12 78 75.8 60%
15:13 80 76.0 50%
15:14 79 76.3 30%
15:15 80 76.8 30%
15:17 79 76.8 30%
15:19 78 77.2 20%
15:24 77 77.0 40%
15:28 78 76.4 40%
15:30 80 76.6 40%
15:31 79 76.8 40%
15:33 79 76.9 40%
15:35 80 77.1 40%
15:37 79 77.3 40%
15:39 80 77.4 40%
15:40 80 77.8 30%
15:43 80 77.5 30% Koblet av sirkulasjonspumpe.
15:48

60% Løftet opp maltsil. Start skylling (79ºC vann).
15:58 87
60% Ferdig skylling.
15:59 87
90% Vørter i kokekjele dekker over skruende til håndtaket.
16:00

100%
16:17 98
100% Tok av 5 dl mask (utvaska mesk) til brød.
16:19 99
80% Lokk av. Mye «skum» på toppen.
16:20 99
60% Koker! Start kokeskjema.
16:22 99
60% Skummet av. 30.4 liter preboil-volum (46 cm høyde opp i koker).
16:26 99
60% Tok av 4.5 dl vørter til brød, og for å måle preboil-SG.
16:50 99
60% H1 oppi (100 gram Hallertau Mittelfrüh).
17:35 99
60% Protafloc oppi (halv tablett).
17:36 99
60% Kjølespiral oppi.
17:37 99
60% Sentrifugerte med bryggeskjeen.
17:48 99
60% Yeast-VIT oppi (2 gram).
17:50 99
AV Varme av. Start kjøling.
18:26


Startet tapping. Tilsatte ca 3.6 dl gjærslurry (fra #19).
18:36


Ferdig tappet. 25 liter inkludert gjær.
18:43


Satt til gjæring på 18ºC.
19:48


Ferdig vasket. Total tid, ca 7:30.

Temperaturer


Figur viser temperatur avlest fra BB30 (Koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.

Bilder


100 gram Hallertau Mittelfrüh ved 60 min.

Nottingham gjærslurry høstet fra #19A

Kokende vørter

#20 Oktober Ale satt til gjæring, 25 liter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar