Batch #13 er en single-hop American Pale Ale med Cascade-humle.
Maltsammensetningen er den samme som for #12 APA Mosaic og mengden humle er lik.
Metoden med å tilsette humle fem ganger i løpet av kokeperioden er den samme, med de samme tidspunktene, men jeg tilpasset mengdene slik at jeg skulle få ønsket bitterhet.
Cascade-humlen har en alfasyre på 6.7%, vesentlig lavere enn for Mosaic, så jeg ender nok opp med noe som er en smule mindre bitter, og aromaen er nok noe nedtonet i forhold til forrige batch.
Jeg gjenbrukte gjæren fra #12, Safale US-05.
Den har stått i kjøleskapet veldig lenge, siden 19. juni, men jeg har hatt god erfaring med å gjenbruke gjær selv etter flere måneder, da #11 Honning Porter 2 ble veldig god med gjær som hadde ligget lenge i kjøleskapsdvale.
Startet med å varme opp meskevannet kl 03:00 og var ferdig med innmesk kl 03:45.
Deretter la jeg på lokket, skrudde av apparatet og gikk og la meg.
Startet på igjen ca kl 12 med ny oppvarming.
Føler jeg fikk en tyngre vørter denne gangen enn ved #12, muligens fordi meskeperioden var lengre eller fordi jeg meskingen foregikk på et brede spekter av temperatur, da temperaturen falt ca 10ºC i løpet av natten.
Det blir sikkert godt øl av dette også.
Maltsammensetningen er den samme som for #12 APA Mosaic og mengden humle er lik.
Metoden med å tilsette humle fem ganger i løpet av kokeperioden er den samme, med de samme tidspunktene, men jeg tilpasset mengdene slik at jeg skulle få ønsket bitterhet.
Cascade-humlen har en alfasyre på 6.7%, vesentlig lavere enn for Mosaic, så jeg ender nok opp med noe som er en smule mindre bitter, og aromaen er nok noe nedtonet i forhold til forrige batch.
Jeg gjenbrukte gjæren fra #12, Safale US-05.
Den har stått i kjøleskapet veldig lenge, siden 19. juni, men jeg har hatt god erfaring med å gjenbruke gjær selv etter flere måneder, da #11 Honning Porter 2 ble veldig god med gjær som hadde ligget lenge i kjøleskapsdvale.
Ny metode med ekstra lang mesketid, igjennom natten
Jeg startet mesking på natten, etter jeg kom hjem fra fest.Startet med å varme opp meskevannet kl 03:00 og var ferdig med innmesk kl 03:45.
Deretter la jeg på lokket, skrudde av apparatet og gikk og la meg.
Startet på igjen ca kl 12 med ny oppvarming.
Føler jeg fikk en tyngre vørter denne gangen enn ved #12, muligens fordi meskeperioden var lengre eller fordi jeg meskingen foregikk på et brede spekter av temperatur, da temperaturen falt ca 10ºC i løpet av natten.
Det blir sikkert godt øl av dette også.
Bryggeskjema
Bryggedato: | 30.08.2015 | BRYGG NR: | 13 | |
Øltype: | APA Cascade | Volum (liter) | 25 | |
Vekt (kg) | Malt | %-andel | Maks utbytte/kg/liter | Maks utbytte |
5,000 | Pale malt 3-4 EBC | 83,33% | 296 | 59,20 |
0,800 | Caramel malt 40 EBC | 13,33% | 268 | 8,58 |
0,00% | 268 | 0,00 | ||
0,200 | Hvetemalt | 3,33% | 268 | 2,14 |
0,00% | 268 | 0,00 | ||
6,000 | Malt | 69,92 | ||
Vekt (g) | Humle | ALFA (%) | Koketid (min) | IBU |
30,00 | Cascade | 6,7 | 60 | 21,4 |
19,00 | Cascade | 6,7 | 30 | 6,8 |
15,00 | Cascade | 6,7 | 15 | 2,7 |
15,00 | Cascade | 6,7 | 5 | 0,9 |
19,00 | Cascade | 6,7 | 0 | 0,0 |
98,00 | HUMLE | 31,8 | ||
Vekt (g) | Tilsetninger | Koketid (min) | ||
0,00 | Tilsetninger | |||
Innmesking temp (ºC) | Tid (min.) | Temp (ºC) | Liter | |
Innmesk | 74 | 5 | 67 | 22 |
1. mesking | 60 | 67 | ||
2. mesking | 60 | 78 | ||
Skylling | 80 | 60 | 78 | 14 |
Måltall: | ||||
(oechsle grader) | (oechsle grader) | |||
OG: | 50 | FG: | 13 | |
Utnyttelse: | 70% | ABV: | 6,0 % | |
Bitterhet (IBU): | 34 | |||
Gjær type | Safale US-05 (slurry fra #12) | Farge (EBC): | 20 | |
Date | Temp (C) | |||
1. Gjæring | 20,0 | 3 uker | ||
2. Gjæring | ||||
Flasking/Karbonering | 20,0 | 2 uker | ||
Kommentar: | ||||
2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet. | ||||
Starte med 22 liter meskevann. | ||||
Skylle (utvask) med 14 liter vann, 80ºC. |
Kokeskjema
Bryggedato: | 30.08.2015 | BRYGG NR: | 13 | |
Øltype: | APA Cascade | Koketid (min): | 90 | |
Fra start | Koketid (min) | Hva / Oppgave | ||
0 | 90 | Kok | ||
30 | 60 | Humle 1 | ||
60 | 30 | Humle 2 | ||
75 | 15 | Humle 3 | ||
75 | 15 | Kjølespiral oppi, for desinfisering | ||
75 | 15 | Protafloc, halv tablett, knust | ||
85 | 5 | Humle 4 | ||
88 | 2 | Yeast-VIT, ca 2 gram | ||
90 | 0 | Humle 5 | ||
90 | 0 | Skru av koker. Start kjøling. |
Målinger SG/Brix
Test # | Tid | Kommentar | Avlesing 1 | Avlesing 2 | Avlesing 3 | Hydrometer | |||||||||||
SG | BRIX | SG | BRIX | SG | BRIX | SG | BRIX | ||||||||||
1 | Rent vann | 0,000 | 0,0 | ||||||||||||||
2 | Før kok | 1,049 | 12,6 | ||||||||||||||
3 | |||||||||||||||||
4 | Etter kjøling | 1,051 | 13,1 | 1,052 | 13,3 | 1,056 | |||||||||||
5 | Siste avrenning fra maltsil | 1,011 | 2,8 |
Bryggelogg
Temperatur | |||||||
Klokke | Koker | Mesk | Effekt | Kommentar | |||
03:00 | 22 liter vann. 2 gram natron i vannet. | ||||||
03:55 | 74ºC | Start innmesk. Varme av. | |||||
03:40 | Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte. | ||||||
03:45 | 67ºC | 68.5ºC utenfor maltsil. Lokk på over natta. Apparatet er skrudd av. | |||||
11:50 | 39ºC | 58ºC | 20% | Våken! Varmetap i mesken på ca 9ºC i løpet av 8 timer. Termostat 75ºC. | |||
12:13 | 77ºC | 55ºC | Termostat slo ut. | ||||
12:18 | 50% | Sirk utenfor silkar med lokk delvis på. | |||||
12:20 | 54ºC | 60% | Startet oppvarming av 15 liter vann til 80ºC. | ||||
12:24 | 60ºC | ||||||
12:31 | 70ºC | ||||||
12:36 | 78ºC | 40% | Justerte termostat (til den slo ut). | ||||
12:48 | 65ºC | 62ºC | |||||
13:00 | 70ºC | 66ºC | Sirk, vekslet mellom oppi og utenfor. | ||||
13:07 | 50% | Sirk oppi. | |||||
13:09 | Sirk utenfor. | ||||||
13:17 | 74ºC | 70ºC | |||||
13:29 | 76ºC | 72ºC | |||||
13:40 | 74ºC | 74ºC | |||||
14:16 | Løftet opp maltsil. | ||||||
14:18 | Startet å helle 82ºC vann over. | ||||||
14:24 | 12 liter vann på 82ºC-84ºC over. Renner sakte igjennom maltsila, som ønsket. | ||||||
14:26 | 2 liter vann til over. | ||||||
14:37 | Vørteren står 45 cm opp i kokekaret (pre-boil size). | ||||||
14:55 | 99ºC | Koker! | |||||
14:58 | Tappet av 4.5 dl vørter til brød. | ||||||
15:00 | 60% | Start kokeskjema. | |||||
15:30 | H1 oppi. | ||||||
16:00 | H2 oppi. | ||||||
16:11 | Kjølespiral oppi. | ||||||
16:15 | H3 oppi. Protafloc oppi. | ||||||
16:20 | Rørte rundt, lagde spiral i vørteren. | ||||||
16:25 | H4 oppi. | ||||||
16:28 | Yeast-VIT oppi. | ||||||
16:30 | Start kjøling. H5 oppi. | ||||||
16:45 | Målt opp 0.3 liter slurry av Safale US-05 fra #12. Desinfisert gjæringsspann. | ||||||
17:07 | Startet tapping. | ||||||
17:10 | Tilsatt 0.3 liter gjærslurry. | ||||||
17:15 | Ferdig tappet. Ble 24 liter, inkl gjær. |
Bilder
![]() |
Cascade humle |
![]() |
Vørter til koking |
![]() |
Safale US-05 gjærslurry fra #12 |
![]() |
Vørter under kjøling |
![]() |
Tapper vørteren til gjæringsspann igjennom en sil for tilføring av oksygen |
![]() |
Tapping av vørter til gjæringsspann |
Kommentarer
Legg inn en kommentar