Gå til hovedinnhold

Batch #13 - APA Cascade

Batch #13 er en single-hop American Pale Ale med Cascade-humle.

Maltsammensetningen er den samme som for #12 APA Mosaic og mengden humle er lik.
Metoden med å tilsette humle fem ganger i løpet av kokeperioden er den samme, med de samme tidspunktene, men jeg tilpasset mengdene slik at jeg skulle få ønsket bitterhet.

Cascade-humlen har en alfasyre på 6.7%, vesentlig lavere enn for Mosaic, så jeg ender nok opp med noe som er en smule mindre bitter, og aromaen er nok noe nedtonet i forhold til forrige batch.

Jeg gjenbrukte gjæren fra #12, Safale US-05.
Den har stått i kjøleskapet veldig lenge, siden 19. juni, men jeg har hatt god erfaring med å gjenbruke gjær selv etter flere måneder, da #11 Honning Porter 2 ble veldig god med gjær som hadde ligget lenge i kjøleskapsdvale.

Ny metode med ekstra lang mesketid, igjennom natten

Jeg startet mesking på natten, etter jeg kom hjem fra fest.
Startet med å varme opp meskevannet kl 03:00 og var ferdig med innmesk kl 03:45.
Deretter la jeg på lokket, skrudde av apparatet og gikk og la meg.
Startet på igjen ca kl 12 med ny oppvarming.

Føler jeg fikk en tyngre vørter denne gangen enn ved #12, muligens fordi meskeperioden var lengre eller fordi jeg meskingen foregikk på et brede spekter av temperatur, da temperaturen falt ca 10ºC i løpet av natten.

Det blir sikkert godt øl av dette også.

Bryggeskjema

Bryggedato: 30.08.2015
BRYGG NR: 13





Øltype: APA Cascade Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale malt 3-4 EBC 83,33% 296 59,20
0,800 Caramel malt 40 EBC 13,33% 268 8,58


0,00% 268 0,00
0,200 Hvetemalt 3,33% 268 2,14


0,00% 268 0,00
6,000 Malt

69,92





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
30,00 Cascade 6,7 60 21,4
19,00 Cascade 6,7 30 6,8
15,00 Cascade 6,7 15 2,7
15,00 Cascade 6,7 5 0,9
19,00 Cascade 6,7 0 0,0
98,00 HUMLE

31,8





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)












0,00 Tilsetninger











Innmesking temp (ºC) Tid (min.) Temp (ºC) Liter
Innmesk 74 5 67 22
1. mesking
60 67
2. mesking
60 78
Skylling 80 60 78 14










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 50 FG: 13





Utnyttelse: 70%
ABV: 6,0 %








Bitterhet (IBU): 34
Gjær type Safale US-05 (slurry fra #12)
Farge (EBC): 20












Date Temp (C)
1. Gjæring

20,0 3 uker
2. Gjæring


Flasking/Karbonering

20,0 2 uker










Kommentar:



2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet.
Starte med 22 liter meskevann.
Skylle (utvask) med 14 liter vann, 80ºC.

Kokeskjema

Bryggedato: 30.08.2015
BRYGG NR: 13





Øltype: APA Cascade Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1

60 30 Humle 2
75 15 Humle 3
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett, knust
85 5 Humle 4

88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Humle 5
90 0 Skru av koker. Start kjøling.


Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Hydrometer






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
1
Rent vann
0,000 0,0









2
Før kok
1,049 12,6









3














4
Etter kjøling
1,051 13,1
1,052 13,3



1,056

5
Siste avrenning fra maltsil
1,011 2,8










Bryggelogg


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


03:00


22 liter vann. 2 gram natron i vannet.
03:55
74ºC
Start innmesk. Varme av.
03:40


Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte.
03:45
67ºC
68.5ºC utenfor maltsil. Lokk på over natta. Apparatet er skrudd av.
11:50 39ºC 58ºC 20% Våken! Varmetap i mesken på ca 9ºC i løpet av 8 timer. Termostat 75ºC.
12:13 77ºC 55ºC
Termostat slo ut.
12:18

50% Sirk utenfor silkar med lokk delvis på.
12:20 54ºC
60% Startet oppvarming av 15 liter vann til 80ºC.
12:24 60ºC


12:31 70ºC


12:36 78ºC
40% Justerte termostat (til den slo ut).
12:48 65ºC 62ºC

13:00 70ºC 66ºC
Sirk, vekslet mellom oppi og utenfor.
13:07

50% Sirk oppi.
13:09


Sirk utenfor.
13:17 74ºC 70ºC

13:29 76ºC 72ºC

13:40 74ºC 74ºC

14:16


Løftet opp maltsil.
14:18


Startet å helle 82ºC vann over.
14:24


12 liter vann på 82ºC-84ºC over. Renner sakte igjennom maltsila, som ønsket.
14:26


2 liter vann til over.
14:37


Vørteren står 45 cm opp i kokekaret (pre-boil size).
14:55 99ºC

Koker!
14:58


Tappet av 4.5 dl vørter til brød.
15:00

60% Start kokeskjema.
15:30


H1 oppi.
16:00


H2 oppi.
16:11


Kjølespiral oppi.
16:15


H3 oppi. Protafloc oppi.
16:20


Rørte rundt, lagde spiral i vørteren.
16:25


H4 oppi.
16:28


Yeast-VIT oppi.
16:30


Start kjøling. H5 oppi.
16:45


Målt opp 0.3 liter slurry av Safale US-05 fra #12. Desinfisert gjæringsspann.
17:07


Startet tapping.
17:10


Tilsatt 0.3 liter gjærslurry.
17:15


Ferdig tappet. Ble 24 liter, inkl gjær.


Bilder

Cascade humle

Vørter til koking

Safale US-05 gjærslurry fra #12

Vørter under kjøling

Tapper vørteren til gjæringsspann igjennom en sil for tilføring av oksygen

Tapping av vørter til gjæringsspann



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Rengjøring av flasker til første batch

Brygget har nå stått i halvannen uke til gjæring. Det nærmer seg tappedag hvor jeg skal tappe mitt første brygg på 27 liter over på flasker. Jeg har tatt vare på tomme halvliters ølflasker over en lengre periode og har nå ca 60 flasker, som gir en god margin til brygget jeg nå har stående til gjæring. Rengjøring De fleste av flaskene har vært skylt rett etter de er drukket, men jeg gikk på med PBW og flaskebørste allikevel for å være sikker på at de er helt rene når jeg skal tappe over øl på de. Det er kjedelig om dårlig rengjøring av flaskene skal ødelegge for smaken, spesielt etter alt arbeidet og ventingen som allerede er lagt ned i brygget. Jeg fylte en gjæringsspann på 30 liter med varmt vann (som holder kanskje 50°C?), såpass mye vann at det dekker over høyden på flaskene, og blandet ut 2 spiseskjeer med PBW. Det ble nok et litt svakere blandingsforhold enn hva som står på PBW-boksen, men jeg satser på at det holder. Jeg fikk plass til 16 flasker om gangen som jeg dy

Tapping av første batch på flasker

Da var dagen kommet til å tappe ølet over på flasker. Brygget har stått til gjæring i 17 dager (ca 2,5 uker) og aktiviteten i gjærlåsen var stilnet. Desinfisering Flasker til avrenning på flasketre Blandet ut 10 liter lunket (halvvarmt) vann med Star San for desinfisering av gjæringsskann og utstyr. Jeg desinfiserte to gjæringsspann, ett for omstikkingen og ett for å skylle diverse utstyr i, en dråpemåler, og la en god haug med korker i en mindre bøtte med litt Star San-blanding. Jeg fylte flaskespyleren og spylte ca 60 flasker, for det meste 0,5 litersflasker, men også noen på 0,33 liter, som jeg hang på flasketreet. Måling av FG Refraktometeret jeg bestilte med bryggeutstyret kom denne uka. Jeg kalibererte den med noen dråper kaldt springvann. Siden jeg ikke fikk målt OG (original gravity) da jeg satte brygget så klarer jeg ikke nå å regne ut alkoholmengden, men for å teste ut utstyret så målte jeg FG (final gravity) allikevel. For måling av alkoholmengde finnes

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl. Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no . Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert. I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter. Bryggeskjema Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger. Bryggedato: 26.08.2014 BRYGG NR: 2 Øltype: WEISSBIER Volum (liter) 25 Vekt (kg) Malt Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte 3 Pilsnermalt 300 36 3 Hvete malt 328 39,36 0 0 6 Malt 75,36 Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU 20 Northern Brewer 10 60 16,0 25 S