Gå til hovedinnhold

Batch #20 - Oktober Ale

Oktober er tiden for fest og moro med lederhosen og dirndl, prezel, de store og myke saltkringlene, liter på liter med maltrikt øl og ompa-orkestere - det hastet virkelig å få satt et passende øl.

Valget falt derfor på noe märzen-liknende øl, en oransje, maltrik og sødmepreget ølstil med lav bitterhet og høy drikkbarhet. For å rekke å lage dette i tide så måtte jeg jukse litt og gikk derfor for en ale-gjær.

Brukte Danstar Nottingham-gjæren høstet fra #19A (Old Ale), som tidligere har vært høstet fra #18 (Best Bitter), som skal gi et svakt fruktlig preg til ølet.

Bryggeskjema

Bryggedato: 11.09.2016
BRYGG NR: 20





Navn: Märzen Ale

Kategori: Amber Malty European Lager Volum (liter) 25.5
Subtype: Märzen (Ale)

BJCP: 6A @ BJCP 2015






Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
2.800 Munich 18 EBC 47.86% 296 32.50
2.800 Pilsner 4 EBC 47.86% 296 32.50
0.050 Caramunich 110 EBC 0.85% 268 0.53
0.200 Melanoiden 39 EBC 3.42% 296 2.32


0.00%
0.00
5.850 Malt

67.85





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
100.00 Hallertauer Mittelfrüh (2.85% aa i 2013) 2 60 18.8




0.0




0.0




0.0




0.0
100.00 HUMLE

18.8





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring



0.00



0.00



0.00
0.00 Tilsetninger
0.00










Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 54 50 5 22
1. mesking
67 60
2. mesking
78 30
Utvask 80 78 30 14










Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat Kalsiumklorid
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2
Innmesk

2g 5g
1. mesking



2. mesking



Utvask

1g 3g










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 54 FG: 11
Førkok SG: 46







Utnyttelse: 80%
ABV: 5.7 %








Bitterhet (IBU): 18
Gjær type Danstar Nottingham, 4dl slurry #19
Farge (EBC): 17












Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

18.0 1 uke
2. Gjæring
20.0 1 uke





Flasking/Karbonering

20.0 2 uker


Kokeskjema

Bryggedato: 11.09.2016
BRYGG NR: 20





Navn: Märzen Ale Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1
75 15 Protafloc, halv tablett
76 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Refrakto #1
Refrakto #2
Hydro #1
Hydro #2






SG BRIX
SG BRIX
SG
SG
1
Rent vann
1.000 0.0







2
Avrenning maltsil #1 (tatt med)
1.011 3.0







6
Før kok (pre-boil)
1.050 13.0
1.048 12.5
1.052
1.051
7
OG (avkjølt vørter etter kok)
1.052 13.4



1.057



Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


12:15 10 10.0 100% Fylt 22 liter vann. Varmes til 54ºC.
12:40


Tilsatte 2 gram kalsiumsulfat og 5 gram kalsiumklorid til meskevannet.
12:43 55 54.7 0%
12:45 55 54.2 0% Start innmesk.
12:50

0% Ferdig innmesk.
12:53 54 51.3 0% Sirk m/bøtte.
13:02

100% Sirk m/pumpe utenfor silkar. Start meskesteg 1 (øke til 67ºC).
13:10 60 59.2 65% Sirk oppi.
13:11

80%
13:12 63 61.3 90% Sirk utenfor.
13:13 70 60.0 80% Sirk oppi.
13:14 69 61.2 0% Sirk utenfor.
13:15

50% Sirk oppi.
13:16 65 62.1 50% Sirk utenfor.
13:17 65 61.9 60%
13:19 68 62.8 60%
13:20 69 62.5 50%
13:21

40%
13:24 69 64.2 40% Sirk vekslet. Ca 0.5ºC lavere dypere i mesk.
13:27 69 65.5 30% Sirk vekslet.
13:30 68 65.0 30% Sirk utenfor.
13:31 68 66.1 30% Sirk vekslet.
13:33 68 65.7 40% Sirk vekslet.
13:35 69 66.3 50% Sirk vekslet.
13:36 70 66.3 40% 66.3ºC dypt i mesk, noe ut mot siden.
13:39 70 66.3 0%
13:40 69 66.4 0% Termostat slo ut.
13:41 68 66.5 40%
13:42 69 66.9 30% Nådd meskesteg 1. Tok 40 min.
13:43 70 66.9 20% Sirk utenfor.
13:44 70 66.9 10% Sirk utenfor.
13:45 69 66.9 0% Sirk oppi.
13:46 68 67.0 0% Sirk utenfor.
13:47 67 66.9 5%
13:49 67 67.1 5%
13:50 67
5% Sirk av. Lokk helt på.
13:53 66
10%
14:02 65 66.9 15%
14:11 66
15%
14:15 67
15% Målt opp 15 liter skyllevann med 1.5 gram kalsiumsulfat og 3 gram kalsiumklorid.
14:21 72
0%
14:23 72 66.9 0%
14:29 70
0%
14:36 66
0%
14:41 65
10% Start oppvarming av skyllevann.
14:42 65
70% Start meskesteg 2 (øke til 77ºC).
14:44 65
70% Sirk utenfor med pumpe.
14:45 70
70%
14:53 77 73.5 60% Sirk oppi, så utenfor.
14:55 78 73.6 60%
14:58 79 76.1 30%
15:00 79 76.4 10%
15:01 78 76.5 10% Nådd meskesteg 2. Tok 20 min.
15:04 76 76.2 20% Sirk vekslet. Tykkere mesk nå.
15:08 76 75.9 50%
15:11 77 75.7 50%
15:12 78 75.8 60%
15:13 80 76.0 50%
15:14 79 76.3 30%
15:15 80 76.8 30%
15:17 79 76.8 30%
15:19 78 77.2 20%
15:24 77 77.0 40%
15:28 78 76.4 40%
15:30 80 76.6 40%
15:31 79 76.8 40%
15:33 79 76.9 40%
15:35 80 77.1 40%
15:37 79 77.3 40%
15:39 80 77.4 40%
15:40 80 77.8 30%
15:43 80 77.5 30% Koblet av sirkulasjonspumpe.
15:48

60% Løftet opp maltsil. Start skylling (79ºC vann).
15:58 87
60% Ferdig skylling.
15:59 87
90% Vørter i kokekjele dekker over skruende til håndtaket.
16:00

100%
16:17 98
100% Tok av 5 dl mask (utvaska mesk) til brød.
16:19 99
80% Lokk av. Mye «skum» på toppen.
16:20 99
60% Koker! Start kokeskjema.
16:22 99
60% Skummet av. 30.4 liter preboil-volum (46 cm høyde opp i koker).
16:26 99
60% Tok av 4.5 dl vørter til brød, og for å måle preboil-SG.
16:50 99
60% H1 oppi (100 gram Hallertau Mittelfrüh).
17:35 99
60% Protafloc oppi (halv tablett).
17:36 99
60% Kjølespiral oppi.
17:37 99
60% Sentrifugerte med bryggeskjeen.
17:48 99
60% Yeast-VIT oppi (2 gram).
17:50 99
AV Varme av. Start kjøling.
18:26


Startet tapping. Tilsatte ca 3.6 dl gjærslurry (fra #19).
18:36


Ferdig tappet. 25 liter inkludert gjær.
18:43


Satt til gjæring på 18ºC.
19:48


Ferdig vasket. Total tid, ca 7:30.

Temperaturer


Figur viser temperatur avlest fra BB30 (Koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.

Bilder


100 gram Hallertau Mittelfrüh ved 60 min.

Nottingham gjærslurry høstet fra #19A

Kokende vørter

#20 Oktober Ale satt til gjæring, 25 liter.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S