Gå til hovedinnhold

Tapping av #12 APA Mosaic på flasker

#12 har gjæret i nesten 4 uker, i romtemperatur, på ca 18-21ºC.

Sukkerlake

Spannet viste 24 liter, inkludert gjærkaka, så jeg beregnet ca 23 liter ved oppmåling av sukker.

Ønsket 2.5 vol CO2.
Det betyr tilsetting av 150.7 gram hvitt sukker.

Målte opp 151 gram sukker til sukkerlake med 4 dl vann, kokt og redusert noe.

Final Gravity

Etter korrigeringer av Brix-målinger med refraktometer endte ølet med FG på 1.003 SG (0.87 Brix).

Alkohol

Etter tilsettig av sukkerlake ble ABV beregnet til 6.17%.

Tapping

Tappet 23.33 liter øl, fordelt på 1x 2.0 liter, 4x 0.33 liter og 40x 0.5 liter.

Statistikk

Bryggedato: 25.05.2015
BRYGG NR: 12
Tappedato: 19.06.2015







Øltype: APA Single Hop Mosaic Volum (liter): 23,3





Gjær: Safale US-05






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 12,2
11,73

FG: 4,0
3,85

Wort Correction Factor 4,0%











Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1,047 11,73

FG: 1,003 0,87






ABV før karbonering:
5,79%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5,79%

Sukker (gram): 151

Sukker / liter (gram): 6,48

ABV økning karbonering: 0,38%

ABV på flaske: 6,17%




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l...

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker, ...

Humlevann fra egenhøstet Northern Brewer

Dagen etter jeg brygget et dassøl med fersk egenhøstet Northern Brewer humle, så renset jeg mer av humlen og lagde humlevann. Oppskrift: 1,5 liter vann på 87ºC 106g fersk humle som trekkes i 3 minutter 5g fjellhonning Smakte veldig bittert uten noe søtning, men det ble noe bedre med honning. Allikevel var det noe bittert og sært. Ved å blande det ut med lik andel vann så smaker det bedre. Resultatet ble 1,1 liter "sterk" humlevann som jeg satte i kjøleskapet. Utvannes med lik del vann ved servering.