Gå til hovedinnhold

Batch #20 - Oktober Ale

Oktober er tiden for fest og moro med lederhosen og dirndl, prezel, de store og myke saltkringlene, liter på liter med maltrikt øl og ompa-orkestere - det hastet virkelig å få satt et passende øl.

Valget falt derfor på noe märzen-liknende øl, en oransje, maltrik og sødmepreget ølstil med lav bitterhet og høy drikkbarhet. For å rekke å lage dette i tide så måtte jeg jukse litt og gikk derfor for en ale-gjær.

Brukte Danstar Nottingham-gjæren høstet fra #19A (Old Ale), som tidligere har vært høstet fra #18 (Best Bitter), som skal gi et svakt fruktlig preg til ølet.

Bryggeskjema

Bryggedato: 11.09.2016
BRYGG NR: 20





Navn: Märzen Ale

Kategori: Amber Malty European Lager Volum (liter) 25.5
Subtype: Märzen (Ale)

BJCP: 6A @ BJCP 2015






Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
2.800 Munich 18 EBC 47.86% 296 32.50
2.800 Pilsner 4 EBC 47.86% 296 32.50
0.050 Caramunich 110 EBC 0.85% 268 0.53
0.200 Melanoiden 39 EBC 3.42% 296 2.32


0.00%
0.00
5.850 Malt

67.85





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
100.00 Hallertauer Mittelfrüh (2.85% aa i 2013) 2 60 18.8




0.0




0.0




0.0




0.0
100.00 HUMLE

18.8





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring



0.00



0.00



0.00
0.00 Tilsetninger
0.00










Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 54 50 5 22
1. mesking
67 60
2. mesking
78 30
Utvask 80 78 30 14










Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat Kalsiumklorid
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2
Innmesk

2g 5g
1. mesking



2. mesking



Utvask

1g 3g










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 54 FG: 11
Førkok SG: 46







Utnyttelse: 80%
ABV: 5.7 %








Bitterhet (IBU): 18
Gjær type Danstar Nottingham, 4dl slurry #19
Farge (EBC): 17












Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

18.0 1 uke
2. Gjæring
20.0 1 uke





Flasking/Karbonering

20.0 2 uker


Kokeskjema

Bryggedato: 11.09.2016
BRYGG NR: 20





Navn: Märzen Ale Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1
75 15 Protafloc, halv tablett
76 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Refrakto #1
Refrakto #2
Hydro #1
Hydro #2






SG BRIX
SG BRIX
SG
SG
1
Rent vann
1.000 0.0







2
Avrenning maltsil #1 (tatt med)
1.011 3.0







6
Før kok (pre-boil)
1.050 13.0
1.048 12.5
1.052
1.051
7
OG (avkjølt vørter etter kok)
1.052 13.4



1.057



Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


12:15 10 10.0 100% Fylt 22 liter vann. Varmes til 54ºC.
12:40


Tilsatte 2 gram kalsiumsulfat og 5 gram kalsiumklorid til meskevannet.
12:43 55 54.7 0%
12:45 55 54.2 0% Start innmesk.
12:50

0% Ferdig innmesk.
12:53 54 51.3 0% Sirk m/bøtte.
13:02

100% Sirk m/pumpe utenfor silkar. Start meskesteg 1 (øke til 67ºC).
13:10 60 59.2 65% Sirk oppi.
13:11

80%
13:12 63 61.3 90% Sirk utenfor.
13:13 70 60.0 80% Sirk oppi.
13:14 69 61.2 0% Sirk utenfor.
13:15

50% Sirk oppi.
13:16 65 62.1 50% Sirk utenfor.
13:17 65 61.9 60%
13:19 68 62.8 60%
13:20 69 62.5 50%
13:21

40%
13:24 69 64.2 40% Sirk vekslet. Ca 0.5ºC lavere dypere i mesk.
13:27 69 65.5 30% Sirk vekslet.
13:30 68 65.0 30% Sirk utenfor.
13:31 68 66.1 30% Sirk vekslet.
13:33 68 65.7 40% Sirk vekslet.
13:35 69 66.3 50% Sirk vekslet.
13:36 70 66.3 40% 66.3ºC dypt i mesk, noe ut mot siden.
13:39 70 66.3 0%
13:40 69 66.4 0% Termostat slo ut.
13:41 68 66.5 40%
13:42 69 66.9 30% Nådd meskesteg 1. Tok 40 min.
13:43 70 66.9 20% Sirk utenfor.
13:44 70 66.9 10% Sirk utenfor.
13:45 69 66.9 0% Sirk oppi.
13:46 68 67.0 0% Sirk utenfor.
13:47 67 66.9 5%
13:49 67 67.1 5%
13:50 67
5% Sirk av. Lokk helt på.
13:53 66
10%
14:02 65 66.9 15%
14:11 66
15%
14:15 67
15% Målt opp 15 liter skyllevann med 1.5 gram kalsiumsulfat og 3 gram kalsiumklorid.
14:21 72
0%
14:23 72 66.9 0%
14:29 70
0%
14:36 66
0%
14:41 65
10% Start oppvarming av skyllevann.
14:42 65
70% Start meskesteg 2 (øke til 77ºC).
14:44 65
70% Sirk utenfor med pumpe.
14:45 70
70%
14:53 77 73.5 60% Sirk oppi, så utenfor.
14:55 78 73.6 60%
14:58 79 76.1 30%
15:00 79 76.4 10%
15:01 78 76.5 10% Nådd meskesteg 2. Tok 20 min.
15:04 76 76.2 20% Sirk vekslet. Tykkere mesk nå.
15:08 76 75.9 50%
15:11 77 75.7 50%
15:12 78 75.8 60%
15:13 80 76.0 50%
15:14 79 76.3 30%
15:15 80 76.8 30%
15:17 79 76.8 30%
15:19 78 77.2 20%
15:24 77 77.0 40%
15:28 78 76.4 40%
15:30 80 76.6 40%
15:31 79 76.8 40%
15:33 79 76.9 40%
15:35 80 77.1 40%
15:37 79 77.3 40%
15:39 80 77.4 40%
15:40 80 77.8 30%
15:43 80 77.5 30% Koblet av sirkulasjonspumpe.
15:48

60% Løftet opp maltsil. Start skylling (79ºC vann).
15:58 87
60% Ferdig skylling.
15:59 87
90% Vørter i kokekjele dekker over skruende til håndtaket.
16:00

100%
16:17 98
100% Tok av 5 dl mask (utvaska mesk) til brød.
16:19 99
80% Lokk av. Mye «skum» på toppen.
16:20 99
60% Koker! Start kokeskjema.
16:22 99
60% Skummet av. 30.4 liter preboil-volum (46 cm høyde opp i koker).
16:26 99
60% Tok av 4.5 dl vørter til brød, og for å måle preboil-SG.
16:50 99
60% H1 oppi (100 gram Hallertau Mittelfrüh).
17:35 99
60% Protafloc oppi (halv tablett).
17:36 99
60% Kjølespiral oppi.
17:37 99
60% Sentrifugerte med bryggeskjeen.
17:48 99
60% Yeast-VIT oppi (2 gram).
17:50 99
AV Varme av. Start kjøling.
18:26


Startet tapping. Tilsatte ca 3.6 dl gjærslurry (fra #19).
18:36


Ferdig tappet. 25 liter inkludert gjær.
18:43


Satt til gjæring på 18ºC.
19:48


Ferdig vasket. Total tid, ca 7:30.

Temperaturer


Figur viser temperatur avlest fra BB30 (Koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.

Bilder


100 gram Hallertau Mittelfrüh ved 60 min.

Nottingham gjærslurry høstet fra #19A

Kokende vørter

#20 Oktober Ale satt til gjæring, 25 liter.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,